Rusijos verslininko advokatas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių Romą Gudaitį ir paprašė įvertinti rugsėjo 15-ąją per Lietuvos televiziją transliuotą laidą „Redakcija“, kurioje laidos vedėjas E. Kūris ir europarlamentaras A. Sakalas viešai suabejojo neskundžiama teismo nutartimi. Ja J. Borisovo ieškinį prezidentui nagrinėjanti Vilniaus miesto trečiojo apylinkės teismo teisėja E. Surgailienė nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Teisėja suabejojo, ar V. Adamkaus dekretas dėl J. Borisovui suteikto Dariaus ir Girėno medalio atėmimo neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems teisinės valstybės, teisėtų lūkesčių, valdžių atskyrimo principams bei aukštesnės galios teisės aktams.

Televizijos laidoje E. Kūris stebėjosi tokia teisėjos nutartimi: „Kas turi atsitikti, kad teismas suabejotų, jog valstybinio apdovanojimo negali turėti žmogus, grasinęs prezidentui ir kad toks apdovanojimas iš jo neturėtų būti atimtas? Kas turi atsitikti galvose ar mūsų sistemoje, kad tuo galima abejoti?“.

Laidos svečias A. Sakalas taip pat piktinosi tokia teisėjos nutartimi ir siūlė ją apsvarstyti Teisėjų garbės ir etikos komisijoje. Europarlamentaras aiškino, kad teisėjai neturėtų abejoti prezidento dekretais bei dėl to neturėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Koks bebūtų prašymas, jeigu žmogus teistas, jis negali turėti apdovanojimo“, - aiškino A. Sakalas.

Šie A. Sakalo ir E. Kūrio žodžiai papiktino J. Borisovo advokatą, tačiau jo skundo žurnalistų etikos inspektorius R. Gudaitis nenagrinėjo – persiuntė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai. Skunde buvo teigiama, kad nacionaliniame kanale buvo tiesiogiai kliudoma teisminės valdžios nešališkumui, be to, primenama apie seną J. Borisovo teistumą, nors tai daryti esą nebuvo jokios būtinybės.

Skundą išnagrinėjusi komisija nusprendė, kad laidoje nebuvo pažeistas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas.

Nepalankų sprendimą išgirdo ne tik J. Borisovo advokatas, bet ir teisėją drausminėn atsakomybėn patraukti siūlęs A. Sakalas. Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė po laidos buvo pareiškusi, kad net nekreips dėmesio į politiko žodžius dėl teisėjos nubaudimo, nes tai būtų kišimasis į bylos nagrinėjimą, kuris galėtų būti traktuojamas kaip teisėjų nepriklausomumo pažeidimas.

Kadangi Konstitucinis Teismas teisėjos E. Surgailienės kreipimosi nusprendė nenagrinėti, byla jau buvo išnagrinėta teisme. Sprendimą, ar pagrįstai buvo iš J. Borisovo atimtas medalis, teismas ketina paskelbti trečiadienį.

DELFI primena, kad J. Borisovas nesutinka su 2006-ųjų gruodžio 22-osios V. Adamkaus dekretu dėl jo išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo. Jam nurodyta grąžinti Dariaus ir Girėno medalį bei dokumentus, tačiau verslininkas atsisakė paklusti šalies vadovui.

Nusprendęs iš Rusijos verslininko atimti medalį prezidentas rėmėsi galutine 2005-ųjų spalio 18-osios Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartimi, kuria J. Borisovui už grasinimus R. Paksui skyrė 10 tūkst. Lt baudą.

„Tegul jis jį turisi į sveikatą“, - taip daugiau kaip prieš metus žurnalistams pareiškė V. Adamkus, kai buvo paklaustas, ką darysiąs, jei J. Borisovas apdovanojimo negrąžins.