2009 metais, kai Vilnius bus Europos kultūros sostinė, savivaldybė organizuoja tarptautinį merų forumą „Kultūra - miestų raidos variklis". Renginys vyks birželio 19-21 dienomis.

Atvykti į forumą kviečiami Europos Sąjungos šalių ir Vidurio - Rytų Europos sostinių, miestų partnerių merai.

Anot savivaldybės užsienio ryšių skyriaus vedėjo Žilvino Abaravičiaus, pirmieji kvietimai jau išsiųsti, gauta keliolika teigiamų atsakymų iš Dublino, Rygos, Varšuvos, Krokuvos, Liuksemburgo, Tbilisio ir kitų miestų.

„Turime Berlyno mero atsakymą, kad negalės atvykti dėl kitų jau turimų įsipareigojimų. Stengsimės, kad birželį pas mus atvyktų bent jau vicemeras, kad vienas didžiausių Europos miestų būtų reprezentuojamas“, - sakė Ž. Abaravičius.

Sklinda garsas

Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko mano, kad K. Wowereitis Vilnių gali ignoruoti dėl mūsų šalies sostinės mero Juozo Imbraso pareiškimų prieš gėjus ir savivaldybės sprendimų neleisti mieste homoseksualų akcijų.

„Galime daryti prielaidą, kad garsas apie Vilnių, kaip homofobinės kultūros sostinę, sklinda po Europą. Galbūt tai jau yra tarptautinės izoliacijos pradžia“, - DELFI teigė V. Simonko.

DELFI primena, kad pernai gegužės ir spalio mėnesiais Vilniaus miesto taryba du kartus atsisakė išduoti leidimą gėjų atstovams surengti akcijas viešose vietose.

Savo sprendimus miesto valdžia argumentavo saugumo sumetimais: buvo baiminamasi galimų prieš renginį ir homoseksualus nusiteikusių asmenų išpuolių.

Kai kurių Europos sostinių ir didžiųjų miestų merai vėliau oficialiai parėmė seksualinių mažumų teisę į susirinkimus ir saviraišką. Paramos pareiškimą pasirašė 15 miestų, tarp jų – Paryžiaus, Amsterdamo, Kopenhagos, Stokholmo, Barselonos merai.