Bendrovė „Ūlos juvelyrų studija“ savivaldybės administracijos direktoriui Gintautui Paluckui adresuotame laiške rašo, kad iš konkurso buvo pašalinta „už pasiūlyme pateiktų matmenų neatitikimą pirkimo dokumentams“.

„Gavę elektroninę užklausą, VEKS pasiūlėme savo kūrinių, nors konkursas dar nebuvo paskelbtas. Vėliau, prasidėjus konkursui, apstulbome pirkimo dokumentuose pamatę pavyzdžius, visiškai tapačius mūsų pateiktam kūriniui, – teigia „Ūlos juvelyrų studijos“ atstovas Andrius Osadčis. – Mūsų su užsienio partneriais sukurtą kūrinį panaudojus kaip konkurso pavyzdį ir pateikus gaminti autorinių teisių šiam kūriniui neturinčiai reklamos agentūrai, buvo suterštas mūsų 40 metų istoriją turinčios įmonės vardas“.

A. Osadčis DELFI patikslino, jog kalba apie reprezentacines miegui skirtas ir sveikatą gerinančias pagalves su gintaru viduje.

Anot savivaldybės pranešimo, pašalinus „Ūlos juvelyrų studiją“, suvenyrų, juvelyrinių dirbinių gamybos ir pateikimo konkursą laimėjo UAB „Rodiklis“.

„Tai yra dviejų ūkinių subjektų ginčas. Jeigu „Ūlos juvelyrų studiją“ įrodys, kad jai priklauso kūrinių autorinės teisės, mes tų pagalvių iš kitų nepirksime“, - DELFI sakė G. Paluckas.

UAB „Rodiklis“ generalinis direktorius Robertas Reklaitis DELFI teigė, kad jo vadovaujama reklamos agentūra dalyvavo VEKS paskelbtame juvelyrinių gaminių, suvenyrų gamybos konkurse ir jį laimėjo.

„Pagal paskelbtas viešojo konkurso sąlygas mūsų įmonė pateikė dviejų gaminių kainų pasiūlymus - pagalvėlėms su gintaro užpildu ir raktų pakabukams, kurie buvo aprašyti ir pavaizduoti konkurso specifikacijose.

Suprantamas kitų konkurso dalyvių nusivylimas, tačiau atkreipiame dėmesį į faktą, kad suvenyras „pagalvėlės su gintaro užpildu“ nėra užpatentuotas kaip autorinis kūrinys, be to, mūsų pasiūlyta abiejų suvenyrų kaina buvo mažesnė už „Ūlos juvelyrų studijos“ siūlomą“, - teigia R. Reklaitis.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija kreipėsi į VEKS dėl minėto konkurso dokumentų pateikimo ir aplinkybių paaiškinimo.

VEKS atsakyme savivaldybei teigia, kad reprezentacinių suvenyrų pirkimų dokumentų pirkimo priede „Techninė užduotis“ įstaiga pateikė bendrą ketinamo įsigyti suvenyro – Gintarinės pagalvės – aprašymą, nenurodydama jo techninės gamybos proceso.

„Šio gaminio pavyzdys buvo pateiktas tik pirkimo objekto iliustravimo tikslu. Įstaigai nėra žinoma apie tai, kad šis gaminys yra saugomas kaip dizainas, ar patentas. Jis, įstaigos nuomone, nepatenka į Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo apibrėžtą autorinių teisių objektų ratą“, - teigiama įstaigos atsakyme.

VEKS taip pat atkreipia dėmesį, kad Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ ženklas išimtinėmis teisėmis priklauso įstaigai.