Pasikeitė kardinaliai

Panevėžio miesto tarybos politikai renkami dirbti Savivaldybei pavaldžių bendrovių stebėtojų tarybose. Įvykus savivaldos rinkimams, stebėtojų tarybų nariai keičiasi. Jų dalyvavimą minėtoje veikloje tvirtina Taryba. Po 2008 metų birželio 12 dienos perversmo miesto valdžioje dviejose įmonėse – „Panevėžio energija“ ir „Panevėžio būstas“ – pakeista stebėtojų tarybų sudėtis.

Minėti pasikeitimai įvyko praėjus po perversmo beveik pusmečiui. Praėjusių metų lapkričio 27 dienos Tarybos posėdyje patvirtinta: bendrovės „Panevėžio energija“ stebėtojų taryboje vietoj konservatoriaus D.Ožalo darbuosis liberalcentristas mero pavaduotojas Ramūnas Vyžintas.

Bendrovės „Panevėžio būstas“ stebėtojų taryba pasikeitė kardinaliai. Iš jos išguiti du konservatoriai. Vietoj V.Satkevičiaus ir A.Blažio stebėtojais dirbti patvirtintos „tvarkietė“ Rimantė Ratinskaitė ir valstietė liaudininkė Marija Milda Bagdonienė. Bendrovių stebėtojų tarybų sudėčių pakeitimo iniciatoriai – Naujosios sąjungos (socialliberalai) ir Liberalų sąjūdžio, Liberalų ir centro bei Valstiečių liaudininkų sąjungų, Socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ (liberalai demokratai) frakcijų politikai.

Išmetė nepaaiškinę

Konservatorius V.Satkevičius aiškino, kad iki lapkričio 27 dienos Tarybos posėdžio buvo bendrovės „Panevėžio būstas“ stebėtojų tarybos pirmininkas, o partijos kolega A.Blažys – narys.

„Pakeitimas įvyko be paaiškinimų. Taip nusprendė Tarybos valdančioji dauguma. Kodėl vyksta tokios permainos, niekas normaliai nepaaiškino. Galbūt buvau labai aktyvus? Be to, tikriausiai jie neužmiršta, kad anksčiau buvau minėtos bendrovės direktorius. Gal ir tas faktas turėjo įtakos, nes ir dabar rūpinuosi įstaiga. Tikrai nepadariau nieko bloga ir nesupratau pašalinimo“, – nesuvokia politikas, kodėl pakeisti stebėtojai „Panevėžio būste“.

Pakeitimų stebėtojų taryboje nesuprato ir kalbintas konservatorius A.Blažys. Politikas sakė naujieną išgirdęs ne iš tų, kurie nusprendė keisti stebėtojus: „Apie tai informavo kolega V.Satkevičius. Oficialios informacijos iš Savivaldybės negavau, todėl paaiškinti, kodėl įvyko permainos, negaliu. Išgirdau, kad atleistas, ir tiek. Tai nieko keista: kieno valdžia, to ir galia.“

Pakeitimai būtini?

Liberalų ir centro bei Valstiečių liaudininkų sąjungų frakcijos pirmininkas, mero pavaduotojas R.Vyžintas teigė, esą buvo būtina keisti bendrovės „Panevėžio energija“ stebėtojų tarybą.

„Bendrovėje savaitės pabaigoje vyks stebėtojų tarybos posėdis. Bus patvirtinti ir kiti pakeitimai. Beje, esu mero pavaduotojas ir kuruoju miesto ūkį. Bus racionaliau, kad stebėtoju šioje įmonėje būtų už šią sritį atsakingas žmogus – žinotų teisinę bazę, kodėl ir kaip keičiasi šilumos kainos. Mūsų frakcija ir pasiūlė tokius pakeitimus. Kodėl pakeisti stebėtojai „Panevėžio būste“, negaliu atsakyti. Manau, tai dabartinės valdančiosios daugumos priimtas sprendimas. Juolab kad gyvenimas nestovi vietoje“, – aiškino R.Vyžintas apie pokyčius.

Natūralus dalykas

Naujosios sąjungos (socialliberalai) bei Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Visvaldas Matkevičius sakė, kad buvusi valdančioji dauguma (dabar Tarybos pozicija) elgėsi lygiai taip pat.

„Pasikeitus valdžiai, tokie pokyčiai – natūralus dalykas. Beje, jeigu jie taip nebūtų elgęsi savo laiku, tai ir dabartinė valdančioji dauguma to nedarytų. Tai daugiau politizuotas reikalas. Tačiau R.Vyžinto paskyrimas „Panevėžio energijos“ stebėtoju – teisingas poelgis. Juk jis Savivaldybėje atsakingas už ūkinius reikalus. Jis kuruoja šią sritį, todėl sprendimas paskirti stebėtoju – logiškas. Be to, nerimauti, kad pakeisti kai kurie stebėtojai, neverta. Nėra jau tas postas stebuklingas. Tai daugiau visuomeninės pareigos“, – pateikė išvadas frakcijos pirmininkas apie įvykdytus pasikeitimus stebėtojų tarybose.

Pakeitus stebėtojus Savivaldybei pavaldžiose bendrovėse, sunerimo ir buvęs miesto meras, Seimo narys bei konservatorių lyderis Panevėžyje Vitas Matuzas. Jis savo interneto svetainėje parašė: „Didelį nerimą ir susirūpinimą kelia Panevėžio valdančiosios daugumos veiksmai. Atrodo, kad dabartinius Panevėžio vadukus apėmė paranojiška baimė, kuri gerokai aptemdė jų protus.

Susidorota su buvusiais mero sekretoriato darbuotojais, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų nariais. Nieko nesiteikus paaiškinti, iš Savivaldybei pavaldžių bendrovių stebėtojų tarybų išguiti TS–LKD atstovai Vitalijus Satkevičius, Dainius Ožalas, Algirdas Blažys.“