„Lietuvos ryte“ perskaitęs, jog kraupusis šiuolaikinės literatūros personažas – žmogėdra psichiatras Hanibalas Lekteris autoriaus valia paskelbtas lietuviu, Š.Marčiulionis parašė keturis laiškus.

Visi adresatai – garsenybės

Vienas laiškas keliaus trilogijos apie Hanibalą Lekterį autoriui Thomui Harrisui.

Antrasis – garsiam JAV aktoriui Anthony Hopkinsui, pagal Th.Harriso kūrinius suvaidinusiam žmogėdrą intelektualą filmuose „Avinėlių tylėjimas“, „Hanibalas“ bei „Raudonasis drakonas“. Pastaroji juosta šiuo metu demonstruojama ir Lietuvos kino teatruose.

Trečiasis laiškas skirtas kitai Holivudo garsenybei – Melui Gibsonui.

Šis daugiausia uždirbantis pasaulio aktorius 2000-aisiais pašmaikštavo apie Los Andželo paplūdimiu šliaužiančius golfo lazdomis apsiginklavusius aštriadančius lietuvius, kurie nori ištaškyti sutiktųjų smegenis.

Tokiu įvaizdžiu filmo „Patriotas“ žvaigždė M.Gibsonas bandė paaiškinti, kad yra dalykų, suteikiančių pretekstą savigynai.

Jonathanas Franzenas – ketvirtasis adresatas. Amerikietis rašytojas savo knygoje „Pataisos“ pavaizdavo Lietuvą tarsi pragarą, kur iš pravažiuojančių automobilių aidi banditų šūviai, stinga anglių bei elektros, o žmonės iš bado minta arkliena.

Skirtingiems žmonėms išsiųstuose laiškuose – panašus tekstas. Buvęs krepšininkas, o dabar verslininkas Š.Marčiulionis negali tylėti, kai amerikiečiams peršamas jo gimtinės, kaip barbarų krašto, įvaizdis.

Dėmės ant šalies veido

„Man kilo pilietinis noras tokią situaciją pakeisti ir netgi mesti jiems iššūkį“, – sakė 38 metų verslininkas.

Š.Marčiulioniui skaudu girdėti prasimanymus apie Lietuvą: „Dabar, kai atrodo, kad per pastarąjį dešimtmetį labai toli pažengėme, vėl gauname tokius antausius. Kiekvienas amerikiečių dievaičio teiginys – dėmė Lietuvai“.

Tos dėmės ypač tamsios, kai jas uždeda autoriaus valia lietuviu tapęs A.Hopkinso personažas žmogėdra Lekteris.

2001-aisiais po filmo „Hanibalas“ jo pagrindinis veikėjas JAV buvo išrinktas didžiausiu piktadariu pasaulio kine.

Jauna valstybė – jautri

„Rašau jums norėdamas pareikšti savo poziciją dėl jautraus mano šaliai Lietuvai klausimo.

Neseniai atkurtai valstybei žodžiai „įvaizdis“ ir „reputacija“ yra daug svarbesni nei senų tradicijų šaliai.

Valstybės įvaizdis turi milžinišką įtaką jos ekonomikai ir gyventojų gerovei. Turizmas bei investicijos, garantijos bei pasitikėjimas jaunai šaliai nėra vien tušti žodžiai, o veikiau būtinybė šalies klestėjimui.

Daug amžių Lietuva garsėjo unikalia baltų kultūra, ambicijomis ir tvirtybe. Iškentusi 50 metų okupaciją ir išsaugojusi savo identitetą, kalbą ir tradicijas, Lietuva išliko tvirta ir dabar tampa visaverte Europos valstybe.

Meno, mokslo, sporto bei pramogų verslo laimėjimai liudija Lietuvos žmonių kūrybingumą, talentą ir gabumus“, – rašo Š.Marčiulionis JAV kino bei literatūros žvaigždėms.

Siūlo atvykti ir pasižiūrėti

Buvęs krepšininkas, 1997 metais baigęs karjerą NBA, laiškuose M.Gibsonui, A.Hopkinsui Th. Harrisui, bei J.Franzenui tvirtina nusprendęs grįžti į Lietuvą ir investuoti gimtinėje ne tik uždirbtus pinigus, bet ir svetur įgytas žinias.

„Nuolat matau didžiulį žmonių norą sukurti geresnę Lietuvą ir pasivyti pirmaujančias Europos šalis, kurios išvengė siaubingų okupacijos metų.

Aštuonerius metus atstovavau Lietuvai NBA, dalyvavau dvejose olimpinėse žaidynėse. Todėl puikiai suvokiu atsakomybę už kiekvieną apie Lietuvą ar kitą šalį pasakytą žodį.

Pastaruoju metu apie Lietuvą skleidžiami klaidingi gandai. Lietuvos vardas yra vartojamas kontekste, kuris neatitinka realybės. Galima vadinti tai „literatūrine išmone“, tačiau tokie dalykai sukuria neigiamą mano šalies įvaizdį, nes dauguma žmonių dar per mažai žino apie Lietuvą“, – rašo Š.Marčiulionis.

Verslininkas siūlo Th.Harrisui, A.Hopkinsui, J.Franzenui ir M.Gibsonui atvykti į Lietuvą ir patiems išvysti tikrąjį mūsų šalies veidą: nuoširdžius žmones, unikalią valstybės istoriją, didžiulį kultūrinį palikimą ir veržlų verslo gyvenimą.

Š.Marčiulionis šiems keturiems turtingiems kino ir literatūros žmonėms apsiima padengti visas kelionės ir viešnagės Lietuvoje išlaidas.

Nežinojimas gimdo kuriozus

Su Lietuvos vardu susiję prasimanymai Š.Marčiulionį žeidžia gerokai skaudžiau nei daugelį kitų tėvynainių.

1989 metais lietuvis tapo pirmuoju buvusios Sovietų Sąjungos krepšininku, patekusiu į elitinę NBA lygą. Krepšininko tautybė amerikiečiams nieko nesakė: jei iš SSRS, vadinasi – rusas.

„Man teko ilgus metus kurti Lietuvos įvaizdį ir nuo pat pirmų minučių NBA rėkti, kad esu lietuvis, kad mes išsaugojome savo kultūrą, kuri neturi nieko bendra su kirilica“, – prisiminė krepšininkas.

Sykį Amerikoje Š.Marčiulionis išgirdo, kad Lietuva neva yra Afrikoje.

„Supykęs paklausiau: Pietų ar Šiaurės Afrikoje, nors, atrodo, iš veido nesu panašus į afrikietį“, – pasakojo verslininkas, dabar užimantis ir svarbias pareigas Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinyje.

Dar 1996-aisiais Š.Marčiulionio vienas amerikietis pasiteiravo, ar Lietuvoje jau baigėsi karas.

Toks klausimas lietuvio nesuglumino: „Amerikiečiams painiojasi žodžiai „Baltics“ ir „Balkans“. Todėl dažnas manė, kad į Balkanų karą buvo įvelta ir Lietuva“.

Įtakingi pažįstami Vašingtone

Neseniai premjeras Algirdas Brazauskas Vašingtone JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojui Richardui Lee Armitage'ui padovanojo marškinėlius su Lietuvos krepšinio simbolika bei užrašu ant nugaros „Armitage“.

Anot Š.Marčiulionio, Amerikos valdžioje netrūksta žmonių, kurie labai palankiai žiūri į Lietuvą, yra patys čia buvę. Vienas tokių – R.L. Armitage'as.

„Jie galėtų tarpininkauti, kad mūsų laiškai pasiektų adresatus“, – verslininkas atskleidė būdus, kuriais bandys pasikviesti į Lietuvą Th.Harrisą, M.Gibsoną, A.Hopkinsą ir J.Franzeną.

O jei laiškai vis dėlto liks be atsako?

„Padarysime, kad mūsų balsas būtų išgirstas, nes Jungtinėse Valstijose esame gerai organizuoti, – neabejoja Š.Marčiulionis. – Tik nežinia, ar tie žmonės norės atsakyti“.