Kaune įsikūrusių Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininkė Regina Sirusienė-Lamauskienė BNS penktadienį sakė žinanti apie planus ŽŪM perkelti į Kauną ir juos vertinanti teigiamai.

„Asmeniškai aš labai tam pritariu", - sakė ŽŪR vicepirmininkė.

Jos manymu, visų su kaimu susijusių institucijų - ministerijos, ūkininkų organizacijų, specialistus rengiančių mokslo įstaigų - sutelkimas vienoje vietoje palengvintų jų tarpusavio bendravimą. Be to, Kaune ministeriją, R.Sirusienės-Lamauskienės nuomone, ūkininkams pasiekti esą būtų paprasčiau.

ŽŪM perkėlimą į Kauną sveikintų ir čia būstinę turinčios Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. Jo teigimu, jei ministerijos perkėlimas nepareikalautų papildomų lėšų, jis jam pritartų. Tai esą būtų naudinga tiek finansiniu, tiek praktiniu požiūriu: ūkininkams nebetektų švaistyti pinigų ir laiko kelionėms į Vilnių.

„O Vyriausybę gal į Balbieriškį?", - naujos valdžios ketinimus pašiepė Seimo Kaimo reikalų komiteto narys socialdemokratas Jonas Jagminas.

Jo manymu, didesnės kvailystės esą negalima buvo sugalvoti. Anot socialdemokrato, neaišku, kiek tai kainuotų, ar ministerijoje dirbantys žmonės sutiktų keltis į Kauną, kokiose patalpose būtų kuriamasi, kaip ministras derintų darbą Kaune su būtinybe dalyvauti Vyriausybės posėdžiuose ir kituose sostinėje vykstančiuose renginiuose?

J.Jagminas ministerijos perkėlimo į Kauno planus siejo su tuo, jog paskirtasis žemės ūkio ministras - kaunietis. Jis taip pat priminė nepavykusį Sovietų Sąjungai 1953-aisiais-1964-aisiais vadovavusio Nikitos Chruščiovo mėginimą iškelti Sovietų Lietuvos žemės ūkio ministerija į Dotnuvą.

„Šitam projektui nelemta gyvuoti", - reziumavo J.Jagminas.

Kito opozicijos atstovo Kaimo reikalų komitete, pagal partijos Tvarka ir teisingumas sąrašą į Seimą išrinkto Jono Ramono nuomone, kalbos apie ŽŪM perkėlimą į Kauna tesančios konservatorių viešųjų ryšių akcija, kuria siekiama nukreipti dėmesį nuo įsisenėjusių kaimo problemų.

Tuo, jog keliant ministerijos perkėlimo į Kauną klausimą mėginama atitraukti dėmesį nuo svarbesnių dalykų, neabejojo ir kitas socialdemokratų atstovas Kaimo reikalų komitete Bronius Pauža.

Jo manymu, toks žingsnis gal ir turėtų teigiamų pasekmių, tačiau jis nesąs pakankamai gerai apskaičiuotas. Be to, B.Pauža taip pat pakartojo J.Jagminio išvardytas galimas kliūtis: žmonių nenorą keltis į kitą miestą, ministrui ir kitiems ministerijos darbuotojams kilsiančius praktinius sunkumus.

Ketininimai ŽŪM pertvarkyti į Kaimo reikalų ministeriją ir ją perkelti į Kauną įrašyti paskirtosios Vyriausybės programoje. Joje teigiama, kad perkėlimas būtų finansuojamas iš lėšų, kurias tikimasi sutaupyti atlikus ministerijos pertvarką.

Siūlymų ŽŪM perkelti į Kauną būta ir anksčiau. Prieš 2004-ųjų metų Seimo rinkimus apie tai buvo prakalbusi Kazimira Prunskienė, 2001-aisiais - konservatorius Jurgis Razma.

K.Prunskienė siūlymą Kaune įkurdinti Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijas tąkart motyvavo tuo, jog tai esą padėtų užtikrinti tolygesnę šalies plėtrą ir leistų ministerijai glaudžiau bendradarbiauti su Kaune veikiančiomis su žemės ūkiu susijusiomis institucijomis. Paskirtosios Vyriausybės žemės ūkio ministras konservatorius Kazimieras Starkevičius naujosios valdžios ketinimus BNS ketvirtadienį aiškino tais pačiais motyvais, kaip ir K.Prunskienė, bei pridūrė, kad ŽŪM iškeldinimas į Kauną padėtų nuo transporto esą dūstančiam Vilniuj.

Vyriausybės programą Permainų koalicijos partneriai baigė derinti trečiadienį, o penktadienį pateikė ją svarstyti Seimui.