Žaidimas jausmais

Pareigūnė teigė, kad situacijų, kai merginas į prostitucijos tinklą bandoma įtraukti per pažintis internete ar radijo skelbimų pagalba, yra pakankamai daug, tačiau pradėti tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl prekybos žmonėmis straipsnius be galo sunku. Tiesiog pritrūksta įrodymų.

„Kartą bandėme atlikti tyrimą, kai mergina buvo verčiama teikti seksualines paslaugas Izraelyje. Ji norėjo bendradarbiauti, tačiau net negalėjo pasakyti, kokioje šalies vietoje buvo. Todėl vykstant į užsienio šalį būtina rinkti visus faktus – bilietus, vietovių pavadinimus, visus telefonų numerius, elektroninius laiškus, SMS žinutes“, - patarė R. Sirgedienė.

Anot pareigūnės, būna ir taip, kad po trumpos pažinties vaikinas pasiūlo merginai vykti kartu padirbėti užsienyje. Nuvykę jie ilgai neranda darbo. Pasibaigus pinigams, mylimasis ima įkalbinėti merginą arba teikti seksualines paslaugas, arba vogti. Įsimylėjusi mergina gan dažnai sutinka su vienu ar kitu variantu. Kartais vaikinas ją supažindina su asmenimis, kurie nurodo, kur, kada ir ką vogti, ar tiesiog parduoda sąvadautojui.

Nemažai pavojų kelia ir pažintys per radiją. „Vaikinas atvažiuoja visas išsipustęs, su geru automobiliu, lipšnus ir be galo malonus, o mergaitė – ką tik atvykusi iš kaimo. Ji neturi nei gerų drabužių, nei moka gražiai kalbėti. Kaip girdėjo kalbant alkoholiką tėvą, taip ir šneka. Socialine prasme tarp jų – didžiulė praraja, tad kodėl jis bendrauja su ja? Merginai tai turėtų būti ženklas, kad kažkas ne taip“, - įspėjo pašnekovė.

Kokių pasiūlymų vengti?

Dar vienas populiarus būdas verbuoti merginas – viliojantys darbo skelbimai. Internetas ir spauda tiesiog mirga nuo pasiūlymų gauti gerai apmokamą darbą užsienyje. Labai dažnai pridedama, kad jis neintymus, o darbo patirtis nebūtina.

Paskambinus nurodytu telefonu neretai galima išgirsti, kad teks aptarnauti turtingas ponias ir ponus užsienyje. „Mes paskambiname, jūs nuvykstate į nurodytos šalies viešbutį, atliekate paslaugą ir grįžtate. 30 proc. uždarbio pasiimame mes, visa kita lieka jums“, - žadama potencialiam darbuotojui.

„Kokiam žmogui be išsilavinimo, kvalifikacijos ir darbo patirties daug mokės? – klausė R. Sirgedienė. - Pavyzdžiui, mergina į kitą šalį važiuoja valyti kambarių viešbutyje. Jai siūlomas 5 tūkst. litų atlyginimas bei žadama apmokėti kelionės bei gyvenimo išlaidas. Oro uoste ją netgi pasitiks darbdavys. Kokią valytoją darbdavys pasiimtų iš namų ir atsivežtų, kad jam išvalytų biurą? Todėl žmonės, kuriems siūlomi aukso kalnai, turėtų labai rimtai susimąstyti, ar tai nėra pinklės“.

Pareigūnai susiduria su atvejais, kai žmonėms apskritai nerodomos sutartys, o pastarieji jų ir neprašo. Taip pat žmonės turėtų pasitikrinti, ar sutartis nėra fiktyvi.

„Buvo atvejis, kai mergina pasirašė sutartį, tačiau vėliau jos laikomasi nebuvo. Paaiškėjo, kad tokios įmonės šalyje, į kurią ji išvyko, net ir nėra. Tarpininkų, kurie ieško žmonių įmonėms, kurių nėra arba kurios vykdo visai kitokią veiklą, nei rašoma sutartyje, Lietuvoje yra“, - teigė pašnekovė.

Surogatinių mamų paieškos

Per internetą vyro užsieniečio ieškančios lietuvės gali susidurti su dar vienu pavojumi. Partneriai, negalėdami turėti vaikų, ieško mamos kitoje valstybėje.

„Todėl Ingos Rinau pareiškimas, kad ji galėjo tapti savotiška surogatine mama, gali turėti pagrindo, - svarstė R. Sirgedienė. - Anksčiau dirbau Europos Taryboje, žmogaus teisių srityje. Man tekdavo dažnai vykti į Ukrainą. Per susitikimus prie manęs prieidavo žmonės ir guosdavosi, kad užsienyje, ypač kažkodėl buvo populiari Italija, ištekėjusios ukrainietės, gimus vaikui, atsidurdavo keblioje padėtyje. Vyro meilė staiga išgaruodavo, atsirasdavo kita moteris, tačiau jis reikalaudavo vaiko“.

Šios moterys Italijoje paprastai gyveno kaip namų šeimininkės, todėl likusios be darbo ir pragyvenimo šaltinio, Italijos valdininkų nuomone, negalėjo išlaikyti vaiko ir teismas jo globą paskirdavo tėvui.

Pareigūnė prisimena vieną skaudžią istoriją, kai moteris, padedama artimųjų, bandė atsikovoti vaiką, tačiau taip ir nepavyko įrodyti, kad ja pasinaudojo.

Poveikis sveikatai – visam gyvenimui

Britų medikų atliktas tyrimas apie prievartinės prostitucijos poveikį fizinei ir psichinei aukos sveikatai parodė, kad 57 proc. nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis pirmas dvi savaites turėjo nuo 12 iki 23 įvairių fizinės sveikatos sutrikimų. Po 8 savaičių tiek sutrikimų turėjo 7 proc. apklaustųjų, o po 3 mėnesių – 6 proc. Pagrindiniai simptomai – nuovargis, galvos ar nugaros skausmai, rišlaus kalbėjimo problemos, atminties sutrikimai.

Medikų teigimu, jei negalavimų simptomai neišnyksta per tris mėnesius, laba didelė tikimybė, kad jie liks visam gyvenimui.

Įvairių psichinės sveikatos sutrikimų po dviejų savaičių turėjo dar daugiau moterų – apie 71 proc., po 3 mėnesių – 19 proc. 56 proc. nukentėjusiųjų nustatytas potrauminio streso sindromas. Jo metu moters negalima apklausti – ji gali keisti savo parodymus, neatsimena visos įvykių grandinės.

Tikslus aukų skaičius nežinomas

Anot pareigūnų, Lietuvoje kasmet į prostituciją per prievartą ar apgaulės būdu gali būti įtraukiama vidutiniškai 50-70 moterų, tačiau skirtingų organizacijų turimi duomenys gerokai skiriasi. Pavyzdžiui, Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, nuo prekybos žmonėmis šiemet nukentėjo 18 asmenų, vienas iš jų nepilnametis, įtariamųjų – 20.

Kriminalinės policijos biuras turi duomenų dar apie 24 potencialius įtariamuosius bei 12 aukų, tačiau dar nežinia, kada ir ar apskritai pavyks įrodyti, kad visi atvejai iš tiesų susiję su prekyba žmonėmis.

Pagal teisinius aktus prekybos žmonėmis atvejis turi atitikti tris reikalavimus: iš žmogaus priverstinio darbo buvo pasipelnyta, žmogui buvo daromas fizinis arba psichologinis poveikis, kaltininkas iš anksto žinojo, kokiam darbui siunčia žmogų.

Anot R. Sirgedienės, bene sunkiausiai įrodyti paskutinį punktą, todėl labai dažnai galimos prekybos žmonėmis nusikaltimai perkvalifikuojami į lengvesnius – sukčiavimo arba pelnymosi iš kito žmogaus prostitucijos bei įtraukimo į ją.

Tarptautinė migracijos organizacija pernai priskaičiavo 64 aukas, kurios pasinaudojo galimybe nemokamai grįžti į Lietuvą, o Informatikos ir ryšių departamente pateiktas aukų skaičius – 11. Anot pareigūnų, toks atotrūkis susidarė todėl, kad nemokama galimybe grįžti per tarnybą neretai pasinaudoja ir savo noru prostitucijos paslaugas teikusios merginos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pagalba buvo suteikta daugiau nei 400 moterų. Tiesa, buvo dirbama ir su potencialiomis aukomis, kurios galėtų nukentėti, jei nebūtų prevencinio darbo.