"Šiame projekte dalyvauja per 150 atlikėjų, prie jo dirba per 350 žmonių ir visi jie - lietuviai", - spaudos konferencijoje pirmadienį pabrėžė miuziklo prodiuseris Dainius Gudaitis.

Vienas miuziklo režisierių Mykolas Vildžiūnas savo ruožtu akcentavo klasikos, elektronikos bei moderniųjų detalių junginį miuzikle.

Vidurnaktį, pasibaigus miuziklui, Katedros aikštėje prasidės žymaus šviesos efektų kūrėjo vokiečio Gerto Hofo specialiai Lietuvai sukurtas garso ir šviesų spektaklis. Gyvas realių paveikslų ir siurrealistinių vaizdų junginys, žadama, simboliškai atskleis 1000 metų Lietuvos raidą.

"Tikiuosi suvedžioti Lietuvos žmones, surengti jiems ekspediciją į dangų, pamatyti 1000 metų Lietuvos istoriją", - žurnalistams kalbėjo G.Hofas.

Jis tikino pasirinkęs šį projektą ne dėl pinigų, o dėl simpatijos Lietuvai ir jos žmonėms. G.Hofas sakė nieko iš projekto neuždirbsiantis.

Šis projektas turėtų tapti Naujųjų metų sutikimo kulminacija. Pasak autoriaus, vienoje iš grandiozinio reginio dalių Katedra bus apšviesta 400 metrų skersmens ir apie 50 km aukščio šviesos pliūpsniu, kuris turėtų būti matomas ir iš kosmoso.

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo, kad Vilnius, tapdamas Europos kultūros sostine, turi išnaudoti šią galimybę ir pasirodyti pasauliui.

"Lietuva turi galimybių ir krizės laikotarpiu iš tiesų parodyti, kad kultūra, menai lieka svarbus mūsų tapatybės ženklas. Tikrai taupyti šiuose reikaluose reikia labai atsakingai, bet čia iš tiesų nebūsime tie, dėl kurių kiltų kokių nors problemų realizuoti tikrai didelius ir ilgalaikius projektus", - tvirtino A.Kubilius.

Gruodžio 31-ąją Senamiestyje ir jo prieigose bus uždarytas eismas, įrengta 12 pėsčiųjų praėjimo kontrolės punktų, kuriuose norintieji patekti į renginių vietas bus tikrinami, ar nesineša alkoholinių gėrimų ir pirotechnikos gaminių.

"Į renginius bus įleidžiami tik pėsčiomis, be alkoholio ir pirotechnikos", - sakė Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Dervinskas. Pasak jo, siekiant palaikyti viešąją tvarką tą naktį sostinėje budės sustiprintos policijos pajėgos, renginių vietose patruliuos per 250 pareigūnų.

Sausio 1-osios vakarą naujametinių renginių seriją pratęs Lietuvos ledo šokių pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, atliksiantys "Ledo misteriją" Rotušės aikštėje įrengtoje ledo arenoje.

Arena, kuria už 16 litų valandinį mokestį galės naudotis visi, veiks visą sausio mėnesį.

Lietuvos vardo tūkstantmečio ir VEKS programos atidarymo šventės biudžetas sieks 3,5 mln. litų.

Iš viso 2009-aisiais buvo planuota surengti beveik 900 programos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" renginių, tačiau sumažinus programos finansavimą (iš valstybės biudžeto vietoj žadėtų daugiau nei 40 mln. skiriami 25 mln. litų), renginių liks mažiau.

2008 metais Europos kultūros sostinėmis buvo Stavangeris (Norvegija) ir Liverpulis (Didžioji Britanija).