Tarp keliolikos teisininkų, sutinkančių savo paslaugas teikti nemokamai, yra tokie žinomi advokatai, kaip Rimas Andrikis, Raimundas Lideika, Adomas Liutvinskas, Liudvika Meškauskaitė, Vytautas Sviderskis.

Apie tai pirmadienį popiet paskelbta Lietuvos advokatų tarybos tinklalapyje. Tokį savo žingsnį teisininkai motyvuoja siekiu, kad „nenukentėtų nekalti asmenys“. Čia pat paminėta 14 advokatų, į kuriuos jau galima kreiptis pagalbos. Jų sąrašas esą dar turėtų pailgėti.

Šios akcijos iniciatorius Rolandas Misius teigė pirmiausia mintį apie nemokamą pagalbą pasiūlęs advokatų elektroninėje konferencijoje, gana greitai prie jos prisijungė būrys kolegų.

„Protesto akciją galėjo sukelti neadekvatūs valdžios veiksmai. Nekaltiname nė vienos valdančiosios partijos, bet jų politika galėjo išprovokuoti tam tikrus tvarkos pažeidimus. Norime, kad būtų maksimaliai užtikrinta asmens teisių apsauga“, - DELFI pasakojo advokatas.

Jis sutiko, kad kritika valdžiai turi būti reiškiama teisėtomis formomis, tačiau norima išsamaus tyrimo – įsitikinti, ar tikrai būta pažeidimų, ar prieš protestuojojus imtasi proporcingų priemonių, ar tikrai riaušes išprovokavo nedraugiškų jėgų įtaka.

„Advokatų pareiga – ginti kiekvieną asmenį. Norime išreikšti savo pilietinę poziciją. Mes lyg gydytojai – kaip jie negali atsisakyti gydyti žmogų, taip mes negalime atsisakyti ginti. Kiekvieno kaltinamojo privaloma išklausyti, bet faktai kartais pateikiami taip, kaip reikia valdžiai. Mes norime viską atriboti nuo politikos“, - kalbėjo pašnekovas.

Jis teigė norintis, kad šis įvykis netaptų paskata nesirinkti į taikias demonstracijas, „bijant susidorojimo, kaltinimų, kad esi jedinstvenininkas ar panašiai“.

Praėjus kelioms valandoms nuo skelbimo patalpinimo tinklalapyje R. Misius negirdėjo, kad kuris nors advokatas jau būtų sulaukęs prašymo dėl nemokamos pagalbos. Paklaustas, kiek tokiu būdu kaltinamieji ar jiems teisinę pagalbą garantuojanti valstybė galėtų sutaupyti pinigų, advokatas teigė, jog įkainiai priklauso nuo susitarimo.

Tačiau jis pabrėžė, kad teisininkai nesijaučia dalijantys labdarą: „Taip mes prisidedame prie pilietinės visuomenės kūrimo. Iš dalies solidarizuojamės su protestuotojais. Valdžios politika buvo neadekvati išnaudojant ekonomikos gerbūvį. O kai atėjo sunkmetis, mokesčių naštą užmetė visiems.“

Naujos Vyriausybės politika kirto ir per advokatų kišenę. Kaip paaiškino R. Misius, iki šiol advokatai galėjo rinktis, mokėti 15 proc. mokestį nuo visų pajamų ar 24 proc. mokestį nuo tų pajamų, kurios lieka po išlaidų, susijusių su veikla.

Dabar visiems advokatams teks papildomai mokėti 6 proc. sveikatos draudimo ir fiksuotą socialinio draudimo mokestį.

Kitiems gyventojams, dirbantiems pagal autorines sutartis, šiemet pastarojo mokesčio tarifas nustatytas 1 proc., kitąmet – 2 proc., 2011 m. – 3 proc. Jei analogiškai būtų pasielgta ir su advokatais, daugiau turėtų mokėti tie, kurie gauna didesnes pajamas.

Tačiau advokatai pasiekė, kad mokestis būtų fiksuotas, – anot R. Misiaus, jis sudaro apie 800 Lt per mėnesį. Kitaip tariant, tie teisininkai, kurie gauna mažesnes pajamas (pavyzdžiui, turintys mažiau patirties, dirbantys provincijoje), šį pokytį pajaučia skaudžiau.

Advokatams siūlymas ginti protestuotojus nemokamai patiko ir dėl kitų priežasčių. „Manau, kad mintis tikrai verta dėmesio, nes, be kita ko, tokiu būdu formuotume teigiamą visuomenės poziciją advokatų atžvilgiu bei leistume valdžiai suprasti, kad advokatų geriau neliesti, nes kitaip jie per pagalbą (nemokamą, prieinamą, masinę) kitiems piliečiams gali pridaryti valdžiai daug nemalonumų“, - į minėtą elektroninę konferenciją atsiųstame laiške teigė vienas gana žinomas advokatas.

Beje, nepatvirtintomis DELFI žiniomis, kai kurios advokatų kontoros, išgirdusios apie valdžios planus padidinti mokesčius, praėjusių metų pabaigoje išmokėjo advokatams atlyginimus už 6-9 mėnesius į priekį.