„Ši žinia sukėlė eilinių policininkų nusivylimą policijos vadovybe“, - prisipažino vienas profsąjungų vadovų Vytautas Lamauskas.

Įsakymą A. Kovalenko skirti 60 proc. algos dydžio vienkartinę priemoką priėmė laikinai Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas einantis Antonis Mikulskis. Jo pasirašytame dokumente nurodyta, kad paskatinimas skiriamas 45-ojo gimtadienio proga, todėl vyresnioji komisarė turėjo gauti apie 2 tūkst. litų.

„Įstatymas pažeistas? Įstatymas nepažeistas, - DELFI paklaustas, kodėl krizės metu nuspręsta pinigine išmoka paskatinti aukštą policijos pareigūnę, sakė A. Mikulskis. - Už gerą darbą skatinami ir eiliniai policijos pareigūnai, čia viskas priklauso nuo to, kiek yra pinigų... Jeigu pinigai skirti žmonėms, jie ir skirti žmonėms. Aš gyvenime nieko nebijau, suprantate, nei banditų, nei žulikų, nei žurnalistų. Jeigu aš pažeidžiau, atsakysiu, bet aš nepažeidžiau ir nereikia čia kažko politizuoti ir visokių ten nesąmonių ieškoti“.

Laikinai policijai vadovaujantis A. Mikulskis tikino, kad šiuo metu ruošiami įsakymai ir dėl kitų policijos pareigūnų paskatinimo – tiesa, jie priedus gaus už gerai atliktą darbą, bet ne gimtadienio proga.

„Kaip aš galiu komentuoti vadovų sprendimą, apie jį sužinojau tik gimtadienio dieną ir tai buvo didelė staigmena, - sakė A. Kovalenko. - Jūs manote, kad vadovai, kurie irgi nemažai savo nervų aukoja savo darbe, nenusipelno paskatinimo? Tai mano pirmas paskatinimas šiais metais. Koks skirtumas – kokia būtų įsakymo formuluotė: ar už vadovavimą metų pabaigoje, ar taip, kaip jie sugalvojo“.

Nusikaltimų tyrimo valdybos vyresnioji komisarė patikino, kad metų gale, jeigu atsiras pinigų, bus paskatinti ir kiti pareigūnai – jiems žadama skirti nuo 10 iki 30 proc. priedus prie atlyginimo. „Vadovai irgi žmonės, juos irgi reikia apginti“, - teigė pareigūnė.

Tuo tarpu Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas V. Lamauskas įsitikinęs, kad policijos vadovai elgiasi nesąžiningai skirdami priedus gimtadienio proga.

„Tai yra paprasčiausias marodieriavimas, - DELFI sakė V. Lamauskas. – Man nesuprantama, kaip krizės metu galima daryti tokius dalykus. Tai man primena marodieriavimą, kai karo metu visi aplinkui kenčia skausmus, o vieni paima ir dar didesnius išgyvenimus padaro... Žmonės turėtų suvokti, kad sėdime bendrame laive, kuris šiuo metu truputį svyruoja ir gali nugrimzti į dugną. Jeigu jie pradės dar labiau svyruoti, tas laivas tikrai nugrims“.

Pasak V. Lamausko, apie skirtą priedą eilinio gimtadienio proga sužinoję „eiliniai policininkai“ tiesiogine prasme patyrė šoką. „Žmonės nusivylė savo valdžia, savo vadovais“, - profsąjungų vadovas pabrėžė, kad tokie faktai turi būti viešinami, o vadovai dėl to turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę.

„Jeigu vadovų suvokimas toks, kad be 60 proc. pareiginės algos priedo dydžio gimtadienis bus nepavykęs, tai jau čia jų sąžinės reikalas“, - pabrėžė V. Lamauskas.

DELFI primena, kad šią savaitę apžvalgininkė Aušra Maldeikienė paskelbė, jog policijoje gavo 200 litų „vokelyje“, dėl to jau pradėtas tyrimas.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato administracija taip pat išplatino pranešimą, kuriame ragina pareigūnus ir sostinės gyventojus teikti siūlymus, galinčius padėti taupyti biudžetinių asignavimų lėšas ir kitus išteklius.

„Atsižvelgdami į išgyvenamą ekonominės raidos sunkmetį ir būtinybę taupyti lėšas bei kitus išteklius, visų Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų ir darbuotojų prašome teikti siūlymus policijos įstaigos veiklos optimizavimui. Siekiame, kad kiekvienas savų vertinimų, pasiūlymų ir įžvalgų turintis darbuotojas pasidalintų mintimis, kaip galima būtų sutaupyti, mažinti kaštus bei sąnaudas, kartu išvengiant dirbančiųjų padėties pabloginimo ir išlaikant deramus policijos teikiamų paslaugų standartus“, - teigiama pranešime.