Kalbėdamas pirmadienį vykstančioje konferencijoje "Lietuva ir Šventasis Sostas: praeitis, dabartis, ateitis", skirtoje Lietuvos ir Šventojo Sosto diplomatinių santykių 80-čiui bei pirmosios sutarties tarp Vilniaus ir Vatikano - konkordato - 75-čiui, R.Paksas pastebėjo, kad gilios krikščionybės šaknys ir jos puoselėjamos vertybės gelbėjo Lietuvą slogiausiais jos istorijos tarpsniais.

Prezidentas teigė, jog tvirta Šventojo sosto pozicija buvo labai svarbi po lemtingųjų 1940-ųjų metų, kai Lietuva buvo inkorporuota į Sovietų Sąjunga.

"Vatikanas niekada nepripažino Lietuvos aneksijos", - pabrėžė R.Paksas.

Savo kalboje jis prisiminė, kad šių metų rugsėjo 4-ąją sukaks dešimt metų nuo pirmojo popiežiaus vizito Lietuvoje.

"Šventasis tėvas labai gerai įvertino mūsų tautos ištikimybę krikščionybei. Tada Vilniuje jis pasakė, kad Lietuva - tyli liudytoja karštos meilės religijos laisvei - yra nuėjusi ilgą, skausmingą kelią, išgarsėjusi kaip kankinių ir Kristaus sekėjų žemė", - kalbėjo R. Paksas.

Jis sakė prieš kelias dienas gavo popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo sveikinimą su linkėjimais tarnauti teisingumui, taikai ir Lietuvos žmonių gerovei. Prezidentas pažymėjo, kad pradedant eiti šalies vadovo pareigas, šie Šventojo tėvo žodžiai jam yra labai svarbūs.

Konferencijoje Vilniuje diskutuojama apie Šventojo sosto diplomatiją, santykių su Lietuva perspektyvą, Vatikano reikšmę Lietuvos užsienio politikai. Antra renginio dalis bus skirta Sovietų Sąjungos santykiams su Vatikanu ir Katalikų bažnyčiai Lietuvoje, prieškario bei šiandieniniams valstybės ir Bažnyčios santykių modeliams.

Konferenciją Lietuvos užsienio reikalų ministerija rengia kartu su Lietuvos vyskupų konferencija, Lietuvių katalikų mokslo akademija, Lietuvos istorijos institutu bei VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu.

Pranešimus konferencijoje skaito Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius prie Šventojo Sosto Kazys Lozoraitis ir Lietuvoje kovo 2-6 dienomis viešintis Šventojo Sosto sekretorius santykiams su valstybėmis arkivyskupas Jeanas-Louis Tauranas (Žanas-Luji Toranas).

1922 metais Šventasis sostas de jure pripažino 1918 sukurtą Lietuvos Respubliką, 1927 metais Lietuva su Šventuoju Sostu sudarė dvišalių santykių sutartį - Konkordatą.