Danijos sostinėje įsikūrusios ambasados pirmoji sekretorė Chayanit Pasatika pati atvyko į Kauną ir pasirūpino lėktuvo bilietais tėvynainiams. Neries krantinėje Kaune esantiems svečių namams tailandiečiai už paslaugas buvo skolingi apie 50 tūkst. litų. Šią skolą sumokėjo diplomatė.

Sekmadienį rytą visi azijiečiai iš Vilniaus išskrido į Kopenhagą. Pirmadienį jie jau turėjo pasiekti Tailando sostinę Bankoką.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai 38 nelegaliai Kaune gyvenančius Tailando piliečius aptiko gruodžio 4-ąją.

Tailandiečiai į Lietuvą atvyko legaliai - Graikijoje jiems buvo išduotos Šengeno vizos, bet jų galiojimas pasibaigė prieš 1-2 mėnesius.

Tailando gyventojai į Kauną keliavo keturiomis grupėmis per Vokietiją, Šveicariją ir Latviją. Tarp atvykėlių buvo 10 moterų. Angliškai kalbėjo tik du azijiečiai.

Užsieniečiai pasakojo, kad darbą jiems pasiūlė viena Tailando įdarbinimo agentūra. Už paslaugą kiekvienas žmogus esą sumokėjo po 7000 eurų (24,2 tūkst. litų).

Tailande jie bendravo su amerikiečiu Michaeliu, o Europoje azijiečiais turėjo rūpintis kažkoks Nerijus. Jis ir nurodė svečių namų Kaune adresą. Tarpininkai tailandiečiams Lietuvoje žadėjo maždaug 1700 litų atlyginimą per mėnesį.

Dauguma atvykėlių Tailande dirbo virėjais. Jiems taip pat buvo žadėta parūpinti darbą gamykloje, įdarbinti namų tvarkytojais, valytojais.

Lietuvos pasieniečiai Tailando gyventojams nurodė per 15 parų išvažiuoti iš Lietuvos, tačiau jie tikino neturintys už ką nusipirkti lėktuvo bilietų, o darbą žadėję tarpininkai dingo.

Iš pradžių pasikalbėti su tailandiečiais atvyko Vilniuje įsikūrusio Tailando konsulato darbuotojai. Jie apie įvykį pranešė šios šalies ambasadai Kopenhagoje.