A. Šemetos kalba sulaukė auditorijos plojimų, tuo tarpu ūkio ministras Dainius Kreivys, pirmasis iš ministrų pradėjęs forumą, susilaukė nepasitenkinimo – žmonėms nepatiko aptakios ministro kalbos apie monopolijų naikinimą. „Ar galima konkrečiau?!“, - kažkas sušuko iš salės.

Kilusį bruzdesį ėmė maldyti socialinio forumo moderatorius, premjero atstovas spaudai Ridas Jasiulionis. „Jeigu kas nenori dalyvauti tokiame susitikime, gali išeiti“, - ramumą išlaikyti bandė moderatorius, tačiau kiek vėliau paskelbė, jog pageidaujant žmonėms renginio darbotvarkė bus keičiama ir klausimus ministrams forumo dalyviai galės užduoti ne po visų, o po dviejų ministrų kalbų.

A.Šemeta: Lietuvoje mes turime progresinius mokesčius

Kaip iš tribūnos kalbėjo finansų ministras, dėl visų Vyriausybės priimtų nuostatų galima diskutuoti, tačiau stengėsi paaiškinti, kodėl Andriaus Kubiliaus vadovaujamas ministrų kabinetas ėmėsi vienokių ar kitokių reformų. A. Šemeta stebėjosi, kad Vyriausybė sulaukė daug priekaištų dėl beveik visų pajamų įtraukimo apskaičiuojant NPD. Anot ministro, taip buvo siekta pagelbėti mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms.

„Nesvarbu, kokias pajamas žmogus gauna, bet tai yra pajamos“, - sakė A. Šemeta ir pateikė pavyzdį – esą jeigu 59 m. žmogus dirba ir gauna 1000 Lt, tai jis yra blogesnėje padėtyje nei 65 m. kolega, kuris taip pat dirba, o šalia 1000 Lt algos, gauna tokio paties dydžio pensiją ir bendros jo pajamos siekia 2000 Lt.

Anot finansų ministro, įtvirtinus diferencijuotą NPD, Lietuvoje egzistuoja progresiniai mokesčiai. Esą žmogus, kuris uždirba 800 Lt, sumoka 6,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o uždirbantis 3,2 tūkst. – 15 proc.

A. Šemeta forumo dalyviams taip pat bandė aiškinti, kad daugelis mokesčių naujosios Vyriausybės buvo didinami siekiant ne šiaip pasipinigauti, o finansuoti valstybės prisiimtas paslaugas. Esą vienas mokinys per metus valstybei kainuoja apie 5,5 tūkst. Lt, darželinukas – 4 tūkst. Lt, viena diena ligoninėje – 166 Lt, o viena lova ligoninėje per metus - 60 tūkst. Lt.

„Kai kurie žmonės galvoja, kad visą biudžetą suvalgo biurokratai. Toks įspūdis buvo sudarytas“, - stebėjosi A. Šemeta.