Panevėžio savivaldybei, turinčiai 31 Tarybos narį, teisės aktai leidžia iš miesto biudžeto mero reprezentacinėms išlaidoms atseikėti 55,7 tūkst. litų per metus.

Šiais metais Savivaldybės administracijos direktoriui ir merui tam buvo skirta gerokai mažiau – 24 tūkst. litų.

„Nors įstatymas leidžia didesnę sumą nei iki šiol, tačiau kiek konkrečiai į mero fondą bus skirta pinigų, Taryba spręs tvirtindama ateinančių metų Savivaldybės biudžetą“, – aiškino Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė.

Keliavo veltui

Miesto meras Povilas Vadopolas nesiryžo įvardyti, kiek pinigų užtektų miestą reprezentuojančioms dovanoms. „Manau, finansinė padėtis pasaulyje turės įtakos ne tik mūsų Savivaldybės, bet ir svečių iš užsienio reprezentacijai – kelionių mažės, dovanų – taip pat. Nebebus beprasmiškų pažintinių ar pusiau pažintinių kelionių“, – svarstė P.Vadopolas.

Miesto vadovo nuomone, nė viena Savivaldybės klerkų kelionė miestui naudos neatnešė. „Prieš keletą metų Tarybos nariai važiavo į Kiniją. Pasivažinėjo, pasirašė bendradarbiavimo ketinimo protokolą ir tuo viskas baigėsi“, – prisiminė meras.

P.Vadopolas pripažino nemanąs, kad Panevėžiui buvo naudinga ir vicemero Kastyčio Vainausko plačiai nuskambėjusi kelionė į Izraelį.

Rėmeliams nebelieka

Tačiau socialdemokratas miesto vadovas praėjusios kadencijos Seimo suspėto patvirtinti įstatymo pakeitimo nesiima kritikuoti. Kalbėjęs apie taupumą meras vis dėlto išsitarė, jog pinigų miesto reprezentacijai reikėtų daugiau.

„Gal ir gerai merui tokį fondą turėti. Man sunku pasakyti, kiek jam reiktų pinigų, bet, manau, 55 tūkst. litų Panevėžiui būtų pakankamai. Balių nekeliam – knygoms, kavai, kuklioms išlaidoms užtektų“, – tikino P.Vadopolas.

Miesto vadovas prisiminė pats ne kartą Panevėžį reprezentavęs iš savo kišenės: prieš 1,5 metų viešėdamas Mytiščiuose (Rusija) rusus vaišinęs tradiciniu lietuvišku gėrimu – suktiniu, vykdamas į Lenkiją lauktuvių iš savo kišenės pirkęs pasaulyje vertinamų lietuviškų šokoladinių saldainių.

„Kai sveikinam savo sportininkus, padėkos raštams net rėmelių neturime už ką nupirkti – įdedame į pigų aplanką. Tai nėra tinkama pagarba žmogui. Seimo nariai, matyt, priėjo išvados, kad reprezentacinėms išlaidoms reikia daugiau pinigų“, – mano P.Vadopolas.

Merai – be pinigų

Rajono Savivaldybė kartu su vienuolika rajone esančiomis seniūnijomis reprezentacijai per metus išleidžia apie 60 tūkst. litų. Iš reprezentacinių išlaidų katilo semiamasi pinigų ne tik svečiams skirtiems leidiniams ar kitiems suvenyrams, bet ir apdovanojami rajoną garsinantys žmonės, seniūnijose pagerbiami išėjusieji amžino poilsio gyventojai.

Rajono meras Povilas Žagunis taip pat pritaria nueinančio Seimo patvirtintai naujovei – mero fondui. „Net Tarybos narys gauna 300 litų, kuriuos gali panaudoti reprezentacijai, o meras nieko negali – prireikus pinigų priverstas Savivaldybės administracijos prašyti. O tenka ir važiuojant į renginį vaikams saldainių nuvežti, ir kokį šakotį lauktuvių nupirkti“, – teigė P.Žagunis.

Kiek Savivaldybės biudžeto lėšų bus atseikėta į mero fondą, anot P.Žagunio, dar nė nesvarstoma. „Dabar dar galvojame, kaip šiemet išgyvensim. Kai skirstysim ateinančių metų biudžetą, matysim, kiek fondui liks. Gal ir iš viso nebus ką į jį dėti, jei kiekvieną tūkstantį teks taupyti“, – teigė P.Žagunis.

Tačiau Lietuvos savivaldybių asociacija laikosi pozicijos, jog merų fondai neturėtų būti tušti. „Merai negauna jokių priedų, jų atlyginimai „nuogi“. Reprezentacinės lėšos jiems reikalingos, nes merai priima nemažai svečių. Savivaldybių merai pasiruošę tarybose aptarti įstatymo jiems suteiktą tokią teisę“, – pabrėžė asociacijos pirmininkė Roma Žakaitienė.