„Padavėjų trūkumo tikrai nejaučiame. Paskutinį kartą tikslingai padavėjų ieškojome atidarydami naują restoraną „Fortas“ prekybos centre „Panorama“, - aiškino restoranų grupės „Fortas“ marketingo vadovas Kęstutis Markevičius.

Anot jo, padavėjų rinkos kitimą rodo faktai, kad įsidarbinimo perspektyvomis aktyviai domisi praktiką turintys ir dažnai šiuo metu kitose maitinimo įstaigose dirbantys padavėjai. „Matomai tai siejama su darbdavio patikimumu ir stabilumu, mat įprasta, kad sunkmečius lengviau išgyvena tinkliniai, o ne pavieniai, restoranai“, - sakė K. Markevičius.

Pašnekovas prognozuoja, kad padavėjų su patirtimi pasiūla didės, nes sunkmečio metu dalis maitinimo įstaigų, ypač mažesnių, neišgyvens. Anot jo, paskutiniais mėnesiais itin aktyviai restoranų duris brazdina ir laisvų darbo vietų teiraujasi nekvalifikuoti darbininkai - indų plovėjai, pagalbiniai darbuotojai.

K.Markevičius sakė, kad susidariusi tokiai padėčiai laikomasi politikos išlaikyti brangius, bet gerus, profesionalius darbuotojus.

Moksleiviai nebebus reikalingi

Kavinės „Pilies menė“ direktorius Alfonsas Ambrazas aiškina, kad dabar laukiama pavasario, kai prasidės lauko prekyba, ir naujo turizmo sezono pradžios. Tada ir išaugs padavėjų poreikis.

Tačiau, sako A. Ambrazas, jei prieš dvejus trejus metus darbuotojus buvo galima rinktis tik iš mokinių, tai šįmet to tikrai nebebus.

„Tačiau ką šalia visos bedarbystės valstybė darys su mokiniais? Juk jiems įsidarbinti nebus jokių šansų. Jei pernai 16-18 metų moksleiviams dar buvo galimybių, šįmet jie lieka už borto. Jų užimtumo klausimas šįmet įgyja visai kitas spalvas, tai atitinkamai sukels socialinių ir kitų problemų. Tačiau šiandien apie tai visi tyli“, - kalbėjo „Pilies menės“ vadovas.

Labiau stengiasi ir senbuviai

„Nuo rugpjūčio pabaigos yra labai daug norinčių dirbti, situacija pasikeitė iš esmės, pasirinkti norimus darbuotojus gerokai lengviau“, - teigė restoranų tinklą „Čili” valdančios bendrovės „Čili Holdings" generalinis direktorius Dainius Kalina.

D.Kalina sako, kad keičiantis padavėjams dirbti lieka geriausi. Šiuo metu laisvų darbo vietų restoranuose „Čili“ nėra, tačiau duomenų bazėje sukaupta nemažai pretendentų atsilaisvinusioms vietoms užimti.

„Čili Holdings" vadovas pripažįsta, kad darbuotojų pasirinkimo galimybių ir norinčiųjų dirbti skaičiaus prasme sunkmetis įmonei į naudą. „Tie, kurie liko dirbti, taip pat pradėjo labiau stengtis“, - pastebėjo pašnekovas.

Įsidarbinimo galimybės bus ribotos

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, 2008 m. įregistruota 1,2 tūkst. žmonių, ieškančių padavėjo, bufetininko darbo. Tai - 26 proc. daugiau negu 2007 m. Laisvų darbo vietų šioje sferoje buvo 2 tūkstančiai - 22 proc. mažiau negu 2007 m.

Nors bendras metinis pasiūlos ir paklausos santykis rodo darbo jėgos trūkumą, tačiau nuo 2008 m. gruodžio padavėjų, bufetininkų pasiūla persvėrė paklausą. Padavėjo profesija išliko paklausiausių dešimtuke.

Pagal 2009 m. LDB prognozę, parengtą pagal „Įsidarbinimo galimybių barometrą“, padavėjų, bufetininkų įsidarbinimo galimybės bus ribotos.