Kalbėdamas apie valdančiosios koalicijos planus karpyti kai kurias mokesčių lengvatas gyventojams, A.Valinskas taip pat patarė žurnalistams, kokių žodžių jie galėtų nevartoti.

Trečiadienį naujasis Seimo vadovas lankėsi Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje Šiauliuose, kur dislokuoti Baltijos šalių oro erdvę saugantys NATO naikintuvai, susitiko su KAM ir kariuomenės vadovybe bei šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančio JAV kontingento vadovybe.

Žurnalistų paklaustas, kaip vertina KAM sprendimą išmokėti 20 mln. litų premijų, A.Valinskas teigė lauksiąs audito išvadų.

"Kol neatliktas auditas, negaliu vertinti nei teigimai, nei neigiamai. Jeigu nebuvo pažeidimų, - viskas teisėta ir pagrįsta. Jei buvo, - vertina ne Seimo pirmininkas, o atitinkami organai. Negalėčiau sakyti priekaištų ministrui (laikinajam ministrui Juozui Olekui - BNS). Manau, buvo galima šiek tiek susilaikyti, kaip ir žiniasklaidai - neeskaluoti šios temos. Jeigu atsitiko taip - ką padarysi. Bet bus atliktas auditas, bus pateiktos ir išvados", - aiškino A.Valinskas.

Atsakydamas į kitą klausimą, kokios mokesčių lengvatos šalies gyventojams bus karpomos, A.Valinskas vėl minėjo žiniasklaidą: "Pirmiausia aš sakiau, prašiau žiniasklaidos ir dar kartą prašau, - nevartokite tokių žodžių "nukarpysite". Iš tiesų yra planas, kurį puikiai žinote. Ten yra numatytos tam tikros priemonės. Jos kol kas svarstomos ir, manau, bus pradėtos realiai įgyvendinti. Ir toks minėjimas, kad iš kažko kažką atims, kažkam kažką pridės, vis dėlto tas sensacijų vaikymasis, pareikšti dėl dalyko, kuris yra viešas, na... Kiekvienas dirbate savo darbą".

Vyriausiasis šalies ginkluotųjų pajėgų vadas prezidentas Valdas Adamkus šią savaitę pareiškė apgailestaujantis dėl KAM laikinosios vadovybės sprendimo "lengva ranka" išdalinti beveik 20 mln. litų premijoms.

Prezidento nuomone, galimos krizės akivaizdoje visos institucijos privalo ypač taupiai naudoti valstybės lėšas.

Tuo metu laikinasis premjeras socialdemokratų vadovas Gediminas Kirkilas bei laikinasis krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas teigė, jog KAM vadovybės sprendimas išmokėti kariškiams ir krašto apsaugos sistemos valdininkams 20 mln. litų premijų yra teisingas, nulemtas įstatymų nuostatų.

Krašto apsaugos sistemoje dirbantiems valstybės tarnautojams ir Lietuvos kariuomenėje tarnaujantiems kariams Lietuvos kariuomenės 90 mečio proga ir artėjančių Kalėdų proga išmokėtos premijos, kurių bendra suma siekia 19,7 mln. litų.