Jos dalyviai pasiūlė parlamentarizmo įtvirtinimo iniciatyvas bei kultūros vertybių išsaugojimo projektus įtraukti į Lietuvos bendrąjį programavimo dokumentą ir siekti jų įgyvendinimui Europos Sąjungos fondų paramos.

"Vasario 16-osios proga bandėme peržvelgti mūsų istorines koncepcijas ir pasikeisti mintimis, ar integracija į ES suduos smūgį kultūriniam identitetui, ar priešingai. Dėl to kalbėjome apie praktinius reikalus, kurie galėtų atnešti Lietuvai naudos", - sakė konferencijai pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis.

Pasak jo, eurointegracija į ES gali vaisingai prisidėti prie mūsų kultūros suklestėjimo, prie realių kultūros projektų įgyvendinimo ir jų įtraukimo į šalies bendrąjį planavimo dokumentą.

Konferencijos dalyvių nuomone, Vilniuje turi būti įprasminta visa Lietuvos istorijos raida, tam turėtų būti parengtas Vilniaus, kaip ilgaamžės Lietuvos sostinės, istorinio įprasminimo bendras strateginis planas. Renginio dalyviai diskutavo apie Valdovų rūmų, Tautos namų, Lukiškių aikštės, Seimo istorinės aplinkos ir kitus galimus projektus.

"Šios iniciatyvos turėtų būti įtvirtintos juridiškai, įprasmintos Lietuvos ilgalaikės kultūrinės plėtros dokumentuose bei įtrauktos į Lietuvos bendrąjį programavimo dokumentą", - pažymima konferencijos priimtoje deklaracijoje.

Jos dalyviai diskutavo apie Seimo rūmų rekonstrukcijos ir plėtros perspektyvas, parlamentinės bibliotekos sukūrimą, Sausio 13-osios memorialą prie Seimo rūmų.

Konferencijoje buvo pristatytas Lietuvos istorijos instituto parengtas projektas "Dėl žymiausių Lietuvos parlamentarų ir su Lietuvos Seimu susijusių įvykių įamžinimo".

Konferencijoje "1253-2003-ieji: Lietuvos istorijos ir parlamentarizmo europietiškasis aspektas" pranešimus skaitė Lietuvos istorijos instituto direktorius profesorius Alvydas Nikžentaitis, profesoriai Edvardas Gudavičius, Zenonas Butkus, Alfredas Bumblauskas ir kiti mokslininkai.

Diskusijoje dalyvavo istorijos, teisės, architektūros, dailės tyrinėtojai, politikai, kuriems rūpi Lietuvos valstybės, jos sostinės istorijos paminklų pažinimas, ir ypač - jų atskleidimas, projektavimas, eksponavimas.