„Mes turėjom labai gerų ir konstruktyvių pokalbių su partijos pirmininku, frakcijos seniūnu, ir manau, kad jie gerai supranta mūsų nuomonę, ir kokia situacija kuriasi. Kažin, ar jie tikrai gerai apgalvoja visas aplinkybes, kurios gali susiklostyti po to, kai ši kandidatūra bus pateikta prezidentui“, - antradienį žurnalistams sakė A. Kubilius.

Tuo metu TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius DELFI sakė, kad koalicijos partneriai turėtų būti korektiški ir į aplinkos ministro postą teikti partijos siūlomą kandidatą, nes pagal keturių partijų koalicijos susitarimą jis priklauso būtent TPP.

Pasak politiko, apie kandidato tinkamumą turi spręsti prezidentas, o esą jeigu A. Burkšas nėra tinkamas būti aplinkos ministru, tuomet turi būti išsakomi konkretūs argumentai. O rimtų argumentų L. Dinius sako neišgirdęs.

Remiantis Konstitucija, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

A. Kubilius sako, kad TPP vadovai žino prezidento Valdo Adamkaus ir jo paties nuomonę, tad turėtų į ją reaguoti iš anksto, o ne laukti, kol jinai bus išsakyta viešai.

„Aš kiek suprantu, tai TPP vadovai ir frakcija žino prezidento nuomonę ir aš tikiuosi, kad jie gali iš anksto į ją sureaguoti nelaukdami, kol jinai bus realizuota. Jeigu nesiruošia (atšaukti A. Burkšo – DELFI), tai tokiu atveju aš pagalvosiu, kaip toliau reikia elgtis, bet jie tikrai žino visą situaciją ir tikrai turėtų įvertinti visas aplinkybes“, - sakė A. Kubilius.

DELFI primena, kad A. Burkšas nėra priimtinas tiek šalies vadovui V. Adamkui, tiek paskirtajam premjerui A. Kubiliui, tiek nevyriausybinėms aplinkosauginėms organizacijoms.

Antradienį Seime surengtame susitikime Seimo pirmininkas ir TPP lyderis A. Valinskas „šaltu dušu“ išmaudė aplinkosaugininkus, pamokė juos nesikišti į politinį procesą, o vėliau mestelėjo, kad partija gali pasiūlyti du kandidatus, iš kurių paskirtasis premjeras išsirinktų vieną.

Tačiau kiek vėliau surengtame TPP frakcijos posėdyje Seime nubalsuota, kad aplinkos ministru teikiamas tik A. Burkšas, o apie jokį kitą kandidatą neužsimenama. Trečiadienį TPP frakcijos lyderis L. Dinius buvo susitikęs su prezidento patarėju Lauru Bieliniu bei aiškino frakcijos sprendimo priežastis.

Neoficialiai manoma, kad frakcija tokį sprendimą priėmė siekdama išsaugoti partijos autoritetą, tai yra, tik „dėl akių“. Formaliai frakcijos sprendimas galios neturi, nes koaliciją sudarė keturios partijos: tai reiškia, kad sprendimus gali priimti tik kiekvienos partijos valdymo organas. TPP atveju tai yra pirmininkas ir taryba.

Po Seimo rinkimų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga suformavo valdančiąją koaliciją ir pasidalijo postus būsimoje Vyriausybėje.

Aplinkos bei kultūros ministrų portfeliai teko TPP, kuri į šiuos postus turi deleguoti savo atstovus. Dėl kultūros ministro kandidatūros sutarta, juo taps aktorius Remigijus Vilkaitis, tuo metu Aplinkos ministerijos vadovo klausimas kol kas neišspręstas.

Ministrų kabinetą buvo tikėtasi suformuoti iki ketvirtadienio, tuomet Seime planuojama teikti Vyriausybės programą. Prezidentas V. Adamkus su kandidatais į ministrus susitikinėja iki trečiadienio, tačiau pagal teisės aktus Vyriausybės formavimas gali užtrukti kiek ilgiau, tai yra nuo premjero paskyrimo ministrų kabineto suformavimui skiriama 15 dienų.

A. Kubilius buvo užsiminęs apie galimybę iš pradžių Vyriausybę suformuoti be aplinkos ministro.