Kalbama net apie konkrečius A.Zuoko planus A.Sabonį reklamuoti per savo partijos kolegos, buvusio Valdo Adamkaus patarėjo Dariaus Gudelio, firmą „Viešosios informacijos partneriai“. „Pirmąkart girdžiu. O ką – Sabonis kandidatuoja? Kiek aš jį pažįstu – prašyk jo neprašęs, nesutiks. Jis juk Ispanijoje ilgiau gyvena negu Lietuvoje“, – sakė D.Gudelis.

A.Zuokas teigė vertinąs A.Sabonį kaip puikų krepšininką, gerą žmogų ir didelį Lietuvos patriotą. „Jei ne jo pastangos, Lietuva neturėtų „Žalgirio“ sporto klubo ir puikios jo mokyklos. Bet jis per daug gerbia save, savo vardą ir valstybę, kad leistųsi įtraukiamas į tokią avantiūrą“, – sakė A.Zuokas, primindamas, kad nepriklausomybės pradžioje A.Sabonis jau buvo kalbintas kandidatuoti į Prezidento postą, bet griežtai atsisakė.

Dabar žymusis krepšininkas nepagaunamas. Jo mama ir brolis tvirtina nieko negirdėję apie Arvydo ketinimus. „Negirdėjau, bet labai nustebčiau, jei rimtai kas nors svarstytų A.Sabonio kandidatūrą. Nors labai gerbiu jį kaip krepšininką, nelabai įsivaizduoju, kad prie valstybės vairo galėtų eiti žmogus, kuris visai neturi jokios patirties šiuose dalykuose“, – sakė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris.

Visi laukia D.Grybauskaitės žodžio

E.Kūris irgi yra minimas tarp kandidatų. „O aš pats ar kada nors esu minėjęs? Užduokite klausimą „Lietuvos žinioms“, vasiliauskams ir visai tai komandai, kodėl jie mane tame kontekste mini. Niekur nieko panašaus nesu pasakęs, nė jokio žingsnio žengęs, kuris vestų į tai“, -neigė E.Kūris, kad pats sieks Prezidento posto. Nepatvirtina ketinimų siekti Prezidento posto ir finansų analitikas Gitanas Nausėda. Pasak D.Gudelio, visi dabar minimi kandidatai traukiami kaip zuikiai iš kepurės.

Visuomenės nuomonės tyrimo agentūros klausinėja žmonių, už kurį iš tokių menamų kandidatų balsuotų. Ir visada tokiose apklausose laimi eurokomisarė Dalia Grybauskaitė. Politologas Vladimiras Laučius rašė, kad D.Grybauskaitė jau neturi teisės nekandidatuoti, nes taip išduotų 45 proc. piliečių, kurie nori ją matyti Prezidento poste. Tačiau ji pati dar tyli, o Tėvynės sąjunga ją vis įkalbinėja būti kandidate.

A.Zuokas sakė, kad liberalcentristai kels savo partijos žmogų, bet dar nenusprendė, kurį, o tinkamų Prezidento darbui jie turį ne vieną. Tačiau jis paneigė, kad pats sieks Prezidento posto: „Aš tikrai neplanuoju kelti savo kandidatūros, nes labai daug žmonių ir suinteresuotų grupių yra pasistengę, kad aš nesikelčiau niekur“, – aiškino A.Zuokas, turėdamas galvoje teistumą ir jam prilipintą „abonento“ vardą.

Savo partijos kandidatą kels ir Socialdemokratų partija, bet irgi dar nežino, kurį. Nuspręs tik vasario mėnesį partijos suvažiavime. Jeigu jame Gediminas Kirkilas nebebus išrinktas partijos pirmininku, tai nebus ir kandidatu į prezidentus. Tarp G.Kirkilo konkurentų partijoje minimas ir Zig¬mantas Balčytis, ir Juozas Olekas. Dar kartą eiti į Prezidento postą kalbinamas ir partijos garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Daugiau norinčiųjų negu galinčiųjų

Vasario pradžioje suvažiavime savo kandidatą išsirinks Tvarkos ir teisingumo partija. Kadangi Rolandas Paksas kandidatuoti negali, žadama rinktis iš trijų – Valentino Mazuronio, Juozo Imbraso arba Česlovo Jezersko.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas irgi nesako, ar bandys tapti Prezidentu, tačiau politikai mano, kad tokia ir bus jo rinkimų kampanija, kaip tas skandalingas Seimo narės Ingos Valinskienės koncertas praėjusį savaitgalį Utenoje. Užmiršęs esąs „vienas iš trijų svarbiausių valstybės asmenų“, dainuoti žmoną nuvežęs A.Valinskas Utenoje pažadėjo pasiųsti velniop Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką A.Salamakiną. Tokie susitikimai rajonuose dabar A.Valinsko darbotvarkėje numatomi kas savaitę. Juk A.Salamakino komisija Seimo nariams neuždraudė koncertuoti, uždraudė tik už dainavimą imti pinigus.

„Mūsų tokia sistema, kad yra daug daugiau norinčiųjų būti prezidentais negu galinčiųjų“, – sakė E.Kūris.

D.Gudeliui labai keista, kodėl taip ilgai nežinome tikrų kandidatų. Kai jis dirbo V.Adamkaus rinkimų štabe, buvo apsispręsta vasarį, o rinkimai vyko birželio 13 d. Bet tai buvo neplanuoti rinkimai po R.Pakso apkaltos. Dabar, panašu, visi laukia D.Grybauskaitės sprendimo ir tada nutars, ar verta bandyti laimę. Bijomasi ir žiniasklaidos – per anksti paskelbtus kandidatus ji gali spėti sutrypti.

Pasak E.Kūrio, vis dėlto nenormalu, kai tauta nežino kandidatų likus mažiau kaip 4 mėnesiams iki rinkimų. „Todėl ir spekuliuoja – prikuria ir prifantazuoja“, – sako jis.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją