"Sienos sutartis yra svarbiausias dalykas, kuris seniai egzistuoja ir sprendžiamas savo laiku", - antradienį Maskvoje spaudos konferencijoje, skirtoje parlamentinės Kaliningrado srities problemų monitoringo darbo grupės konsultacijoms, sakė V.Lukinas. Jis yra liberalios partijos "Jabloko" vienas vadovų, praeityje ne vienerius metus vadovavęs Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komitetui.

Anot jo, Rusijos Valstybės Dūmos komitetai ir komisijos nagrinėja visus dokumentus, susijusius su būsimu sutarties ratifikavimu.

"Kad būtų galima sudaryti sutartį, būtinas tam tikras minimalus valstybių tarpusavio pasitikėjimas ir normalūs tarpusavio santykiai", - pažymėjo deputatas.

Pasak V.Lukino, tokie santykiai tarp Rusijos ir Lietuvos buvo ir "ateityje bus", jeigu Lietuva ir Rusija išspręs "visas konkrečias technines problemas".

Jis pabrėžė, jog jeigu tarp Lietuvos ir Rusijos įsivyraus įtempti santykiai, Valstybės Dūma, nerekomenduos savo deputatams veikti greitai ir energingai.

Toje pat spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas pažymėjo, kad dabar sutarties ratifikavimas priklauso tik nuo Rusijos. "Jeigu norime, kad viskas vyktų darniai ir gerai, sutartį reikia ratifikuoti", - pabrėžė Lietuvos ambasadorius.

Lietuvos ir Rusijos sutarčių paketas dėl valstybių sienos sausumoje ir Baltijos jūroje buvo pasirašytas 1997 metų spalį Maksvoje. Lietuva sutartis ratifikavo 1999 metų lapkritį, o Rusijos parlamentarai ratifikavimą vilkina dėl įvairių vidaus politinių motyvų.

Pirmadienį Maskvoje vykusiame Dūmoje parlamentinės Kaliningrado srities problemų monitoringo darbo grupės posėdyje Europos Parlamento delegacijos vadovas Elmaras Brokas paragino Valstybės Dūmą ratifikuoti sienos su Lietuva sutartį iki šių metų liepos 1-sios, kai įsigalios susitarimai dėl Rusijos tranzito per Lietuvos teritoriją į Kaliningrado sritį ir iš jos, pasiekti per Europos Sąjungos vadovų susitikimą pernai lapkričio 4 dieną Briuselyje.

Nuo liepos 1-sios tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau nei vizas.

E.Brokas pranešė, jog kitą savaitę Europos Parlamente turi būti apsvarstyti Reglamentų projektai dėl supaprastintų tranzito dokumentų išdavimo formų ir režimų, o sprendimai dėl šių dokumentų turi būti priimti balandžio 9 dieną.