Kaip BNS informavo Krašto apsaugos ministerijoje, sutartį, nustatančią šio projekto vertę ir įgyvendinimo sąlygas, planuojama pasirašyti kitos savaitės pradžioje. Laivai bus perkami iš Jungtinės Karalystės, už juos Lietuva sumokės 190 mln. litų. Ši suma bus mokama dalimis nuo 2008 iki 2011 metų.

"Bandome išvalyti Baltijos jūrą nuo minų ir dalyvauti išminavimo darbuose. Jie (dabartiniai minų paieškos laivai - BNS) yra virš 50 metų senumo. Jų išlaikymas, naudojimas yra pakankamai brangus, jų renovacija yra brangi, nes reikia gaminti beveik individualias detales atskirais užsakymais. Todėl, manau, atsisakymas tokių dažnai gendančių, nuolatinio atnaujinimo (reikalaujančių - BNS) laivų ir įsigijimas naujų, kurie galėtų tarnauti dar 20 metų, žymiai palengvintų ir sumažintų mūsų kasdienes išlaidas ir taupytų valstybės lėšas", - žurnalistams sakė J.Olekas.

Pasak jo, jokių kitų naujų Karinių jūrų pajėgų įsigijimų (KJP) neplanuojama.

"Jokių naujų įsigijimų, apie kuriuos nebūtų pranešta, mūsų planuose nėra. Mes jau įvykdę iš dalies vieną įsigijimą, tai patrulinių laivų papildymas ir dabar vyksta kitas įsigijimo procesas, tai yra išminavimo laivai. Kokių nors papildomų naujų projektų mes neturime", - kalbėjo ministras.

Įsigyti nenaujus minų paieškos ir išminavimo bei patrulinius laivus, kurie galėtų įgyvendinti jiems keliamas užduotis Lietuva planavo keletą metų. Pasak KAM, finansavimą šiems įsigijimams Vyriausybė taip pat buvo numačiusi prieš keletą metų.

Tačiau buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Kronkaitis mano, kad finansinio sunkmečio metu tokių laivų įsigijimas nėra prioritetinis.

"Mano nuomone, dabar yra ne laikas tokius laivus pirkti. Sprendimas juos pirkti, kai artėja krizė nėra apgalvotas. Laivus pirkti galbūt buvo planuota seniai, bet krizė juk nebuvo planuota. Sausumos pajėgos yra labai neaprūpintos, etatai batalionuose neužpildyti. Labiau reikėtu rūpintis, kad netrūktų karių sausumos pajėgose, kad jų technika būtų geros būklės", - kalbėjo J.Kronkaitis.

Birželio pradžioje Klaipėdoje prisišvartavo naujasis KJP patrulinis laivas, kuris pakeitė KJP Kovinių laivų diviziono fregatą "Žemaitis".

Šiuo metu laukiama antrojo patrulinio laivo, kuris pakeis fregatą "Aukštaitis", pristatymo iš Danijos. Laivą planuojama gauti iki gruodžio pabaigos.

Sutartis su Danija dėl dviejų daugiafunkcinių "Flyvefisken" arba "Standart Flex 300" klasei priklausančių patrulinių laivų pardavimo Lietuvai buvo pasirašyta 2007 metais. Sutartyje numatyta galimybė įsigyti ir trečiąjį laivą.

Šiuo metu KJP laivų flotilę sudaro 10 laivų: 3 patruliniai laivai, 2 minų paieškos laivai, 1 vadovavimo ir aprūpinimo laivas, 1 fregata, kurią planuojama pakeisti, ir 3 uosto kateriai.