K.Glaveckas spėja, kad ši žinyba galėjo būti įsteigta specialiai "buvusios valdžios draugeliams" susodinti į šiltas vietas.

Kvalifikacijų tarnybai vadovauja Rimantas Busila, anksčiau ilgą laiką vadovavęs Vilniaus vertybinių popierių biržai. Jis turi net tris pavaduotojus, vienas jų – buvęs liūdnai pagarsėjusio "Litimpex" banko valdybos pirmininkas Gintautas Preidys. Iki šiol jis vadovavo elektronikos bendrovei "Elgama", tačiau ją paliko ir laimėjęs konkursą nuo sausio 5 d. tapo R.Busilos pavaduotoju.

Kvalifikacijų tarnyba įsikūrusi ne bet kur, o sostinės centre esančiame prabangių biurų dangoraižyje "Vilniaus verslo uostas". Vos pradėjusi dirbti tarnyba apsirūpino ištaigingais automobiliais. Tarnybos vadovui R.Busilai ir jo pavaduotojui Tomui Jovaišai netiko nauji automobiliai "Volkswagen Jetta" ir "Volkswagen Passat". Valdininkai išsinuomojo daugiau nei 100 tūkst. litų kainuojančius "Audi A6" ir "Citroën C5 Exlusive".

Pernai įsteigtai Kvalifikacijų tarnybai iš valstybės biudžeto buvo skirta 4,6 mln. litų. Iš jų 800 tūkst. litų skirta įsigijimams. Šiemet tarnybai biudžete numatyta 4,5 mln. litų.

Saulėlydžio komisijos taikiniais gali tapti ir dar keliolika abejotinų institucijų, neretai dubliuojančių viena kitos veiklą.

Jau paskelbta, kad turėtų būti panaikintas Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas. Numatoma svarstyti, ar Ginklų fondo įgaliojimų nederėtų perduoti kuriai nors kitai institucijai prie Vidaus reikalų arba Krašto apsaugos ministerijos.

Šiemet pagaliau gali būti įgyvendinta jau senokai puoselėjama idėja Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą sujungti su Narkotikų kontrolės departamentu. Gali būti panaikinta Nacionalinė sveikatos taryba, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba sujungta su Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija.

Svarstoma, ar sujungti Vaiko teisių apsaugos ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybas, ar kitaip šias pertvarkyti, pavyzdžiui, perduoti jų įgaliojimus Konstitucijoje numatytai, todėl nenaikintinai Seimo kontrolierių tarnybai.

Saulėlydžio komisija po trijų mėnesių turės pateikti svarbiausių institucijų ir įstaigų funkcijų bei išlaidų peržiūros išvadas.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius tikisi, kad pertvarkius valdžios institucijas bei visą valstybės valdymą ir atsisakius dubliuojančių funkcijų bei dalies biurokratijos, bus sutaupyta apie 10 proc. dabartinių valdymo išlaidų. Premjeras skaičiuoja, kad pagal dabartinį biudžetą tai galėtų būti apie 2 mlrd. litų.