"Profesinė sąjunga irgi protinga, atsinešė kolektyvinę sutartį. Joje yra punktas, kad jeigu darbo užmokesčio fonde lėšų yra, tai 13-as atlyginimas turi būti išmokamas. Dabar yra dvi alternatyvos: arba premijas išmokėti, arba laužyti kolektyvinę sutartį. Teoriškai padarinių nebūtų jokių, blogiausiu atveju gali kilti streikas. Taigi, regis, premijos bus išmokėtos", - atvirai kalbėjo G.Paluckas.

13-as atlygis bus išmokėtas ne tik savivaldybių tarnautojams, bet ir seniūnijų darbuotojams. Iš viso premijoms iš biudžeto bus atriekta apie 3 mln. litų.

Kalėdines premijas darbuotojams norėtų išmokėti ir kitos savivaldybei priklausančios įmonės, tačiau ne visos šią prabangą gali sau leisti. Per 1 tūkst. darbuotojų turintys "Vilniaus autobusai" taip pat gali pasigirti protinga profesine sąjunga ir premijas ginančia kolektyvine sutartimi.

Tik įmonės finansinė padėtis, švelniai tariant, sunki. Smaugia skolos degalų ir autobusų detalių tiekėjams, dabar ir važiavimo bilietus teko pabranginti, nes bendrovė nebesurenka pakankamai lėšų savo poreikiams padengti. Tačiau kalėdinės premijos - šventas reikalas, todėl bendrovės vadovas Gintaras Nakutis pažadėjo verstis per galvą, bet 3,5 mln. litų rasti.

"Darbdaviui kolektyvinė sutartis prieš darbuotojus - kaip įstatymas. Gaila, kol kas mes tokios galimybės išmokėti premijas nematome. Negaliu sakyti, kad jų visiškai nebus. Galbūt su profesine sąjunga teks tartis dėl kitų 13-o atlyginimo išmokėjimo terminų ir sąlygų. Nenorime liūdinti savo darbuotojų, bet gal ne visą premiją išmokėsime vienu metu, gal teks likusią dalį prie vasaros atostogų pridėti", - išeities ieškojo G.Nakutis. Tiesa, premijas gaus ne visi "Vilniaus autobusų" darbuotojai. Tik tie, kurie įmonėje dirba ne mažiau kaip kalendorinius metus ir neturi drausminių nuobaudų.

Kitos savivaldybės įmonės ne tokios nuolankios profesinėms sąjungoms. Štai "Vilniaus vandenų" direktorius Bronius Miežutavičius buvo griežtas - jokių kalėdinių premijų. Jos bendrovės darbuotojams niekada nebuvo mokamos ir nebus. Darbuotojams priemokos žadamos už konkrečius atliktus darbus.

O "Vilniaus kapitalinė statyba" dar neapsisprendusi ir žada verdiktą dėl 13-o atlyginimo paskelbti tik šių metų pabaigoje, peržiūrėjusi įmonės pajamas. Laikinasis bendrovės vadovas Albertas Vitėnas atskleidė, kad pernai premijų įmonė niekam nemokėjo.

"Viskas priklauso nuo to, kiek turime pinigėlių. Tradicijos išmokėti papildomą atlyginimą nėra, bet jeigu matysim, kad šiemet užsidirbom, išmokėsim. Šiandien bendrovės finansine padėtimi negalime skųstis", - vilties teikė A.Vitėnas.

Tiesa, laikinasis vadovas negalėjo pasakyti, keik lėšų prireiktų kalėdinėms premijoms, tik patikino, kad jeigu jos bus išmokamos, tai teks visiems darbuotojams.