Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma BNS pirmadienį sakė manantis, kad reikia atsisakyti tų šventinių laisvų dienų, kurioms "trūksta turinio". Tokios, anot jo, yra birželio 24-ąją švenčiamos Joninės ir gegužės 1-ąją minima Tarptautinė darbo diena.

"Visada pravartu pasižiūrėti, kokias šventines dienas iš tikrųjų švenčiame ir kur yra toks tikras turinys. Aš matau bent dvi tokias abejotinas paskelbtas valstybines šventes - gegužės 1-ąją ir Jonines. Manau, kad vietoj jų būtų daug prasmingiau pridėti vieną kitą dieną kalėdinių švenčių aplinkoje, įteisinti būtų galima Kūčias", - kalbėjo konservatorius.

J.Razmos teigimu, Kūčių stalo ruošimas būtų "daug konkretesnis turinys laisvos dienos poreikiui" nei Joninės ar Tarptautinė darbo diena. "Dirbančiųjų reikalus" gegužės 1-ąją, pasak jo, galima paminėti ir dirbant, tad užtektų šią dieną laikyti ne švente, o atmintina diena. Tuo metu Joninės švenčiamos naktį, todėl laisvos dienos joms paminėti taip pat esą nereikia.

"Tas Joninių turinys yra vakare, bet tam nereikia laisvos dienos. Kitą dieną kažkokio turinio šventėje tikrai nėra susiformavę, manyčiau, o nakčiai tas turinys yra, bet čia visi po darbo tai gali išspręsti, kas ieško paparčio žiedo. Šiaip ta diena, manau, dirbtinokai buvo įvesta, kaip vienos televizijos ir alaus gamyklos reklaminis produktas. O gegužės 1-oji - kam išnaudoja tą dieną žmonės, tai turbūt bulviasodžiui, o švenčių tradicijų tai pas mus ir neatsirado. Matyt, pakankamai giliai žmones veikia tas gegužės 1-osios šventimo dirbtinumas sovietmečiu", - aiškino J.Razma.

Išbraukus iš švenčių sąrašo šias dvi dienas ir paskelbus jas darbo dienomis, pasak konservatoriaus, būtų skatinamas bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas.

"Šiuo laikotarpiu siekdami didesnių biudžetinių įplaukų ir didesnio BVP augimo Vyriausybės teikimu priėmėme labai nemažai tokių jautrių sprendimų. Manau, kad geresnis kelias yra vienos kitos laisvos dienos atsisakyti ir taip užtikrinti didesnį BVP augimą", - sakė J.Razma.

Koalicijos partnerių - Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Erikas Tamašauskas BNS sakė sutinkantis, kad gegužės 1-oji nebūtinai turėtų būti poilsio, tačiau jis teigė nemanantis, kad prieš penkerius metus valstybine švente paskelbtas Jonines reiktų vėl paversti darbo diena.

"Nesiryžčiau naikinti Joninių, nes jos buvo įvestos vos ne referendumo būdu. Čia televizijos iniciatyva, ir man atrodo, kad Joninės tapo tradicija - tegu jos ir būna", - kalbėjo E.Tamašauskas.

Liberalai, pasak jo, taip pat linkę didinti nedarbo dienų skaičių kalėdiniu ir naujametiniu laikotarpiu, nes darbo našumas tuo metu esą nėra pats didžiausias.

"Dėl kalėdinių atostogų - mes, liberalai, visada buvome už tai, pritarėme. Visi Vakarai turi tas kalėdines atostogas. Laikotarpiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų tikrojo darbo labai mažai, nes žmonės grįžta po Kalėdų, čia kelios dienos - lygtai dirba, lygtai nedirba, kolektyvuose šventimas vyksta, realiai nėra to darbo. Tai kam patiems save apgaudinėti ir vaidinti, kad dirbame tomis dienomis?", - kalbėjo E.Tamašauskas.

Opozicinės socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis BNS teigė iki šiol negirdėjęs panašių pasiūlymų koreguoti švenčių sąrašą, tačiau, pasak jo, nė viena valdančiųjų sugalvota šventinių dienų sąrašo korekcija nėra "rimta ir tikslinga".

"Šiuo metu ir taip pakankamai laisvų dienų per Kalėdas, o vasaros viduryje Joninės tikrai nemaišo žmonėms apsidirbti savo darbus, ypač žemės ūkyje. Reiktų tai apsvarstyti frakcijoje, ir frakcija gali nepritarti. (...) Joninės - irgi turininga šventė, o 12 patiekalų nėra labai sudėtinga paruošti. Manau, kad vyrai ir nelabai stalą ruošia, maišosi moterims", - ironizavo socialdemokratas.

Pasak jo, jei gegužės 1-oji - Tarptautinė darbo diena - būtų nebe poilsio, taip būtų "įžeisti" dirbantieji, kurie šią dieną esą pagerbiami visoje Europoje.

"Liberalai ir konservatoriai kaip ir visada nusiteikę prieš gegužės 1 dieną ir nieko naujo nepasako. Taip jie dar kartą parodo savo poziciją į dirbančius žmones: "Jei tu dirbi, dirbk ir toliau". Mūsų frakcija ir partija tokiems dalykams nepritars. Taip jie dar kartą įžeistų visus dirbančius žmones, ir nebūtinai labai aukštuose postuose. (...) Šią dieną švenčia visoje Europoje, ir mes vėl būtume tokia valstybė, kuri turi savo visiškai kitokį mąstymą pagal istorinę praeitį", - kalbėjo Z.Balčytis.