Užkluptas daugybės žurnalistų ir VEKS programos vykdytojų, Kultūros ministras ironizavo, ar verta „daryti televizijos laidą ir kelti reitingus“, ar pasirinkti uždarą posėdį, tačiau jo pasiūlymui niekas nepritarė.

Ministras įsitikinęs, kad, taupant visai Lietuvai, susispausti turi ir VEKS programos vykdytojai. „Pats didžiausia kompromitavimas bus tada, jeigu mes iššvaistysime lėšas Lietuvoje, apsivogsime“, - atsistojęs, anot jo, iš pagarbos žurnalistams, kalbėjo jis.

Žmonės skaičiuoja „iš lubų“

Už visų projektų įvykdymą pasisakęs R. Vilkaitis išreiškė susirūpinimą kai kuriais VEKS projektais, kurių sąmatos jam atrodo ne „proto ribose“, todėl jie turi būti peržiūrimi. „Aš du kartus bendrauju su partneriais, kurie mane apgavo, trečią kartą nenoriu to daryti. Pradėtas auditas VEKS“, - emocingai kalbėjo jis.

„Kada iš VEKS renginių išvaroma „Žuvėdra“, kuriai nereikėjo jokių pinigų, nebent lovų dviem dienoms, aš klausiu, ar mes galime padaryti šią programą labai gerai šiek tiek pasistengę?“, - retoriškai klausė jis.

Kaip vieną iš pavyzdžių jis paminėjo ir Naujametinių fejerverkų situaciją: „Su specialistais pakalbėjau, kokia elektros įranga yra reikalinga garantuoti lazerių skaičių, buvo atvežta tik pusė transformatorių. Nebuvo įvykdytos sąlygos, kurios buvo numatytos“.

Ministras užsiminė ir Ledo projektą prie Rotušės, kurio metu meninės programos vedėjams, buvo skirtas 25 tūkst. litų atlygis. „Ar jūs nenorėtumėte?“, - retoriškai klausė jis.

„Aš manau, jeigu matysime, kiek realiai trūksta, tikrai padarysime viską. Bet šitaip į orą mėtyti, o paskui galvoti, ką daryti, negalima. Kai teatras stato spektaklį, batų raišteliai įskaičiuojami, o čia - tilto papuošimui skiriama 500 tūkst. litų laikinoms konstrukcijoms. Kas tai?“, - stebėjosi R. Vilkaitis.

Kiekvieną projektą svarstys ministerijoje

R. Vilkaitis kalbėjo, kad kiekvienas VEKS projektas bus atskirai svarstomas Kultūros ministerijoje.

VEKS vykdytojų paklaustas, kokie tie kriterijai, jis atsakė: „Vienas iš kriterijų – visiškas viešumas ir sąmata, atnešta pirmą kartą, su numatytomis korekcijomis“.

Susirūpinta, kodėl į svarstymą nekviečiami kiti VEKS steigėjai – Vilniaus savivaldybė, VEKS valdžia, VEKS vykdytojai ar nepriklausomi ekspertai, R. Vilkaitis tikino, kad į svarstymus tikrai bus pakviesti projektų vykdytojai po vieną.

Nors premjero prašymu, programa turėjo būti apsvarstyta iki sausio 16 d., dėl laiko stygiaus nuspręsta, kad svarstymas Kultūros ministerijoje bus atliktas iki vasario 1 dienos.

„Šis projektas negali sustoti viduryje kelio, jis turi įvykti. „Proto ribose“ mes viską išspręsime. Panašią situaciją yra išsprendę lenkai, kai Krokuva buvo kultūros sostine. Susėdo už stalo ir išsprendė. Užsienio erdvėje nebuvo užsakomųjų straipsnių, nebuvo „skandalinama“, - ramino Kultūros ministras.

VEKS vykdytojai - situacijos įkaitai Į posėdį susirinkę VEKS vykdytojai vėl reikalavo aiškumo, ką jiems daryti su projektais, kurie jau pradėti vykdyti, kai kurios sutartys pasirašytos, o finansavimo iki šiol nėra, tuo labiau, neaišku, kokie projektai po galutinio audito ir Kultūros ministerijos peržiūros liks programoje, kiek bus sumažintas biudžetas likusiems. Festivalio „Be2gether”organizatorius Giedrius Klimkevičius aiškino, kad artistai laukia jų patvirtinimų, tuo tarpu jiems patiems kiekviena diena nuostolinga, prastėja programos kokybė.

„Menų spaustuvės“ direktorius Audronis Imbrasas užsiminė apie suinteresuotų asmenų įtaką VEKS programai: „Nemažas sektorius mano, kad yra įtakų, sprendimai priimami niekam neatskaitingų asmenų. Mažų mažiausiai turėtų būti remiamasi skirtingomis nuomonėmis“.

VEKS vykdytojai klausė, ar mes gyvename teisinėje valstybėje, kurioje galima laužyti ne tik susitarimus, bet ir sutartis?

D.Teišerskytė: liūdna, gėda ir baisu

Posėdyje dalyvavusi Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Dalia Teišerskytė išreiškė liūdesį dėl VEKS projektų: „Man liūdna, gėda ir baisu, kad iki šiol nieko nepadaryta. Ministras čia nieko dėtas“.

Ji įsitikinusi, kad dėl susidariusios situacijos kalta buvusi Kultūros ministerija ir VEKS, o tai, ką gavo dabartinė, yra pasityčiojimas.

„Tai, ką mes gavome po paskutinio audito, buvo kraupu dėl beraštiškumo, nesugebėjimo vesti bet kokią diskusiją. Šitaip dirbti negalima, - pasipiktinimo neslėpė ji. - Kalbant apie Björk koncertą, nežinau, ką jis davė Lietuvai, tuo labiau, kad buvo komercinis dalykas. Ką iš to turėjo VEKS ir Lietuva, nežinau. Pradedant kvietimais (į Naujametinį vakarą – Delfi pastaba), kuriuose aprašytas aprangos kodas, kai damos su vakarinėmis suknelėmis ir bateliais sušalusios ėjo namo. Ir milijonų iššovimas į dangų, ką jie davė?“.

„Tai labai agresyviai nuteikiantys faktai, todėl atsiranda nepasitikėjimas. Po pirmo audito mes turėjome siaubingą įspūdį, kad kažkas kažką daro negerai ar nesupranta, - pridūrė ji. - VEKS atlyginimai – kaip prezidento. Aš norėčiau žinoti, ką jie dirba? Jau puse mėnesio esame kultūros sostinė, ką apie tai žino Lietuvos kaimai ir miesteliai, visa Lietuva?“.

Prašomi mažinti projektų apimtis

Praėjusią savaitę VEKS vykdytojai įteikė raštišką kreipimąsi LR Prezidentui, Vyriausybei, Seimui ir kitoms institucijoms. Susivienijusios Lietuvos kultūros ir meno organizacijos guodėsi, kad iki šiol yra nežinioje, kaip bus finansuojami projektai, nors 2009 metų sausio 1 dieną Vilnius oficialiai paskelbtas Europos kultūros sostine ir programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ pradėta vykdyti.

Tarsi norėdami užbėgti už akių, šiandien ryte VšĮ VEKS valdyba išplatino pranešimą, prašydami mažinti projektų apimtis.

Valdybos nariai – LR Kultūros ministerijos ir Vilniaus m. savivaldybės atstovai, atsižvelgdami į tai, kad yra sumažintas nacionalinis programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (Nacionalinė programa) biudžetas, – priėmė sprendimą įpareigojantį VšĮ VEKS vadovybę kreiptis į Nacionalinės programos projektų, kurie įgyvendinami per VšĮ VEKS, vykdytojus ir nurodyti jiems sumažinti projektų finansines sąmatas 40 procentų, t.y. ta procentine išraiška, kuria sumažintas Nacionalinės programos biudžetas.

Valdyba taip pat siūlo LR Kultūros ministerijai bei Vilniaus miesto savivaldybei 40 proc. sumažinti ir šių institucijų tiesiogiai finansuojamų Nacionalinės programos projektų sąmatas, užtikrinant visų projektų vykdytojų lygybę biudžeto sumažinimo atžvilgiu.

Valdybos sprendimu vykdytojai, kurių projektai įgyvendinami per VšĮ VEKS, sumažintas projektų sąmatas įstaigos vadovui turi pateikti iki sausio 20 dienos.

2008 m. vasario 6 d. LR Vyriausybės sprendimu patvirtintos nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ įgyvendinimą koordinuoja LR Kultūros ministerija ir Vilniaus m. savivaldybė. VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ yra viena iš šios programos vykdytojų.