Lygių galimybių kontrolierė Aušra Burneikienė naująją ministrę mato kaip taikos nešėją, o buvusi parlamentarė, profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė tiki, kad ji praturtins savo kuruojamą sritį.

„Aš esu netgi kiek nustebusi, kad mano kandidatūra visuomenėje buvo priimta palankiai. Aš kažkaip apie tai pernelyg daug nesusimąsčiau, kadangi taip seniai esu politikoje ir tai daugiau buvo mūsų premjero pasirinkimas", – paklausta, ar nesulaukė neigiamų vertinimų, tapusi pirmąja Lietuvos krašto apsaugos ministre, sakė R. Juknevičienė.

Jos manymu, daugiausiai ministro sėkmės lemia tai, kokia yra pati asmenybė ir tai, kaip ji dirba.

Kelias dienas naujas pareigas einančios ministrės pirmuoju įspūdžiu, pačioje Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) moterų dirba daugiau nei vyrų.

Lietuvos moterys – stereotipų spąstuose

„Aš galiu pasakyti tik vieną žodį – gražu. Plojimai Lietuvai ir aš sakyčiau, kad tai yra pavyzdinis žingsnis. Šiuolaikinėje kariuomenėje aš moterį matau kaip taikos nešėją, o šiuolaikinę kariuomenę aš norėčiau matyti vykdančią ne agresoriaus, o taikdario misiją ", – apie R. Juknevičienės paskyrimą DELFI sakė lygių galimybių kontrolierė.

Tačiau, jos teigimu, Lietuvoje vis dar gajus stereotipas, kad moteris gali būti arba gera mama, arba gera karjeros moteris. Taip pat gaji vertikalioji segregacija – vyrai užima tradiciškai aukštesnes pareigas visuose sektoriuose nepriklausomai nuo to, kad dažniausiai universitetus baigia daugiau merginų. Tas pats esą taikytina ir ministrų kabinetui.

„Aš nemanyčiau, kad Lietuvoje nėra tvirtų moterų užimti ministrų postus", – sakė ji, atkreipdama dėmesį, kad penkioliktoje Vyriausybėje R. Juknevičienė yra vienintelė ministrė.

„Mūsų visuomenėje vyrauja stereotipas, kad moteriai reikia rinktis arba šeimą, arba didžiąją karjerą. Jeigu moteris daro karjerą, tai ji, ko gero, yra bloga mama arba bent jau nevykusi šeimininkė. Tas stereotipas yra gyvas ir labai įsišaknijęs, man pačiai tai yra tekę patirti", – pripažino A. Burneikienė.

M.A.Pavilionienė: lytis tik puošia žmogiškąsias vertybes

„Tai, manau, turės tik teigiamą reikšmę. Ir labai gaila, kad tai – vienintelė ministrė. Rasa dirbo toje srityje visus metus, ji tai išmano, bet ji bus tik simbolis – graži gėlė, o visą juodą darbą dirbs vyrai. Nieko blogo čia nematau, labai palaikau, kad kuo daugiau moterų būtų ministrių – tada būtų daugiau atsakomybės, atidumo", – paklausta, kokią įtaką šalies įvaizdžiui turės R. Juknevičienės paskyrimas krašto apsaugos ministre, sakė profesorė M. A.Pavilionienė.

Pasak jos, jei ministrė darbe supratingumu, jautrumu atsivers ir moteriška briauna, jei pažvelgs į darbo barą ir lyties akimis, tai tik praturtins kuruojamą sritį.

„Čia dar reikia ir žmogiškųjų savybių – lytis viena nieko nelemia, nei vyriškoji, nei moteriškoji, turi būti asmenybė, turi būti žmogus. Tada lytis tik puošia žmogiškąsias vertybes", – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau, anot jos, tai, kad viena moteris atsirado krašto apsaugoje, nieko nelems. „Jeigu būtų pusė moterų, kaip Prancūzijoje, arba štai JAV, kai Barackas Obama pasirenka Hillary Clinton dešiniąja ranka – tai labai gražu. Kai vyras ir moteris dirba kartu, vadinasi, jie papildo vienas kitą, įsiklauso. Taip gyvenime turi būti, juk gyvenime turi būti darna, supratimas ir atsakomybė, o ne kova iki vienas kito nužudymo", – įsitikinusi M. A. Pavilionienė.

Ispanijoje paskirta besilaukianti gynybos ministrė

Ispanijos Vyriausybės vadovas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero, pirmą kartą šalies istorijoje suformavęs ministrų kabinetą, kuriam daugumą sudarė moterys, Gynybos ministerijos vairą patikėjo besilaukiančiai 37-ejų Carme Chacon. Ji tapo pirmąja gynybos ministre Ispanijos istorijoje.

Besilaukianti ministrė, lydima gydytojų, vyko lankyti Ispanijos pajėgų Afganistane, Libane, Bosnijoje tuo papiktindama dalį generolų, turėjusių atiduoti pagarbą būsimai mamai.

Be to, dėl moterų dominuojamo ministrų kabinete kolegą pašiepė kaimynės Italijos Vyriausybės galva Silvio Berlusconi pavadindamas J. R. Zapatero Vyriausybę „pernelyg rožine".

J.Olekas išsiskyrė peteliške

Buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas išsiskyrė iš prieš tai buvusiųjų savo ištikimybe peteliškėms. Tik tapęs ministru jis iškart pabrėžė, kad trisdešimt metų nešiojamo aksesuaro neatsisakys ir priminė, kad oficialioje generolų aprangoje dėvint fraką yra priderinama ir stilizuota varlytė.

Be to, esą su peteliške nesiskyrė ir 1921-1922 m. Krašto apsaugos ministerijai vadovavęs profesorius Jonas Šimkus.

DELFI primena, kad iš 26 Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) narių, vos šešiose krašto apsauga patikėta politikėms moterims. Gynybos ministres yra paskyrusios Čekija, Norvegija, Islandija, Slovėnija, Ispanija bei Lietuva.