A. Paulauskas: DP patyrė daug išmėginimų ir išdavysčių

Sutikdami į Utenos pramogų arenos salę įžengusius V. Uspaskichą su žmona Jolanta Blažyte, daugiau nei tūkstantis delegatų atsistojo ir ėmė ploti. Į partijos vadovo klausimą, ar jis gali pirmininkauti suvažiavimui, nariai atsakė ne balsavimu, o taip pat plojimais.

Sveikinamas kolegas V. Uspaskichas griebėsi skaičių magijos, tačiau nebe vienetukų, o dešimtukų. Rugsėjo 10 d. „darbiečiai“ ištraukė kandidatų sąrašo numerį – 10-ą, dešimtą mėnesį vykusiuose rinkimuose jie laimėjo 10 vietų būsimajame Seime. Be to, šis DP suvažiavimas buvo dešimtas.

Pasveikinti penkerių metų jubiliejų švenčiančių „darbiečių“ atvyko Rusijos, Baltarusijos, Kinijos ir Švedijos ambasadų atstovai, kelių partijų lyderiai, vadovybės nariai. Suvažiavime nebuvo tik Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Tautos prisikėlimo partijos narių.

Tarp DP narių sėdėjo Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas, krašto apsaugos ministras socdemas Juozas Olekas, valstiečių liaudininkų vadovė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, šios partijos narys, europarlamentaras Gintaras Didžiokas, Naujosios sąjungos vadovas, aplinkos ministras Artūras Paulauskas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Arūnas Štaras.

A. Čaplikas perėmė toną iš V. Uspaskicho ir taip pat prabilo apie skaičius: „Vienas kartas būna atsitiktinumas, du – sutapimas, trys – sistema. Kai pirmą kartą dalyvaudami Seimo rinkimuose juos laimėjote, tai buvo atsitiktinumas. Kai savivaldybių rinkimuose sulaukėte žmonių pasitikėjimo, galima sakyti, kad buvo sutapimas. Šiais metais vėl gavote rinkėjų pasitikėjimą, taigi tai tapo sistema. Sveikinu pagaliau tapus sistemine partija“.

Nuo „darbiečių“ lyderio ir liberalcentristo neatsiliko ir K. Prunskienė: „Jei vadovautumėmės skaičiais, per 12 dieną vykusius rinkimus galėjome tikėtis dvylikos vietų, bet taip neatsitiko. Tačiau tai – ne sistema“. Politikė pajuokavo, jog tai, kad per penkerius metus vyksta jau dešimtas suvažiavimas, patvirtina partijos darbingumą.

Antrindamas J. Olekas teigė, jog DP nariai ne tik ėjo įvairias pareigas Seime, net parlamento vadovo (nuo „darbiečių“ atskilusį Viktorą Muntianą – DELFI), bet ir „davė televizijos personažų“. Jo teigimu, vaisingesni metai buvo tuomet, kai „mes (socdemai ir „darbiečiai“ – DELFI) buvome kartu“.

Pasak A. Paulausko, „darbiečiai“ per penkerius metus išgyveno tiek, kad visko užtektų dvigubai ilgesniam laikui: „Jūs patyrėte daug išmėginimų ir išdavysčių. Tai jus užgrūdino“.

Griausmingų plojimų sulaukė V. Mazuronio samprotavimai apie šūkį, kurį sudarytų sujungti dviejų partijų pavadinimai – „Darbas, tvarka ir teisingumas“ – ir raginimas pagalvoti apie bendrą darbą. Tuo tarpu A. Štaras palikėjo kituose rinkimuose ištraukti ne 10-ą, o didesnį – 20-ą ar 25-ą numerį.

Pasigedo J. Oleko

Kalbėdamas iš tribūnos V. Uspaskichas pripažino, kad prieš penkerius metus jaunos DP nariai turėjo „daug idealizmo ir ryžto, bet nebuvo patirties“. Anot jo, tuomet „darbiečiai“ tikėjo, kad einantieji į politiką nuoširdžiai nori dirbti valstybės labui, tačiau kai kurie esą vietoj problemų valstybėje matė tik save.

„Mes per vėlai pradėjome taisyti situaciją, tuo pasinaudojo oponentai, - kalbėjo DP lyderis. – Mums teko kapstytis iš duobės. (…) Teisingas posakis – viskas, kas nenužudo, padaro mus stipresnius“.

V. Uspaskichas negailėjo kritikos dabartinei valdžiai: „Nueinanti valdžia sako, kad viskas gerai. Palikta „bombačka“ visai valstybei ir žmonėms. Labiausiai stebiuosi ir žaviuosi jų sugebėjimu įtikinti už save balsuoti“.

Jis pakartojo, kad baudžiamoji byla dėl DP finansinės veiklos yra sufabrikuota, ir pažadėjo įrodyti savo tiesą, jei ne Lietuvoje, bent Strasbūre.

Komentuodamas žadamą paramą būsimai valdančiajai koalicijai DP vadovas teigė, jog partija „šiandien rodo ne nuolankumą ir meilę konservatoriams, neieško palankesnių sprendimų byloje“. Anot jo, to reikalauja gresianti krizė.

Kartu „darbiečių“ lyderis pasiūlė vienyti centro partijas, kad kituose rinkimuose galėtų dalyvauti kaip viena jėga. Jis pažadėjo, kad DP rems visus gerus valdančiųjų sprendimus, mat esą partija niekam nejaučia keršto.

Skaitydamas savo pranešimą vienu metu V. Uspaskichas stabtelėjo ir nusistebėjo: „Ko aš ten žiūriu? Taigi J. Olekas čia sėdėjo. Išėjo? Ot, blin...“ Kai po jo kalbos iš salės išėjo ir kiti svečiai, DP vadovas siūlė pasilikti, tačiau nė vienas nepaklausė.

Prieš V. Uspaskichui suvažiavime tariant paskutinį žodį, būrys DP narių buvo apdovanoti – vieniems teko stiklinis trikampis su lazeriu išgraviruota partijos simbolika, kitiems - šalikai su lyderio atvaizdu ir pan. Be to, vadovybę ir kolegas sveikino būrys įvairių skyrių atstovų. Iš Klaipėdos atvykusi moteris net palygino V. Uspaskichą su JAV prezidento rinkimus laimėjusi Baracku Obama – esą jei amerikiečiai galėjo išrinkti juodaodį, Lietuvoje partijai bus leista turėti pirmininką rusą.

DP buvo įkurta 2003 m. spalio 18 d. Jos interneto svetainėje skelbiama, kad dabar ši partija vienija beveik 13 tūkst. narių.