„Sodros“ ir jos atitikmenys kitose valstybėse negali išmokėti tokių pensijų, kokių norima. Žmonės per trumpai yra darbo rinkoje. Gi žmonių amžius ne kaip Afrikoje, jis ilgėja. Tos įmokos, kurias mes sukaupiame, jų neužtenka. Yra dvi alternatyvos – arba didinti įmokas nuo darbdavių ir dirbančiųjų po 1 proc., arba ilginti pensinį amžių“, - žurnalistams po susitikimo su premjeru sakė B. Verkauskas.

Šiuo metu moterims pensinis amžius siekia 60 m., vyrams – 62,5 m. Lietuvos vyrų vidutinė gyvenimo trukmė yra maždaug 65 metai, moterų – 77 metai.

DELFI primena, kad dar 2005 m. Vyriausybė pritarė Lisabonos strategijos įgyvendinimo planams nuo 2012-ųjų vis vėlinti išėjimą į pensiją. Nacionalinės Lisabonos strategijos įgyvendinimo programoje 2005-2008 m., nuo 2012 m. senatvės pensijos amžių planuojama palaipsniui didinti po 2 mėnesius vyrams ir 4 mėnesius moterims kasmet, kad 2026 metais jis abiems lytims pasiektų 65 metus.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo viceministras Klaudijus Stanionis sako, jog Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės programoje ir ministerijos planuose tokios nuostatos nėra, bet diskutuoti apie tai galima. „Dirbančių žmonių mažėja O pensijos surenkamos iš dirbančių žmonių. Taip kad prie šito klausimo gali tekti grįžti“, - sakė K. Stanionis.

Pensininkai penktadienį susitikę su premjeru A. Kubiliumi, be kita ko, aptarė jų prašymus skaičiuojant neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) į bendras pajamas neįskaičiuoti pensijos. Premjeras tvirtina, jog šiuo atveju skirtumas yra labai menkas, bet sako, jog sprendimą priims maždaug per savaitę.

Pasak jo, abejoti, ar patenkinti pensininkų prašymą, verčia tai, jog skaičiuojant, tarkime, kompensacijas už šildymą, pensija yra įskaičiuojama į bendras pajamos.

DELFI primena, kad pinigai, gauti pardavus vertybinius popierius, automobilį ar kitą turtą, alimentai, senatvės pensija, motinystės (tėvystės) pašalpos ar net loterijos prizas bus įtraukiami į gyventojo pajamas, skaičiuojant jam taikytiną NPD.

Nuo sausio įsigaliojus naujai tvarkai, NPD nebetaikomas žmonėms, kurių mėnesio pajamos viršija 3150 Lt.

Tačiau skaičiuojant metines pajamas, nuo kurių taikomas NPD, nebus įtraukiami už vaikus gauti vaiko pinigai ir invalidumo išmokos, našlaičių pensijos.