KAM interneto svetainėje paskelbtame pranešime teigiama, kad Lietuvos kariuomenės padaliniai ir karinė technika, tarp jų ir kariniai orlaiviai, gana dažnai kviečiami dalyvauti įvairiose šventėse ir masiniuose renginiuose.

"Yra sukaupta didelė tokių renginių organizavimo patirtis. Ypatingas dėmesys skiriamas žiūrovų ir dalyvių saugumui užtikrinti. Karinių orlaivių skrydžiai vykdomi griežtai vadovaujantis Civilinės aviacijos administracijos nustatytuose orlaivių skrydžių virš gyvenamųjų vietovių aukščiuose", - rašoma pareiškime.

Jame pažymima, kad sraigtasparniai "Mi 8" bei kariniai orlaiviai "L 39", "L 410", "AN 2" ir kiti yra ne kartą dalyvavę renginiuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir kituose šalies miestuose. Vietos administracija ir gyventojai neturėjo priekaištų ir pretenzijų dėl šių skrydžių, visuomenė palankiai vertino karinės technikos pasirodymus.

Pasak pareiškimo, triukšmo lygis, kurį gali sukelti koviniai-mokomieji lėktuvai "L 39" yra "daug kartų mažesnis už tą, kurį kasdien sukelia Vilniaus oro uoste besileidžiantys ir kylantys lėktuvai".

"Krašto apsaugos ministerijos bei Lietuvos kariuomenės KOP vadovybė nemato priežasčių, dėl kurių reikėtų atsisakyti karinių orlaivių panaudojimo išrinktojo prezidento inauguracijos ceremonijos metu", - pažymima pranešime.

Konfliktas tarp Vilniaus mero Artūro Zuoko ir inauguracinės komisijos kilo praėjusią savaitę A.Zuokui panaikinus ankstesnį Vilniaus miesto valdžios leidimą "ribotam treniruočių skrydžiui", kuriame turėjo dalyvauti vienas reaktyvinis atakos lėktuvas "L-39 Albatros" ir sraigtasparnis "Mi-8".

Meras tąkart teigė, jog treniruočių skrydžio atšaukimą išprovokavo inauguracijos komisijos parodyta "nepagarba miestui", kuri net nesvarstė sostinės mero raginimo atsisakyti kovinių orlaivių skrydžio.

Tačiau šią savaitę A.Zuokas pareiškė sutinkąs duoti leidimą per išrinktojo prezidento inauguraciją planuojamam karo aviacijos paradui, bet su sąlyga, kad bus pakoreguotas minimalus skrydžio aukštis - padidintas nuo planuotų 100 m iki 300 m.

Virš Vilniaus miesto centrinės dalies, kur yra Seimas, ir Karoliniškių mikrorajono dalies, kur yra televizijos bokštas, yra rombo formos neskraidymo zona, kur orlaiviai gali įskristi tik turėdami Vilniaus miesto valdžios ir Civilinės aviacijos administracijos leidimą.

Trys Lietuvos kariuomenės reaktyviniai lengvieji atakos lėktuvai "L-39 Albatros" pagal Inauguracinės komisijos scenarijų per prezidento inauguraciją turėtų praskristi virš Nepriklausomybės aikštės prie Seimo rūmų.

Kovinių reaktyvinių lėktuvų skrydžių virš Vilniaus jau yra buvę - 2001 metų birželį trys Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai "Harrier GR7" surengė parodomąjį skrydį, pagerbdami Antrajame pasauliniame kare žuvusį lietuvių lakūną Romualdą Marcinkų. Vienas naikintuvas netgi minutei buvo pakibęs 200 metrų aukštyje virš Neries, prie Didžiosios Britanijos ambasados, kur vyko karalienės gimtadieniui skirtas priėmimas.

Be to, karinių sraigtasparnių skrydžiai miesto centre nesyk vyko saugumo sumetimais - per Kinijos prezidento Jiang Zeminio (Dzian Dzeminio) ir JAV prezidento George'o Busho (Džordžo Bušo) vizitus.