Antradienį bylos nagrinėjimas prasidėjo netikėtumu: vienas nuteistųjų – bendrovės „Rubicon group" vadovas Andrius Janukonis pareiškė nepasitikįs septynių teisėjų kolegija, nes prieš dvi savaites LAT esą jau buvo priėmęs verdiktą, kurio nepaskelbė tik paaiškėjus naujoms aplinkybėms.

A.Janukonio prašymą teigė palaikąs ir buvęs Vilniaus meras, nuteistasis Artūras Zuokas. Tuo tarpu Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas įsitikinęs, kad nuteistojo prašymas nušalinti teisėjų kolegiją yra nepagrįstas. „Nėra objektyvių duomenų dėl teismo šališkumo', - sakė valstybinis kaltintojas.

Septyni teisėjai A. Janukonio prašymą atmetė kaip nepagrįstą – esą LAT dar nebuvo priėmęs sprendimo, o nuteistojo prašyme nenurodyti Baudžiamojo proceso kodekse (BPK) numatyti pagrindai, dėl ko teismas turėtų būti nušalintas nuo bylos nagrinėjimo.

Iš naujo kasacinius skundus LAT pradėjo nagrinėti, nes prieš dvi savaites į teismą kreipėsi vienas nuteistųjų – verslininkas Darius Leščinskas, kuris pareiškė, jog nebuvo informuotas apie teismo posėdį. Kadangi prokuratūra siūlo D. Leščinskui skirti griežtesnę bausmę, teisėjai privalėjo nuteistąjį informuoti apie posėdį – kitaip būtų pažeistos jo teisės.

Tačiau D. Leščinskas nepasirodė ir antradienio posėdyje – teismą jis raštu informavo, kad per dvi savaites nesugebėjo susirasti advokato, kuris galėtų atstovauti jam teisme. LAT išplėstinė kolegija leido nuteistajam pasiruošti posėdžiui – bylos nagrinėjimą atidėjo sausio 27 d.

Siekia griežtesnių bausmių

Valstybinis kaltintojas siekia, kad Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas būtų nubaustas didesne už Vilniaus apygardos teismo skirtą 12,5 tūkst. Lt baudą. Prokurorai įsitikinę, kad A. Zuokas turėjo būti nuteistas ne dėl bandymo papirkti V. Drėmą, bet dėl šio papirkimo.

Prokuratūra siekė, kad Seimo nariui būtų skirta 18 tūkst. 750 litų bauda. Tuo tarpu A. Zuokas vylėsi, kad jam bus paskelbtas išteisinamasis nuosprendis.

Vilniaus apygardos teismas apkaltinamuosius nuosprendžius buvo paskelbęs ir kartu su A. Zuoku anksčiau išteisintiems verslininkams – „Rubicon group" vadovui A. Janukoniui skirta 100 MGL (12,5 tūkst. Lt), o bendrovės „Ogmios astra" valdybos pirmininkui D. Leščinskui - 80 MGL bauda. Jie taip pat buvo pateikę kasacinius skundus ir prašė juos išteisinti.

Vairuotojas Svajūnas Navikas liko išteisintas.

Liberalcentristų vadovą Vilniaus apygardos teismas kaltu pripažino kovą. Teismas pažymėjo, kad buvęs meras ir verslininkai esą siūlė V. Drėmai sudaryti didelės vertės projektavimo sandorį ir už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam tarybos nariui sumokėję 45 tūkst. litų. Taip, anot teismo, jie siekė politiko palankaus balso per mero rinkimus.

Priimdami A. Zuokui apkaltinamąjį nuosprendį teisėjai rėmėsi kai kuriais telefoniniais pokalbiais.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte buvo rašoma, jog 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais A. Zuokas, siekdamas, kad mero rinkimuose balandžio 9 dieną V. Drėma balsuotų už jį, nurodė verslo įmonių grupės „Rubicon group" vadovui A. Janukoniui per bendrą pažįstamą D. Leščinską perduoti V. Drėmai kyšį - 20 tūkst. litų. Tačiau V.Drėma pinigus imti atsisakė.

Bylos duomenimis, kad atiduotų balsą už A. Zuoką, V. Drėmai buvo pasiūlytas didelės vertės projektavimo sandoris - už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam V. Drėmai A. Zuoko nurodymu D. Leščinskas avansu esą sumokėjo 45 tūkst. litų.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės ir Apygardos teismas anksčiau A. Zuokui buvo paskelbę išteisinamąjį nuosprendį, tačiau dėl įvairių pažeidimų LAT nurodydavo vadinamąją Vilniaus mero rinkimų bylą nagrinėti iš naujo.