Tokia nuostata įtvirtinta Piniginės socialinės paramos mažas pajamas turinčioms šeimoms (vieniems gyvenantiems asmenims) įstatymo projekte, kuris buvo įregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate.

Dokumente siūloma nesusituokusių asmenų, kurie vieni augina vaikus iki 18 metų, šeimoms, socialinę pašalpą ir kompensaciją už komunalines paslaugas skirti, jeigu jų vaikams bus pripažinta arba nustatyta tėvystė ir teismas bus priteisęs išlaikymą vaikams, išskyrus atvejus, kai nebus galimybės identifikuoti vaiko tėvo.

Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Giedrė Purvaneckienė tikisi, kad toks įstatymas pristabdys nesantuokinių vaikų skaičiaus didėjimą. "Kai neliks ekonominio intereso vaikus gimdyti ne santuokoje, nebus laužomos ir tradicijos", - sakė G.Purvaneckienė.

Pasak G.Purvaneckienės, pašalpas mokant jos nevertoms, pinigus apgaule išsirūpinančioms šeimoms, blogesnėje padėtyje paliekami mažas pajamas gaunantys, jų neslepiantys ir vaikus santuokoje auginantys žmonės.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas teigė, jog nesusituokusių žmonių galimybę gauti socialines pašalpas ir kompensacijas būtina riboti ir dėl psichologinės vaikų gerovės. "Nuo pat mažens vaikas tokioje šeimoje mokomas nesąžiningai pelnytis iš kitų", - BNS sakė A.Sysas.

Šiuo metu nesusituokusių asmenų šeimoje auginant du vaikus iki 3 metų, kai motinos pajamas sudaro tik šeimos pašalpa (94 litų už kiekvieną vaiką), ji gauna maždaug 317 litų socialinę pašalpą, jeigu auginamas vienas vaikas iki 2 metų - apie 280 litų.

Jeigu tėvui būtų priteistos vaiko išlaikymo išlaidos - minimalūs 125 litų alimentai, socialinė pašalpa motinai sumažėtų atitinkamai iki 92 litų ir 55 litų. Pašalpa iš viso nebebūtų skiriama jei tėvo pajamos viršytų 400 litų.

2001 metai šalyje gimė 31 546 vaikai, iš jų nesantuokiniai buvo 8006 arba 25,4 proc. 2000 metais ne santuokoje buvo gimę 22,6 proc. vaikų. Estijoje ir Latvijoje 2000 metais ne santuokoje vaikų gimė atitinkamai 54,5 proc. ir 40,3 proc.