Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto siūlymas bent šiuos metus Tarybos nariams tenkintis 12 proc. mažesnėmis kompensacijomis liko be atsako. Politikams nesutikus palengvinti savo piniginių, Tarybos nariams iš miesto biudžeto ir toliau kas mėnesį bus mokamos 928–1160 Lt išmokos už ryšio, transporto ir raštines išlaidas.

„Gal kas nors tai pavadintų populizmu, bet nemanau, kad solidarumas yra populizmas, išgyventi reikia visiems kartu. Kadangi biudžetas apkarpomas, komitetas nusprendė, kad ir Tarybos nariams reikėtų susimažinti išmokas“, – teigė Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Petras Narkevičius.

Vis dėlto tokį siūlymą taupyti savo sąskaitą politikai sumenkino. Pasak Dainiaus Ožalo, geresnis pasiūlymas būtų 12 proc. sumažinti visas miesto biudžeto išlaidas. „Taip būtų sutaupomi milijonai, o ne tūkstančiai litų“, – pareiškė Tarybos narys D.Ožalas.

Valdžiai siūlė taupyti

Balsavimas dėl išmokų apkarpymo buvo netikėtas ir patiems siūlymą pateikusiems valdantiesiems. Suskaičiavus rezultatus pasigesta keturių Tarybos narių balsų – iš 29 posėdyje dalyvavusių politikų balsavo 25. Įtarus, kad balsų skaičiavimo komisija apsiriko, meras Povilas Vadopolas suskubo pakartoti balsavimą. Tačiau ir galutinis rezultatas liko beveik toks pat – savo nuomonę balsuodami tepareiškė 26 Tarybos nariai. Kad kompensacijos būtų sumažintos 12 proc., pritarė tik 13 politikų, nors posėdyje dalyvavo 17 valdančiosios daugumos atstovų.

„Keista, kad už išmokų Tarybos nariams sumažinimą balsuoja vicemerai, kurie ir taip jų negauna. Tikiuosi, kad kitame Tarybos posėdyje bus pateiktas pasiūlymas 12 proc. sumažinti mero ir vicemerų atlyginimus“, – pareiškė D.Ožalas.

Į tokią konservatoriaus pastabą skubiai reagavo vicemerė Zita Kukuraitienė – ji atsikirto, esą jos atlyginimas ir taip jau sumažintas 15 proc.

Toks vicemerės pareiškimas neprasprūdo valstietį liaudininką Juozą Bečelį Taryboje pakeitusiai buvusiai apskrities viršininkei Gemai Umbrasienei. Pirmajame Tarybos posėdyje dalyvavusi politikė Z.Kukuraitienei priminė, kad Seimas valstybės tarnautojams bazinį atlyginimą sumažino tik 4 proc.

Nors Tarybos reglamente nustatytas atlygis už politikų patiriamas išlaidas, Tarybos nariai turi galimybę pademonstruoti solidarumą su diržus besiveržiančia liaudimi – atsisakyti kompensacijos.

Vanduo brangs

Susimažinti kompensacijų nesiryžusi miesto Taryba vis dėlto nepagailėjo panevėžiečių kišenių ir davė startą „Aukštaitijos vandenims“ didinti geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų įkainius.

Bendrovės vadovas Rimantas Liepa prognozuoja, kad už šaltą vandenį ir nuotekas panevėžiečiai daugiau mokės ne anksčiau nei po keturių mėnesių.

„Greičiau nei per mėnesį tikrai nespėsime pateikti dokumentų Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, paskui ji dar tris mėnesius svarstys“, – skaičiavo „Aukštaitijos vandenų“ direktorius.

Pasak R.Liepos, preliminariai kubinis metras šalto vandens panevėžiečiams brangs apie 30 ct.

Kiek vartotojai mokės už nuotekų tvarkymą, direktorius teigė kol kas negalįs įvardyti. „Nejaučiame jokio malonumo keldami kainas, bet tokia mūsų prievolė – negalime palikti ateinančioms kartoms mokėti už mus. Padidintos kainos vandens tiekimo nepagerins, tik leis palaikyti dabartinę būklę“, – aiškino R.Liepa.

„Aukštaitijos vandenų“ paslaugų kainos nekito nuo 2001-ųjų.

Tarybos nariams leidus bendrovei kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, Vidmantas Urbonas pareikalavo kitame posėdyje pateikti informaciją apie darbuotojų „Aukštaitijos vandenyse“ skaičių ir darbo užmokestį.

„Galbūt yra galimybė ieškoti kitų rezervų, nei kelti kainas vartotojams? Tikrai netvirtiname, kad bendrovėje yra per daug etatų ar per didelis darbo užmokestis, tiesiog norime sužinoti, ar nėra išlaidaujama“, – teigė V.Urbonas.