„Diskriminacija – tiesioginė ir netiesioginė diskriminacija, priekabiavimas, nurodymas diskriminuoti lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu“, - rašoma galiojančiame Lygių galimybių įstatyme.

Tačiau Seimui pateiktame Vyriausybės programos projekte valdantieji žada remti „programas, skatinančias mažinti socialinę atskirtį ir diskriminaciją dėl lyties, amžiaus, socialinės, etninės kilmės ar religinių įsitikinimų“.

Kitame punkte skelbiama: „Toliau įgyvendinsime lygių galimybių politiką, siekdami užtikrinti, kad žmogus nebūtų diskriminuojamas dėl amžiaus, lyties, etninės kilmės, religinių įsitikinimų ar sveikatos būklės“.

Kaip laiške kontrolierei rašo LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko, nediskriminavimas yra pagrindinė Europos Sąjungos vertybė. EK komunikate „Atnaujinta socialinė darbotvarkė: galimybės, prieinamumas ir solidarumas XXI amžiaus Europoje“ patvirtina savo įsipareigojimą užtikrinti, kad visiems būtų suteikiamos vienodos galimybės realizuoti savo galimybes.

Šis dokumentas pateikiamas kartu su naujos direktyvos, kuria diskriminacija dėl amžiaus, negalios, lytinės orientacijos ir religijos arba tikėjimo draudžiama kitose nei darbo rinka srityse, pasiūlymu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su kitomis institucijomis parengė Nacionalinės antidiskriminacinės 2009-2011 m. programos projektą. Šios programos tikslas – kompleksiškai tirti diskriminacijos apraiškas ir priežastis visose visuomenės gyvenimo srityse, ugdyti visuomenės toleranciją bei tarpusavio supratimą dėl lyties, amžiaus, lytinės orientacijos, rasės ir etninės kilmės, religijos ir įsitikinimų, negalios.

Pasak V. Simonko, tokiame kontekste kai kurios 15-osios Vyriausybės programos projekto nuostatos neišsamiai atspindi nediskriminavimo politikos gaires.

„Manytume, kad siekiant užtikrinti EK komunikato ir Lygių galimybių įstatymo nuostatų integravimą į programą, minėtus punktus būtų tikslinga papildyti visais įstatyme numatytais nediskriminavimo pagrindais“, - rašoma laiške.