Pernai diktanto dalyviai išrinko gražiausią lietuvišką žodį - "ačiū". Šiemet bus renkamas smagiausias lietuviškas ištiktukas.

Specialiai Nacionaliniam diktantui vieno iš Lietuvos rašytojų sukurtas tekstas 11 valandą buvo pradėtas skaityti per Lietuvos radijo pirmąją, Lietuvos televizijos antrąją ir "LTV World" programas bei transliuojamas internete - Lietuvos radijo ir televizijos svetainėje.

Anot organizatorių, kaip ir kiekvienais metais Nacionalinį diktantą galima buvo rašyti visose Lietuvos savivaldybėse ir Lietuvos atstovybėse užsienyje. Tuo pasirūpino Savivaldybių asociacija ir Užsienio reikalų ministerija. Savivaldybių ir atstovybių adresus galima rasti savaitraščio "Atgimimas" tinklapyje www.atgimimas.lt.

Lietuvių kalbos žinių patikrinimas rengiamas 28 šalyse - Jungtinėje Karalystėje (JK), Austrijoje, Belgijoje, Graikijoje, Liuksemburge, Rusijoje, Švedijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir kitur.

Originalus diktanto tekstas bus paskelbtas sausio 28 dieną savaitraščio "Atgimimas" interneto puslapyje www.atgimimas.lt, taip pat portaluose www.lrt.lt, www.vlkk.lt, www.delfi.lt.

Šiemet rašyti Nacionalinį diktantą kviečiami ir moksleiviai, nors ankstesniais metais moksleiviams bei lituanistams varžybose dėl raštingiausio Lietuvos piliečio dalyvauti nebuvo leidžiama. Savanoriškai diktantą rašę moksleiviai bus vertinami atskirai nuo kitų Nacionalinio diktanto dalyvių. Tačiau, kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Savaitraščio "Atgimimas" duomenimis, jau užsiregistravo apie 5 tūkstančius norinčiųjų rašyti diktantą Lietuvoje. Nors Nacionalinio diktanto rengėjai visus dalyvius ragino iš anksto registruotis savo savivaldybės, tačiau į diktanto rašymo sales bus priimti ir nespėjusieji užsiregistruoti.

Smagiausio ištiktuko rinkimų rezultatai ir raštingiausio lietuvio ar lietuvės vardas bus paskelbtas vasario 28 dieną pasibaigus Nacionalinio diktanto finaliniam turui. Antrasis diktanto turas vyks Lietuvos televizijos studijoje Vilniuje. Geriausiai diktantą užsienyje parašiusieji bus renkami iškart po pirmojo turo.

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis "Atgimimas" bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Pernai pirmajame Nacionalinio diktanto ture savo jėgas išbandė daugiau kaip 3 tūkst. lietuvių, 422 jų diktantą rašė užsienyje. Diktanto finale varžėsi 65 dalyviai, kurie pirmajame ture padarė ne daugiau kaip vieną klaidą. Teisė dalyvauti finale buvo suteikta ir 6 užsienyje diktantą rašiusiems lietuviams, kurie padarė ne daugiau kaip dvi klaidas.

Pernai raštingiausios lietuvės titulas atiteko vertėjai Aldonai Linkevičiūtei.