Prezidentūroje penktadienį žurnalistams R.Paksas pristatė savo artimiausius patarėjus, o pastarieji - savo komandų narius. R.Paksas prezidentu bus inauguruotas vasario 26-ąją. Išvakarėse baigsis V.Adamkaus kadencija.

Kaip žurnalistams teigė išrinktasis prezidentas, formuojant jo bendraminčių komandą, buvo laikomasi kelių principų.

Visų pirma, R.Pakso teigimu, prezidento programa turi būti įgyvendinama laikantis Konstitucijos ir įstatymų. R.Pakso teigimu, paskirti patarėjai yra darbštūs ir kompetentingi, moka bendrauti su žmonėmis.

"Aš galvoju, kad valdžios ir žmonių atotrūkis, kuris dabar yra gana didelis, turėtų ir privalėtų mažėti ir aš šito labai sieksiu", - sakė R.Paksas.

Be to, išrinktojo prezidento teigimu, formuojant komandą buvo siekiama, kad būtų atstovaujama visiems valstybės ir visuomenės socialiniams sluoksniams.

Prezidento patarėju užsienio politikos klausimais - grupės vadovu bus Alvydas Medalinskas, kuris šią savaitę paprašė Vyriausiąją rinkimų komisiją panaikinti jo parlamentaro mandatą. Jo dešinioji ranka bus ligšiolinis Užsienio reikalų ministerijos Politikos departamento direktorius Eitvydas Bajarūnas, kuruosiantis diplomatinius ir NATO klausimus.

Referentas regioninės politikos klausimais yra Ričardas Šlepavičius, pastaruoju metu URM kuravęs Lenkijos politiką. Už politiką Europos Sąjungos klausimais atsakys referentė Eglė Jankauskaitė, dirbusi V.Adamkaus komandoje.

"Tuo užtikrinimas perimamumas su ankstesne komanda. Tačiau perimamumas užsienio politikoje bus užtikrinimas ir tuo, kad pagrindiniai darbuotojai yra diplomatinės tarnybos atstovai. Todėl ryšys su Užsienio reikalų ministerija ir kitomis struktūromis, užsiimančiomis užsienio politika, bus labai glaudus", - sakė A.Medalinskas.

Be to, iki vasario 26-osios bus ieškoma dar vieno referento, atsakingo, A.Medalinsko teigimu, už pagrindinių ir kasdieninių darbų organizavimą grupėje. Be to, visuomeniniu R.Pakso konsultantu bus Česlovas Okinčycas, buvęs V.Adamkaus konsultantu santykiams su Lenkija.

Prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais - grupės vadovu bus verslininkas iš Raseinių Remigijus Ačas, iki šiol vadovavęs bendrovėms "Agrorema" ir "Vianrė".

Prezidento patarėjas saugumo klausimais bus iki šiol Valstybės saugumo departamento Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotoju dirbęs Evaldas Vaitkus, patarėju gynybos klausimais - 2-ojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM direktoriaus pavaduotojas pulkininkas leitenantas Algirdas Norkus. Buvęs policijos generalinis komisaras, pastaruoju metu dirbęs Vilniaus banke Visvaldas Račkauskas prezidentui patarinės teisėtvarkos klausimais.

R.Paksas teigė, kad didelį vaidmenį turės Valstybės gynimo taryba, kuri turės reguliariai ir susitikti ir spręsti svarbiausius valstybės klausimus. "Tikrai esu šalininkas pastovaus jos darbo", - sakė R.Paksas.

R.Pakso patarėja socialinės politikos klausimais-grupės vadovė Dalia Kutraitė-Giedraitienė, kuri taip pat atsisako savo turėto parlamentarės mandato, pristatydama savo komandą sakė, kad grupėje dirbs trys patarėjai.

Socialinio aktyvumo skatinimo politikos patarėjas Gintaras Šurkus bus atsakingas už nevyriausybines organizacijas, jaunimą, be to kuruos kai kurių prie prezidento veiksiančių tarybų veiklą.

Valstybės sveikatos apsaugos politikos klausimus kuruos Vitalė Vinickienė, kuri iki šiol, D.Kutraitės-Giedraitienės teigimu, atstovavo pacientų interesams. Be to, grupėje dirbs akademikas Algirdas Gaižutis, kuris kuruos švietimo ugdymo, mokslo ir studijų klausimus.

Socialinės politikos grupėje taip pat dirbs 6 visuomeniniai atstovai - konsultantė skurdo mažinimo, darbo ir socialinės politikos klausimais Regina Paliulytė, konsultantas kultūros politikos klausimais filosofas Krescencijus Stoškus, regionų plėtros ir vietos savivaldos klausimais - Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, regionų plėtros ir vietos savivaldos klausimais - Seimo narys Egidijus Skarbalius, sporto klausimais - Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovas Artūras Poviliūnas, socialinės analizės klausimais - verslininkas Julius Novickas.

"Mūsų veiklos sritis yra labai pati. Socialinės politikos veiklą suprantame kaip visas socialines sritis apimančią, čia kuruosime ir sveikatos, švietimo, kultūros, socialinių reformų klausimus", - sakė D.Kutraitė-Giedraitienė.

Pristatydamas komandą, R.Paksas teigė ilgiausiai svarstęs dėl kandidatų į grupės vadovo ekonomikos klausimais, ir pasirinkęs buvusį verslininką, dirbusį likviduotame Lietuvos akciniame inovaciniame banke, šiuo metu Valstybinės lošimų priežiūros komisijos sekretorių Joną Ragauską.

Ekonomikos politikos grupėje dirbs 3 etatiniai, vienas visuomeninis ir 9 konsultantai. Patarėja finansų politikos klausimais bus Vanda Laiconienė, žinių visuomenės klausimais - Vytautas Gelvonas. Dar vienas patarėjas bus paskirtas iki vasario 26 dienos.

Ekonomikos politikos grupėje konsultantu investicijų politikos klausimais bus teisininkas Juozas Petraitis, buvęs R.Pakso konkurentu pirmajame prezidento rinkimų ture. Žurnalistams komentuodamas savo pasirinkimą R.Paksas teikė vertinąs J.Petraitį kaip žmogų, kaip savo srities profesionalą, ne vien kaip konkurentą.

"Toje srityje - investicijų atėjimo į Lietuvą - jam labai puikiai seksis ir bus daug naudos nuo jo darbo. Dar kartą noriu pasakyti, kad rinkimai baigėsi sausio 5 dieną ir žmonės, kurie sveikai konkuravo demokratiniuose rinkimuose, puikiai gali dirbti tam pačiam tikslui, dėl ko jie dalyvavo rinkimuose", - sakė R.Paksas.

Prezidento konsultantu agrarinės politikos klausimais bus Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas, ūkio infrastruktūros vystymo politikos klausimais - Seimo narys Eugenijus Maldeikis, valstybės ekonomikos raidos politikos klausimais - ekonomistas Gediminas Ramanauskas, aplinkos klausimais - Seimo narys Henrikas Žukauskas, energetikos klausimais - buvęs ministras, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Leonas Ašmantas, mokesčių politikos klausimais - auditorius Artūras Kapitanovas, valstybinio reguliavimo ir verslo skatinimo klausimais - Seimo narys Jonas Lionginas, transporto plėtros klausimais - buvęs susisiekimo viceministras Rimvydas Gradauskas.

R.Pakso bendražygis, Seimo narys Dailis Barakauskas šioje grupėje dirbs visuomeniniu patarėju. Patarėja teisės klausimais-grupės vadove paskirta Ona Buišienė, iki šiol dirbusi Seimo kanceliarijoje. Ji sakė, kad šiuo metu vyksta konsultacijos dėl komandos grupės, tačiau pažadėjo, kad grupės tikslas - "kad visur vyrautų teisė ir tvarka" - bus tikrai užtikrintas.

Prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas pažadėjo, kad didelių revoliucijų spaudos tarnyboje nebus. Savo dešiniąja ranka jis įvardijo buvusį "Lietuvos ryto" žurnalistą Edmundą Ganusauską, be to, spaudos tarnyboje dirbs žinoma dainininkė Ona Valiukevičiūtė, sudarinėsianti prezidento darbotvarkę.

Be to, spaudos tarnyboje dirbti lieka du V.Adamkaus referentai - Lina Stončienė ir Antanas Martusevičius - ir abu metraštininkai - fotografė Džoja Barysaitė ir TV operatorius Romas Kuprys.

Be to, nesikeis ir Prezidentūros kancleris Andrius Meškauskas, Prezidentūroje dirbantis dar nuo pirmojo prezidento Algirdo Brazausko laikų. R.Paksas teigė nemanantis, kad bus daug pasikeitimų kanceliarijoje, nors pažymėjo, kad viskas priklausys nuo galimybės "susitarti".

Baigiantis spaudos konferencijai žurnalistai buvo pavaišinti kepta antimi, kad, kaip sakė R.Gorbačiovas, antis būtų suvalgyta ir daugiau žiniasklaidoje "nepasirodytų žurnalistų leidžiamos antys".