Siūlymai "Zeppelinus" slapyvardžiu pasivadinusiam
blogeriui
suteikti Tolerancijos žmogaus titulą fondą pasiekė savaitės pradžioje elektroniniu paštu.

Tolerancijos žmogumi Zeppelinus'ą siūloma pripažinti už tai, kad jis savo bloge paskelbė apie Konstitucijai ir kitiems įstatymams galimai prieštaraujantį Vilniuje veikiančios tautinės žydų Šolom Aleichemo vidurinės mokyklos nuostatų straipsnį, skelbiantį, jog mokytis priimamų vaikų bent vienas iš tėvų arba senelių turi būti žydų kilmės, o kitų tautybių vaikai priimami esant vietų.

Kreipimosi autorių manymu, atskleidęs šį faktą, Zeppelinus nusipelnė Tolerancijos žmogaus vardo, kuris skiriamas Lietuvos piliečiams, kurie savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojo prieš ksenofobijos, antisemitizmo, kitataučių, kitaminčių ar kitatikių persekiojimą, pasisakiusiems prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Dėl galimai diskriminacinio mokyklos nuostatų straipsnio Zeppelinus ir jo paraginti internautai kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą (LGKT), kuri, gavusi skundą, ėmėsi jo tyrimo.

Ketvirtadienį paprašyta pakomentuoti tyrimo eigą LGKT patarėja teisės klausimais Danguolė Grigolovičienė BNS sakė, kad tarnyba nutraukė tyrimą gavusi Vilniaus miesto savivaldybės pranešimą apie tai, jog Š.Aleichemo mokyklos nuostatai buvo pakeisti iš jų išbraukiant galimai diskriminacinį straipsnį.

Informaciją apie Š.Aleichemo mokyklos nuostatų pakeitimą BNS ketvirtadienį patvirtino ir Vilniaus savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus Vadybinės ir pedagoginės veiklos išorės audito poskyrio vedėjas Valentinas Šapalas.

Iki ketvirtadienio "Sugiharos fondui" į 2008 metų Tolerancijos žmogaus titulą, S.Dovidavičiaus žiniomis, buvo pasiūlytos trys ar keturios kandidatūros, iš kurių ekspertų komisija išrinks ir tradiciškai paskutinį sausio šeštadienį paskelbs šio titulo verto žmogaus vardą.

Pernai šis vardas buvo suteiktas dainininkei Jurgai Šeduikytei. Iki tol Tolerancijos žmogaus vardą buvo gavę Medininkų tragedijos liudininkas, reformatų kunigas Tomas Šernas, profesorė Irena Veisaitė, žurnalistas Algimantas Čekuolis, režisierius Saulius Beržinis, vienuolis pranciškonas Arūnas Peškaitis, psichologas, Vilniaus vaikų linijos vadovas Robertas Povilaitis.

"Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę" įsikūrė 1999 metais Lietuvos ir Belgijos mokslo ir verslo žmonių iniciatyva. Fondo tikslas - įamžinti garsaus Japonijos diplomato C.Sugiharos atminimą. Kaune Japonijos konsulu dirbęs C.Sugihara nepaisė Japonijos vyriausybės nurodymų ir 1940 metais išdavė 6 tūkstančius tranzitinių vizų nacių persekiojamiems žydams.

Fondas taip pat siekia skleisti pilietinės visuomenės ir tolerancijos idėjas bei skatinti šalies piliečius nesitaikyti su ksenofobijos apraiškomis.