A.Burkšas teigia tebelaikąs save kandidatu į aplinkos ministro postą, nors jo kandidatūra ketvirtadienį prezidentui Valdui Adamkui nebuvo pateikta.

Klausiamas, kaip vertina tokį būsimojo premjero konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus sprendimą, A.Burkšas atsakė: "Aš nesu baisus politikas ir nelabai norėčiau vertinti žingsnius, kurie padaryti. Bet tas žingsnis padarytas ir rezultatas mane stebina, nes mano informacija tokia, jog frakcija, kuri yra antra pagal dydį koalicijoje (TPP - BNS), mane rekomendavo užimti šias pareigas, todėl kalbėsimės su paskirtuoju premjeru".

Penktadienį jis dalyvavo bendrame Permainų koalicijos atstovų posėdyje dėl Vyriausybės programos.

Paklaustas, kokiu statusu dalyvavo minėtame posėdyje, A.Burkšas tikino buvęs deleguotas TPP ir padedąs rašyto bei "prižiūrintis" aplinkos programos dalį.

A.Burkšas anksčiau yra buvęs Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) narys. Klausiamas apie dabartinę partinę priklausomybę kandidatas aiškino nepriklausąs jokiai partijai.

A.Burkšas, be to, sunkiai prisiminė partijos, kuriai anksčiau priklausė ir kurioje prieš kelias savaites sustabdė narystę pavadinimą: "Liberalų sąjūdžio...Lietuvos, kaip jinai...Centro sąjungos... kaip jinai...Liberalų ir centro sąjunga".

Klausiamas apie ligšiolinius nuopelnus aplinkosaugos srityje, A.Burkšas tikino iki šiol aktyviai puoselėjęs Kuršių neriją, Nidos kurortą, kuriame yra gimęs.

"Aš daugelį metų tvarkiau ir puoselėjau Kuršių neriją, nebuvau aplinkos inspektorius, bet tai, kad Kuršių nerija yra tokio dėmesio centre ir dabar mes bandome ją visi apginti ir ji išpopuliarėjusi, ir todėl, kad ir aš savo darbu esu prisidėjęs ją puoselėjant. Nedaug yra gimusių Nidoje, bet aš esu gimęs Nidoje ir tai yra mano gimtinė, mano namai, ir aš ją puoselėjau, tvarkiau, dirbdamas vienuolika metų Komunalinio ūkio direktoriumi. Mano iniciatyva, aplink gyvenvietes buvo pradėti tvarkyti miškai, kopagūbriai, ilgą laiką buvo tvarkomas apsauginis kopagūbris, atliekų tvarkymo įmonė - irgi susiję su aplinkos apsauga. Marių krantų tvarkymai - aš tą viską dariau", - sakė A.Burkšas.

Jis teigė pasisakąs už tai, kad nelegalios statybos būtų griaunamos bei pabrėžė, jog teisingumą vykdo teismai.

"Lietuva yra demokratinė šalis ir teisingumą Lietuvoje vykdo teismai ir visa tai, kas šiandieną yra tariamai nelegalu yra teismuose", - sakė A.Burkšas.

Jis teigė, jog šiuo metu jo kandidatūrai oponuoja tik buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė konservatorė Aurelija Stancikienė.

"(...)Vienas žmogus jums sudarė įspūdį, kad viskas ir mano veikla yra priešinga, bet aš galiu jums atnešti būrį organizacijų, kurios pritars mano veiklai, kad ji yra teigiama Kuršių nerijos atžvilgiu. Kas paremtų? Manau, paremtų.... realios dirbančios organizacijos...(...). Aš manau, kad iš tikrųjų palaikytų Lietuvos architektų sąjunga, žmonės, kurie mane žino ir mano asmenines savybes derinant...., tam tikru laiku aš irgi derinau kai kuriuos projektus vystant Kuršių neriją, man pagal pareigybes priklausė", - kalbėjo A.Burškas.

Paklaustas, ar galėtų paminėti jį galinčias paremti gamtosaugininkų organizacijas, A.Burškas pripažino negalįs to padaryti.

"Aš esu kandidatas ir neketinu daryti sociologinės apklausos mane palaikančių ar nepalaikančių. Aš gavau palaikymą iš vienos daugiausia žmonių pasitikėjimo gavusios partijos, mane palaikė žmonės ir tuo viskas pasakyta. Jei man prezidentas pareikš nepasitikėjimą - tai bus kažkas", - sakė A.Burkšas.

Ketvirtadienį būsimas premjeras A.Kubilius prezidentui V.Adamkui pateikė kandidatų į būsimosios Vyriausybės narius sąrašą, kuriame nėra TPP į aplinkos ministro postą siūlomo buvusio Neringos vicemero A.Burkšo.

A.Kubilius ketvirtadienį po susitikimo su V.Adamkumi teigė, jog dėl aplinkos ministro kandidatūros bus apsispręsta kitą savaitę. Anot A.Kubiliaus, dėl TPP siūlomo A.Burkšo ketvirtadienį nuomonę pareiškė ir prezidentas V.Adamkus, tačiau jos konservatorių lyderis neatskleidė.

Po šio susitikimo prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė netiesiogiai leido suprasti, jog šalies vadovui gali būti nepriimtina A.Burkšo kandidatūra, dėl kurios neigiamai yra pasisakiusios ir kai kurios visuomeninės gamtosaugininkų organizacijos.

"Koalicijos partneriai turi suderinti savo nuomones dėl to kandidato. Prezidentą yra pasiekusi daugelio visuomeninių organizacijų neigiama nuomonė dėl vieno kandidato, kuris buvo minimas kaip kandidatas į aplinkos ministrus", - sakė R.Grumadaitė.