„Apie kalėdines premijas net minčių nėra. Mes baiminamės, kad tik atlyginimų nesumažintų“, – tikino „Sodros“ Panevėžio skyriaus direktorė Gražina Ščerbickienė. Pernai Kalėdų proga 70 proc. priedais prie atlyginimų buvo paskatinti 177 skyriaus darbuotojai.

Vis dėlto šiemet be tryliktojo atlyginimo likęs „Sodros“ kolektyvas neturėtų jaustis finansiškai nuskriaustas. Mat gerai ir labai gerai dirbantiems 122 skyriaus tarnautojams iki 70 proc. atlyginimo dydžio premijos išmokėtos dar kovą profesinės šventės – Socialinių darbuotojų dienos proga.

Prieš didžiąsias metų šventes piniginės nepastorės ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojams.

„Piniginių paskatinimų nenumatoma. Tik planuojame gruodį išmokėti atlyginimus už du mėnesius – lapkritį, kaip ir priklauso, ir už gruodį“, – aiškino Panevėžio apskrities VMI viršininkas Aldas Skvarnavičius.

Pernai, anot jo, visiems darbuotojams metų gale prie atlyginimų buvo išmokėti ir 30–40 proc. pagrindinio darbo užmokesčio priedai.

A.Skvarnavičius pamena, kad VMI bene prieš aštuonetą metų jau yra išgyvenusi liesas šventes, kai tuometė taip pat Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė buvo paskelbusi visuotinį taupymą.

„Tąkart taupant darbo užmokesčio fondą darbuotojai priverstinai ėjo nemokamų atostogų, o vadovai net ir atostogaudami „tvarkėsi“ darbe“, – pasakojo viršininkas. Vis dėlto A.Skvarnavičius pripažino: nors VMI darbuotojų piniginės prieš šiųmetes šventes nepastorės, kolektyvas neliko tuščiomis kišenėmis. Mat liepą Mindaugo karūnavimo dienos proga visiems VMI darbuotojams prie atlyginimų išmokėtos 80 proc. priemokos.

Paties A.Skvarnavičiaus piniginė tąkart pastorėjo papildomais 3000 litų.

Be priedų – pirmąkart

Pirmąkart per šventes be kalėdinių premijų išsiversti teks ir Panevėžio apskrities viršininko administracijos darbuotojams.

„Šiemet iš darbo užmokesčio fondo sutaupėme apie 250 tūkst. litų, būtų galima išmokėti piniginius paskatinimus, bet esu tikra, kad pinigai bus grąžinti į valstybės biudžetą arba skirti kreditoriniams įsiskolinimams padengti“, – teigė apskrities viršininkė Gema Umbrasienė.

Praėjusiais metais Apskrities viršininko administracijos darbuotojai paskatinti nuo 100 iki 3000 litų kalėdinėmis premijomis – iš viso išmokėta 238 tūkst. litų. „Per visą mano darbo laiką Viršininko administracijoje šie metai bus pirmi be premijų. Esame valstybinė institucija ir diskutuoti, ar sprendimas nemokėti priedų teisingas, mums nedera. Matyt, valstybėje yra kam tie pinigai labiau reikalingi“, – aiškino G.Umbrasienė.

Kol kas metų pabaigtuvių nesiryžta planuoti ir rajono Savivaldybė, pernai savo darbuotojus taip pat skatinusi kalėdinėmis premijomis. Nors, pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio, darbo užmokesčio fonde taip pat turėtų būti sutaupyta lėšų.

„Valstybės biudžetas nevykdomas, todėl šiemet priedų turbūt negalėsime išmokėti“, – svarstė direktorius.

Anot jo, nors šiuo metu rajono Savivaldybės biudžete skylės nešviečia, tačiau jei iki metų galo iš valstybės nebus gauta vasarą perskirstant šalies biudžetą žadėtų 4,5 mln. litų, Panevėžio rajonui gali tekti įklimpti į skolas. Dėl neaiškios finansinės padėties kol kas ore pakibęs ir tradiciniu tapęs ištaigingas rajono Savivaldybės Naujųjų vakarėlis.

„Įprasta būdavo, kad į jį atėjusieji 30 litų ant stalo paklodavo ir buteliuką atsinešdavo, savo dalį dar ir Savivaldybė pridėdavo. Šiandien gyvenam sunkiau ir vargu ar galim ko gero tikėtis. Kol kas apie vakarėlį negalvojam“, – tvirtino rajono meras Povilas Žagunis.

Neliko nė pedagogams

Naujamečius pasilinksminimus ir tryliktus atlyginimus miesto Savivaldybės valdininkai tikina seniai jau užmiršę. Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė teigė nė nebeprisimenanti, prieš kiek metų paskutinį kartą prie atlyginimo yra gavusi 50 litų priedą.

Šiemet, kai į miesto biudžetą nesurinkta daugiau nei 4 mln. litų planuotų pajamų, anot jos, Savivaldybei pavaldžių įstaigų ir įmonių darbuotojus pradžiuginti piniginėmis premijomis galimybių nebus.

Praėjusiais metais tokiais priedais miesto Savivaldybė paskatino tik pedagogus, nes sumažėjus mokinių buvo pavykę sutaupyti mokinio krepšelio lėšų.

„Anksčiau mokinio krepšelio lėšų pakakdavo metų gale išmokėti pedagogams atlyginimus už gruodį. Šiemet mokytojai dalį atlyginimo už paskutinį metų mėnesį gaus dar gruodį, kitą dalį – sausį“, – teigė O.Chomentauskienė.

Premijos sugėdintų

Savivaldybei pavaldaus Muzikinio teatro direktorius Vidmantas Kapučinskas juokauja, kad jau antrus metus iš eilės kolektyvas kalėdinės žąsies negaus, nors įstaiga šiemet užsidirbo daugiau nei planuota – 200 tūkst. litų vietoj numatytų 120 tūkst. Lt.

„Bet kuo daugiau uždirbam, tuo daugiau ir išleidžiam – ūkinėms reikmėms, elektrai, autoriniams atlyginimams. Finansinių problemų nėra, bet pinigai fontanais taip pat netrykšta. Jau antri metai negalim mokėti kalėdinių premijų“, – kalbėjo V.Kapučinskas.

Prieš šventes storesnių piniginių nebesitiki ir Bendruomenių rūmų kolektyvas, pernai metų gale sulaukęs 20–30 proc. atlyginimo priedo. Nors, direktorės Violetos Tursienės teigimu, įstaiga ir šiemet užsidirbo daugiau nei planuota – apie 350 tūkst. litų.

„Tikrai nesitikiu, kad Savivaldybė mus paskatins premijomis. Apie tai ir darbuotojams kalbėsiu visuotiniame susirinkime. Bet premijos – ne esminis dalykas. Gal kaip tik blogai jaustumėmės jas gavę, kai visa Lietuva skatinama susiveržti diržus“, – patriotiškai kalbėjo V.Tursienė.

Popieriukai atgyvenę

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas prisiminė kalėdinę premiją pastarąjį kartą gavęs bemaž prieš dešimtmetį. Panevėžio pareigūnams ir šiais metais neteks pasidžiaugti bent jau simboliniu priedu, mat komisariatą slegia dar nuo 2000-ųjų tebesitęsiantis kreditorinis įsiskolinimas. R.Bobinas įsitikinęs, kad piniginės premijos būtų vienas iš veiksmingiausių būdų paskatinti policininkus geriau dirbti.

„Esant dabartinei situacijai, kai policijos pareigūnui tenka dirbti už du be papildomo atlygio, piniginė premija būtų labai tinkama motyvacija. Tie popieriukai, padėkos – senų laikų reliktai ir vargu ar jie veiksmingi“, – pripažino viršininkas.