„Aš suprantu, kad kanceliarijos darbuotojai nori pailsėti, bet yra įvairių sprendimo būdų – galima sudaryti kolektyvinę sutartį. Jie aiškina, kad tai turėtų būti gerai dirbančių darbuotojų skatinimas, bet skatinimo formos yra ir kitos: galima dengti dalį kelialapio, jeigu važiuoja atostogauti ar kompensaciją kažkokią mokėti, nebūtinai išlaikyti poilsiavietes“, - po susitikimo su darbuotojų ir tarnautojų profsąjungų atstovais sakė V. Baltraitienė.

Tuo metu Seimo kanceliarijos paslaugų darbuotojų, darbuotojų bei valstybės tarnautojų profesinių sąjungų atstovai teigia, jog atsisakant poilsiaviečių jie buvo pastatyti prieš faktą – su jais esą nebuvo nei tariamasi, nei kitaip derinama.

„Yra sumaišyti du dalykai. Jie sako, kad tai yra Seimui nebūdingos funkcijos, bet čia sumaišyti du dalykai – įstatymų leidyba yra įstatymų leidyba, o Seimo kanceliarija yra Seimo kanceliarija. Čia dirba žmonės, tokie pat, kaip ir visur. Daug metų tos poilsinės yra, tai profsąjungos norėtų, jog žmonėms būtų sudarytos sąlygos normaliai pailsėti“, - žurnalistams sakė Seimo kanceliarijos paslaugų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Valentinas Mačiulis.

Pasak jo, Seimo kanceliarijoje dirbantiems darbuotojams ir valstybės tarnautojams ilsėtis parlamentui priklausančiose poilsiavietėse yra patogiau: „Žmogus planuojasi savo atostogas ir žino, kad nuo birželio 1 iki 12 d. jis gali poilsiauti su šeima. Eina ten, žiūri, koks grafikas, parašo užsakymą, susiderina ir turi galimybę garantuotai pailsėti, nieko nereikia“.

V. Mačiulis tikina, kad Palangoje ir prie Siauro ežero esančios poilsiavietės nėra ypač kokybiškos ir esą nereikia įsivaizduoti, jog kanceliarijos darbuotojai ilsisi prabangiai.

„Ten praktiškai tarybinių laikų reliktas. Tai elementari galimybė žmogui atsigulti ir pailsėti su savo šeima. Lova ten, dar pristato, jeigu reikia papildomai. Bendra virtuvėlė, galima kiaušinius išsivirti, daugiau nieko ten nėra“, - sakė V. Mačiulis.

Seimo pirmininko pavaduotojas V. Baltraitienė sako, jog valdyboje būtų galima diskutuoti dėl poilsiaviečių privatizavimo laiko, nes šiuo metu esą sunku būtų gauti realią kainą už 1 ha žemės sklypą Palangoje.

„Keisti kol kas valdybos sprendimo dėl privatizavimo nereikia, tik gal nereikia skubinti šito proceso. Šiuo metu labai mažai galima gauti už didelį žemės sklypą, tad gal iš tiesų būtų logiška šiek tiek palaukti ir tada, jeigu apsispręsim, tai palikti privatizavimui“, - sakė V. Baltraitienė.

DELFI primena, jog praėjusią savaitę Seimo valdyba nutarė atsisakyti Seimo kanceliarijos valdomų poilsiaviečių. Poilsio namus "Viešnagė" bei poilsiavietę prie Siaurio ežero nutarta perduoti privatizuoti Valstybės turto fondui, o šį trečiadienį ketinama svarstyti kitų įmonių tikslingumą ir reikalingumą Seime.

Šiuo atveju kalbama apie kirpyklą ir masažo saloną Seime, relaksacijos centrą, sporto salę bei soliariumą Seimo viešbutyje. Pasak V. Baltraitienės, parlamento rūmuose įsikūrusios kirpyklos ir masažo salono paslaugų įkainiai yra apytiksliai normalūs, tai yra, atitinka Vilniui būdingas kainas. Tuo tarpu relaksacijos centro bei soliariumo kainynas yra ypač palankus paslaugomis besinaudojantiems Seimo nariams ar kanceliarijos darbuotojams.

Remiantis V. Baltraitienės žodžiais, 30 min. soliariume kainuoja 5 Lt, o 1 val. relaksacijos centre - 10 Lt.

„Kai šnekama apie relaksacijos centrą, tai šitai neatitinka jokios kritikos, kiek yra temokama ir kiek išleidžiama iš biudžeto išlaikyti relaksacijos centrą. Vien atlyginimams ir „Sodrai“ apie 100 tūkst. Lt per metus sumokama už du darbuotojus. Pajamos labai menkos, neskaitant vandens, elektros, kurių kanceliarija nesugebėjo pateikti“, - sakė Seimo pirmininko pavaduotoja.