Patarėjas tikisi, kad pradėtus darbus tęs Tautos prisikėlimo partijos į naująją Vyriausybę deleguotas ministras Gediminas Kazlauskas. Priminsime, kad šis praėjusią savaitę po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi pareiškė visada buvęs prieš nelegalias statybas.

Kliudo, nors legalu

"Legalus, bet neteisėtas" - toks, švelniai tariant, keistas probleminių statinių statusas kelia daugiausia nesusipratimų ir stumia statytojus bei aplinkosaugininkus į aklavietę. Tokių statinių likimas buvo didžiausias iššūkis ir A.Paulauskui bei visai ministerijai.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis negali ramiai praeiti pro Minijos senslėnio kraštovaizdžio draustinyje stūksantį rentinį. Nors jo savininkė prieš kelerius metus jau buvo bausta aplinkosaugininkų, o vėliau - iš dalies išteisinta, E.Paplauskis dėl statinio neseniai vėl kreipėsi į prokurorus.

"Mano nuomone, ten negali būti pastatų. Draustinyje draudžiama statyti statinius, nesusijusius su jo paskirtimi. Tačiau pastatas yra legalus, ir man kyla įtarimų, kad viskas buvo suderinta neteisėtai. Todėl norime, kad įsitrauktų prokuratūra", - sakė ekologas.

Jis pabrėžė, kad minėtas statinys dar patenka į Minijos ichtiologinio draustinio ir Europos Sąjungos tinklo "Natura" saugomas teritorijas. E.Paplauskio duomenimis, šis pastatas Minijos senslėnyje - vienintelis.

Vadina kliedesiais

Tačiau statinio savininkė Violeta Tabokienė pasibaisėjusi aplinkosaugininkų požiūriu į jos turtą. Moters teigimu, dėl šio "persirengimo namelio, penkių lentų pašiūrės" ji yra terorizuojama ir patiria psichologinį spaudimą. "Dieve, kiek galima kurti detektyvus, kaip man apsiginti nuo šių kliedesių? Tegul aplinkosaugininkai pirmiausia išvalo savo prižiūrimų zonų pakrūmes. Bet ne, reikia kabinėtis prie sutvarkytų, gamtai nekenkiančių objektų", - jaudindamasi kalbėjo V.Tabokienė.

Kaip teigia moteris, jos laikinasis namelis Minijos pakrantėje pastatytas turint visus leidimus ir gali sau ramiai stovėti, nes esą niekam nekliudo. "Jį ir taip potvynis greitai nuplaus. O gal norite jį pirkti, kad taip domitės?" - ironizavo V.Tabokienė.

Tuo metu Klaipėdos rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Mantas Ūsas dėl šio namelio turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą gindamas viešąjį interesą. Statybų inspekcijos duomenimis, Lietuvoje dėl tokio pobūdžio statinių pradėti 6 teisminiai procesai siekiant panaikinti statybų leidimus.

Procesai neįsisuko

Eidamas į aplinkos ministrus A.Paulauskas žadėjo padaryti galą savavališkoms statyboms - siūlė tokių objektų šalinimo procedūras padaryti paprastesnes ir nelegalius statinius su žeme sulyginti be jokio teismo. Rugpjūčio pabaigoje A.Paulauskas teigė, kad visų išaiškintų savavališkų statybų dienos jau suskaičiuotos.

Tuo metu Lietuvoje buvo fiksuojama apie 130 savavališkų statinių, iš jų 28 buvo nugriauti. Dabar tokių suskaičiuota jau 190, nugriauti 36.

A.Paulausko ryžtas neįgavo "viską griaunančio" pavidalo. "Buvo daug projektų, bet jie taip ir liko projektai, nes ilgai trunka įstatymų leidybos procesas. Mums trūko laiko jiems įsukti, nors įsivaizdavome, kad viskas klosis efektyviau. Tikėkimės, naujasis ministras tęs darbus", - vylėsi A.Paulausko patarėjas E.Rumbutis.

Pasak jo, šįmet priverstinai, valstybei įsikišus, buvo nugriauti vos keli nelegalūs pastatai: tai buvo garsioji Arūno Strolio pirtis Molėtų rajone ir trys priestatai, pirtis bei tvora Šeduvos krašte. "Tačiau ne vieną dešimtį pastatų, suprasdami, kad taip pigiau, žmonės nugriovė patys", - pabrėžė E.Rumbutis.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos duomenimis, kovodama su savavališkomis statybomis, Aplinkos ministerija Seime įregistravo Civilinio kodekso, Statybos ir Teritorijų planavimo įstatymų pataisas bei pakeitė septynis statybos techninius reglamentus. Be to, pradėta bendradarbiauti su Generaline prokuratūra.