Tauta pasidalijo į dvi stovyklas: vieni be išlygų smerkė jauną motiną už tokį akibrokštą, kiti plojo katučių ir sveikino už drąsą.

Galima ginčytis dėl naujai išrinktos parlamentarės etikos, tačiau pamiršus aistras kyla klausimas: kodėl neseniai statytuose Seimo rūmuose nėra vadinamojo kūdikio kambario?

Siūlo įsirengti tik kitiems

Dar 2005 m. Seimo narė Birutė Vėsaitė pateikė svarstyti Statybos įstatymo pataisą. Ketinta įtvirtinti reikalavimą, kad visuose naujai statomuose ar renovuojamuose viešosios paskirties statiniuose būtų įrengti kūdikių kambariai. Motinos juose galėtų pervystyti ir nevarstomos žvilgsnių krūtimi maitinti vaikus.

Įstatymo pataisa nepriimta. Rekomenduota tik atsižvelgti į vaikus auginančių motinų poreikius ir geranoriškai pasirūpinti, kad tokie kambariai būtų.

Kai kuriuose Lietuvos prekybos centruose, oro uostuose, administraciniuose pastatuose kūdikio kambariai įrengti. Jais mielai naudojasi jaunos mamos.

Tačiau šio gražaus sumanymo lizde – Seime – į pačių rekomendacijas neatsižvelgta. Naujieji Seimo rūmai, pastatyti 2007 m., lyg ir turėtų būti pavyzdys visoms viešosioms įstaigoms, kurios raginamos rūpintis motinomis ir kūdikiais. Tačiau kūdikio kambario tviskančiuose Seimo rūmuose – nė kvapo.

Seimo narės nebegimdo?

Kodėl Seimo nariai skatina kitus rūpintis motinomis ir mažais vaikai, o pamiršta įrengti kūdikio kambarį savo valdose? Statybos įstatymo pataisos iniciatorė B.Vėsaitė atkirto, kad į Seimą renkamos moterys paprastai jau būna "išaugusios iš reprodukcinio amžiaus". Esą todėl, statant naujus Seimo rūmus, nepasirūpinta įrengti minėtą kambarį.

Tačiau Lietuvos rinkimų įstatymas numato, kad Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos pilietis, sulaukęs 25 metų. Tai, ko gero, pats reproduktyviausias moters amžius.

Jei tikrai reikės – bus

Nereikėtų pamiršti, kad į Seimo rūmus nuolat rengiamos ekskursijos įvairaus amžiaus žmonėms. Tarp jų taip pat gali būti motinų su mažais vaikais.

"Na, iki šiol tikrai nebuvo tokio poreikio – atskiros patalpos maitinančioms motinoms, ar vietos, kur galima kūdikiui pakeisti vystyklus. Tačiau, jei toks poreikis atsiras, manau, atsiras ir specialus kambarys", – aiškino geros, bet neįvykdytos iniciatyvos sumanytoja B.Vėsaitė.

Yra iš ko imti pavyzdį

Nuo 2008 m. spalio 16 d. be rūpesčių žindyti kūdikį galima Australijos parlamente. Čia įrengti net du kambariai, kuriuose parlamente dirbančios ar jame besilankančios moterys gali pervystyti, pažindyti vaikus, nusitraukti pieną.