Vakar Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė grąžinti užstatus partijoms, kurių atstovai pateko į Seimą. Atlikusi reikiamus skaičiavimus, VRK lauks laimėtojų prašymų pervesti jiems grąžinamus pinigus.

Įmokas atgaus Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, koalicija "Darbo partija+jaunimas", Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei partija "Tvarka ir teisingumas". Pinigai bus grąžinti ir 71 vienmandatėje apygardoje rinkimus laimėjusiam parlamentarui.

VLS neverkšlena

Devynios partijos, neiškovojusios mandatų daugiamandatėje apygardoje, prarado po 43 tūkst. litų. Tarp tokių politinių jėgų - ir skolų kuprą po rinkimų velkanti Valstiečių liaudininkų sąjunga (VLS), pateiktoje finansų ataskaitoje nurodžiusi, kad išleido net 900 tūkst. litų daugiau, nei galėjo sau leisti.

Į Seimą vienmandatėse apygardose pateko tik trys VLS atstovai. Jiems bus grąžinta po daugiau nei 2 tūkst. įmokėtų litų. Likusiųjų 64 vienmandatėse apygardose partijos arba save išsikėlusių valstiečių liaudininkų užstatai keliaus į biudžetą. Ši suma, pirminiais skaičiavimais, turėtų siekti apie 137,5 tūkst. litų.

"Per daug neverkšlename", - LŽ vakar tvirtino VLS pirmininkė Kazimiera Prunskienė. Po rinkimų susidariusią skolą partija žada padengti per 4 mėnesius. "Aš asmeniškai prisidėsiu, tai padarys ir kiti partijos nariai. Pirmiausia išmokėsime jautriausias skolas, geriau būti skolingam bankui nei, pavyzdžiui, žiniasklaidai. Po Naujųjų metų žadame siekti kredito", - tvirtino ji.

Nesijaučia praradęs

Panašūs nuostoliai slegia ir rinkimuose visišką fiasko patyrusią Naująją sąjungą (NS, socialliberalus). NS atsisveikins ne tik su 43 tūkst. litų siekusiu užstatu, bet ir maždaug 133,5 tūkst. litų, sumokėtų už vienmandatininkus. Iš 63 vienmandatėse kovojusių socialliberalų laimė nusišypsojo tik Valerijui Simulikui.

Buvęs partijos lyderis Artūras Paulauskas LŽ tvirtino, kad kai kurie save išsikėlę ar partijos iškelti socialliberalai užstatą mokėjo patys, už likusiuosius pinigus suteikė politinė jėga.

"Ar yra didelis nuostolis? Nuostoliu tai turbūt sunku pavadinti. Ne vien kėdėmis Seime reikėtų skaičiuoti, vis tiek per rinkimų kampaniją daug dirbi, agituoji, aiškini programą, pats pasirodai. Ką gali žinoti, gal po metų tave išrinks prezidentu", - kalbėjo jis.

Užstato neteko ir Pilietinės demokratijos partija. Po daugiau nei 2 tūkst. litų prarado save vienmandatėse apygardose iškėlę 9 jos atstovai.

Algirdo Paleckio vadovaujama partija "Frontas" vienmandatėse apygardose iškėlė net 70 kandidatų ir dėl jų neteko 150,6 tūkst. litų. Į Seimą nepateko nė vienas "Fronto" atstovas.

Su partijos užstatu bei didžiąja dalimi už vienmandatininkus įmokėtų pinigų taip pat atsisveikins Lietuvos rusų sąjunga, Lietuvos centro partija, Lenkų rinkimų akcija, Jaunoji Lietuva bei Socialdemokratų sąjunga.

Užstatas padvigubėjo

Šiemet partijoms bus grąžinta 345,5 tūkst. litų užstatų. Vienmandatėse apygardose kovoję ir laimėję politikai atgaus 154,8 tūkst. litų. Tuo metu į biudžetą įplauks 1 mln. 944 tūkst. litų.

Prieš ketverius metus į valstybės iždą buvo grąžinta 850 tūkst. litų, sukauptų iš rinkimus pralaimėjusių partijų bei kandidatų užstatų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas tai aiškina pakilusiu vidutiniu mėnesiniu darbo užmokesčiu, pagal kurį skaičiuojama užstato suma.

2004 metais kandidato užstatas sudarė 1146 litus, šiemet jis pakilo iki 2151 lito.