Iš pradžių buvo atliekamas tyrimas dėl turto iššvaistymo, vėliau gavus Kultūros ministerijos audito išvadas tyrimas, pradėtas tyrimas ir dėl turto galimo pasisavinimo.

Pasak prokurorės, įtarimai šioje byloje kol kas niekam nepareikšti, apklausta nemažai liudytojų.

Pareigūnai tiria VEKS veiklą nuo jos įkūrimo ir aiškinasi dėl konkursų skelbimo, lėšų už darbus apmokėjimo pagrįstumo, ar apmokėjimai buvo pagrįsti dokumentais. Bus atliekamos dokumentų finansinės ekspertizės.

Keltas klausimas dėl E.Bajorinienės vadovavimo

Penktadienio rytą vykstančiame VEKS tarybos posėdyje buvo keliamas klausimas dėl VEKS direktorės Elonos Bajorinienės atleidimo iš pareigų, tačiau ji nebuvo atleista.

Šių metų pradžioje buvo suformuota nauja VEKS taryba, kurioje nebeliko buvusio sostinės mero, Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko. Kultūros ministerija iš tarybos taip pat atšaukė buvusį kultūros viceministrą Gintarą Sodeiką.

Liberalcentristus taryboje pakeitė naujasis kultūros viceministras Donatas Valančiauskas ir Tautos prisikėlimo partijos narys Deividas Staponkus. Ministerija į tarybą dar yra delegavusi Zitą Kelmickaitę, o sostinės savivaldybė - Arvydą Šaltenį, Faustą Latėną, Evaldą Šiškauskienę, Ireną Veisaitę, Arturą Liudkovskį ir Joną Juodką.

Praėjusių metų pabaigoje VEKS steigėjai nutarė, kad iki šiol veikusi taryba esą netinkamai užtikrino VEKS veiklos priežiūrą.

Sudomino 2006-2007 m. dokumentai

VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas BNS sakė, kad dokumentų poėmį ketvirtadienį atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Anot jo, poėmio metu buvo paimti VEKS buhalteriniai dokumentai nuo 2006 m. rugsėjo 28 d., kuomet įstaiga buvo įkurta, iki 2007 m. pabaigos.

"Įstaiga šį veiksmą vertina itin pozityviai, nes tikisi, kad pasibaigus tyrimui bus pateiktos visuomenei vienos ar kitos, tačiau kvalifikuotos išvados, kurios leis baigti įvairias spekuliacijas įstaigos veikla", - tvirtino A.Barauskas.

BNS žiniomis, prokuratūros atliekamu tyrimu jau susidomėjo Seimo Antikorupcijos komisija.

Praėjusių metų pradžioje Kultūros ministerija atliko viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" vidaus dokumentų patikrą, kurios metu tikrinti iš ministerijos lėšų finansuojamų projektų dokumentai. Po patikrinimo paskelbta, kad 1,37 milijono litų išlaidų VEKS negali pagrįsti dokumentais.

Viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" atstovai yra sakę, kad minėto patikrinimo metu bendra įstaigos buhalterinė sistema ir finansų kontrolė nebuvo audituojama. Taip pat pažymima, kad viešoji įstaiga "niekada nesutiko su Kultūros ministerijos atliktos dokumentų patikros išvadomis".

"Ar lėšos panaudotos skaidriai - gali atsakyti tik finansinės veiklos auditas. Atlikti finansinį auditą įstaiga savo steigėjų prašė jau ne kartą, tačiau finansinis auditas iki šiol neatliktas", - BNS sakė VEKS atstovai.

Dėl viešosios įstaigos "Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009" (VEKS) veiklos tyrimą nusprendė pradėti ir Seimo Antikorupcijos komisij. Komisija ketina inicijuoti Valstybės kontrolės (VK) auditą, kuris turėtų įvertinti programos 2008 metų finansus.

Kontrolė yra suplanavusi Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio programos, į kurią įeina "Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009" programa, auditą. Jis turėtų būti atliktas pirmąjį šių metų ketvirtį.

Tiesa, kontrolieriai neaudituos iš Vilniaus savivaldybės biudžeto programai skiriamų lėšų, nes savivaldybių auditas nėra VK funkcija. Įstaiga finansuojama iš Kultūros ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės biudžetų.

Antikorupcijos komisijos pirmininko "tvarkiečio" Kęsto Komskio teigimu, bene daugiausiai klausimų kyla dėl viešųjų pirkimų procedūrų ir dėl šiuo metu galiojančios tvarkos, pagal kurią numatyta galimybė autorių ir atlikėjų paslaugas pirkti supaprastintu būdu taikant įprastą komercinę praktiką.

Dali Lietuvos menininkų ir visuomenės abejoja VEKS programų skaidrumu ir tikslingumu. Jų teigimu, pinigai švaistomi neaiškios meninės vertės ir abejotino skaidrumo projektams.

2009-aisiais Vilnius kartu su Austrijos miestu Lincu tapo Europos kultūros sostine.

Europos kultūros sostinės statusą Vilniui 2005 metais suteikė Europos Taryba.

Gruodžio 31-osios-sausio 1-osios naktį prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vilniečiams ir miesto svečiams parodytas miuziklas "@Hoffman_Spragtukas". Vidurnaktį, Katedros aikštėje, sostinės dangų nušvietė Gerto Hofo šviesų ir muzikos spektaklis. Šie du renginiai kainavo apie 3,5 mln. litų.

Ankstesnė Vyriausybė nacionalinės programos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" biudžetui buvo įsipareigojusi VEKS programai skirti 40 mln. litų, tačiau naujasis ministrų kabinetas ir Seimas apkarpė finansavimą iki 25 mln. litų.