Tačiau ketvirtadienį LVAT nepavyko pradėti nagrinėti buvusio KOP vado apeliacinio skundo, kuriuo šis prašo jį grąžinti į tarnybą.

J.Marcinkus neatvyko į teismo posėdį. Jis LVAT pranešė, kad trečiadienį patyrė traumą, todėl negali dalyvauti posėdyje.

Pasak apelianto, jis, nors ir neturi atstovo, tačiau pats dalyvauti bylos nagrinėjime nori, todėl prašė teismo, kad bylos nagrinėjimas būtų atidėtas.

LVAT teisėjų kolegija J.Marcinkaus prašymą patenkino.

Praėjusių metų kovo pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė buvusio KOP vado skundą dėl grąžinimo į tarnybą.

Skundas atmestas kaip nepagrįstas. Bylą išnagrinėjęs teismas padarė išvadas, kad pulkininkas sulaužė Lietuvos valstybei duotą priesaiką.

,,J.Marcinkus, davęs Lietuvos Respublikai priesaiką šventai saugoti visas patikėtas jam paslaptis, ją sulaužė", - konstatavo teismas.

Sprendime rašyta, kad tiriant naikintuvo ,,Su-27'' avariją Lietuvos teritorijoje J.Marcinkus savo veikla sudarė prielaidas pagrįstai manyti, jog jis dėl asmeninių ir dalykinių savybių netinka darbui su įslaptinta informacija.

Be to, J.Marcinkus teismui iš esmės pats pripažino, kad jo pokalbio su Rusijos aukštu karininku turinys galėjo būti valstybės paslaptis ir kad tiriant avariją nustatyti faktai turėtų būti valstybės paslaptis.

J.Marcinkus tarnybos neteko ir į atsargą buvo išleistas po pokalbio su Rusijos generolu. Pulkininkas atleistas iš profesinės karo tarnybos 2005-ųjų rugsėjo 22-ąją kaip praradęs pasitikėjimą. Sprendimas priimtas Valstybės saugumo departamento (VSD) parengtos slaptos pažymos pagrindu.

Nustatyta, kad J.Marcinkus rusams nutekino slaptą informaciją apie nukritusį rusų naikintuvo tyrimą ir dėl to buvo atleistas, tačiau buvęs KOP vadas tvirtina, kad su Rusijos karininkais bendravo gavęs žodinį kariuomenės vado Valdo Tutkaus nurodymą.

Tuo metu pats V.Tutkus neigė davęs minimą nurodymą ir tvirtino, kad nusižengusį pulkininką reikėjo atleisti kuo skubiau, nes jis prarado teisę dirbti su įslaptinta informacija.

Rusijos naikintuvas ,,Su-27" sudužo Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi 2005-ųjų rugsėjo 15 dieną.

Pilotas Valerijus Trojanovas saugiai katapultavosi ir nusileido parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, kad ,,Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma. Tyrimas atskleidė Rusijos piloto bei oro kontrolierių klaidų ir aplaidumų grandinę, kuri lydėjo ,,Su-27" skrydį nuo pat jo pakilimo iš bazės Leningrado srityje.

Lietuvoje V.Trojanovui buvo iškelta byla dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo, bet netrukus nutraukta. Pilotas grąžintas Rusijai, kaip ir naikintuvo nuolaužos, o Rusija atlygino Lietuvai katastrofos padarytą žalą - 19 tūkst. eurų.