Akivaizdžių faktų, leidžiančių daryti būtent tokią išvadą, praėjusią savaitę savo publikacijoje pateikė "Lietuvos žinios". Su "Merko statyba", kuriai prieš tapdamas aplinkos ministru vadovavo G.Kazlauskas, susijusios statybų įmonės politikos naujokę TPP parėmė beveik 400 tūkst. litų. Kai kurios jų vos suduria galą su galu.

Į TT frakcijos posėdį dėl didelio užimtumo atsisakius atvykti premjerui Andriui Kubiliui, "tvarkiečiams" teliko išklausyti G.Kazlausko versiją. Kuriam laikui atidėjusi interpeliacijos aplinkos ministrui idėją, TT frakcija artimiausiu metu ketina reikalauti, kad A.Kubilius ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pasiaiškintų.

Maksimalia įstatymo leidžiama suma - 39 tūkst. litų - TPP parėmė aštuonios su "Merko statyba" susijusios įmonės. G.Kazlauskas vakar tikino neprisimenąs visų tų bendrovių pavadinimų ir negalįs paaiškinti, kodėl jos buvo tokios dosnios TPP. Jis teprisiminė, kad "Merko statyba" per rinkimus parėmė šešias partijas. "Partijos remtos tam, kad Lietuvoje būtų daugiau įvairių nuomonių", - teigė ministras.

G.Kazlauskas prisipažino niekada nesidomėjęs, kas dar, be jo buvusios bendrovės, aukojo TPP. "Tačiau negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti, kad "Merko statyba" neturėjo jokių santykių su TPP parėmusiomis įmonėmis", - sakė jis.

Kaip teigia G.Kazlauskas, TPP lyderio A.Valinsko siūlymą eiti aplinkos ministro pareigas jis gavo spalio viduryje. Tuomet šios garbės G.Kazlauskas prisipažino atsisakęs. Tik paaiškėjus, kad tapti ministru jokių šansų neturi prieštaringai vertinamas Arūnas Burkšas, G.Kazlauskas teigė sutikęs vadovauti Aplinkos ministerijai. "Merko statybos" vadovai nuo tokio žingsnio esą stengėsi G.Kazlauską atkalbėti.

Tuo metu kai kurie "tvarkiečiai" prisiminė A.Valinską kalbėjus, esą A.Burkšas buvo tik "dūmų uždanga" siekiant įvykdyti visai kitą projektą. Akivaizdu, kad tai pavyko.

"Ministro kalbos mūsų neįtikino ir negalėjo įtikinti. Aiškintis, kodėl G.Kazlauskas buvo deleguotas į šį postą, pirmiausia turėjo premjeras, kuris prezidentui teikė kandidatūrą", - po posėdžio LŽ sakė TT frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis. Jo nuomone, daug ką paaiškinti turėtų ir TPP lyderis. "Kol kas interpeliacijos ministrui nesiūlysime, nes jis ne pats atsisėdo į šią kėdę. Inicijuosime diskusiją Seime ir lauksime premjero ir parlamento pirmininko atsakymo į paprastą klausimą - ar ministro postas nebuvo parduotas už finansinę paramą", - teigė V.Mazuronis. Jam atrodo, kad būtent taip ir nutiko. "Aplinkos ministro kėdė šiandien Lietuvoje kainuoja beveik 400 tūkst. litų", - teigė frakcijos seniūnas.

Pasak V.Mazuronio, premjero atsisakymas atvykti į frakciją tik patvirtina, kad šis bijo kalbėtis ne tik su paprastais piliečiais, bet ir su kolegomis politikais.