Skundą, kuriuo K. Michailovas ir du jo advokato prašė nutraukti tyrimą dėl pernelyg ilgos trukmės, teismui parašęs įtariamasis teismo nutartį dar galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Į teismą iš Lukiškių kalėjimo atvežtas K. Michailovas jo skundą nagrinėjusiai teisėjai aiškino, kad nepadarė nusikaltimo, kuriuo jį įtaria prokurorai, tačiau teismas atkreipė dėmesį, kad kol kas jo kaltės klausimas nėra svarstomas. Be to, jis pažymėjo, kad prokurorai jį apklausė 1991, 1993 ir 2003 metais, o pats tyrimas byloje trunka jau beveik 18 metų.

Šią savaitę Generalinė prokuratūra paskelbė, kad jau baigė ikiteisminį tyrimą dėl K. Michailovo galimai padarytų nusikalstamų veikų ir šiuo metu nukentėjusieji susipažįsta su bylos duomenimis. Tik po to byla bus prieinama K. Michailovui ir jo advokatams.

DELFI primena, kad buvęs TSRS vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas K.Michailovas kol kas yra vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Joje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai. Vyrui yra pateikti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo - tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo. Už tai Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 7 atkurtos nepriklausomos Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnai nužudyti, dar vienas gyvas likęs T.Šernas buvo sunkiai sužalotas dėl tarnybos pareigų vykdymo.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos, kurie liepos 30-ąją lankėsi Vilniaus OMON bazėje. Kita į Vilnių atvykusių Rygos OMON milicininkų grupė tą pačią naktį susprogdino sprogmenis prie buvusios Sovietų sąjungos 42-osios divizijos štabo pastato L.Sapiegos gatvėje.

Tyrimo metu rasta didesnė dalis iš nužudytųjų pagrobtų ginklų.

Nusikaltimo Medininkų pasienio poste tyrimą apsunkina tai, kad įtariamieji ir didelė dalis svarbių liudytojų gyvena Rusijoje.