Tikimasi, kad paskirtojo Vyriausybės vadovo įgaliojimus ir oficialią teisę formuoti naująjį Ministrų kabinetą A.Kubilius gali gauti jau iki lapkričio 25 d. Tačiau penkioliktosios Vyriausybės sudėtis gali būti derinama gerokai ilgiau. Galbūt netgi teks išnaudoti visas Vyriausybei formuoti numatytas 15 dienų. Be to, yra tikimybė, kad Prezidentas iš pradžių paskirs ne visus ministrus.

Ministrų kandidatūras keturios valdančiosios partijos turės ne tik suderinti tarpusavyje, ne tik įtikinti A.Kubilių teikti jas Prezidentui, bet ir pasiekti, kad toms kandidatūroms neprieštarautų valstybės vadovas.

Tai gali būti nelengvas uždavinys, nes neoficialiomis žiniomis, kai kurie žiniasklaidoje minimi kandidatai į Vyriausybės narius gali sulaukti gana priešiškos Prezidento reakcijos.

Stumiamas karjeros diplomatas

A.Kubilius yra leidęs suprasti, kad Prezidentui, kaip pagrindiniam užsienio politikos vykdytojui, priklausys svarus žodis skiriant užsienio reikalų ministrą. Kol kas nėra oficialiai pranešta, ką TS-LKD siūlytų į naujuosius Lietuvos diplomatijos vadovus. Užsimenama apie kelias kandidatūras, kurios nesulaukia pakankamos paramos konservatorių partijoje.

Seimo nario Audroniaus Ažubalio kandidatūra, neoficialiomis žiniomis, nepriimtina TS-LKD garbės pirmininkui Vytautui Landsbergiui. A.Ažubalis nesulaukia paramos ir iš prezidentūros.

V.Adamkaus aplinka konservatoriams yra leidusi suprasti, kad Užsienio reikalų ministerijai galėtų vadovauti ne politikas, bet karjeros diplomatas. A.Kubilius neatmeta tokios galimybės. Tačiau priimtini ne visi iš diplomatinių sferų parinkti kandidatai.

Koją pakišo pareiškimas

Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas yra viešai patvirtinęs, kad jau kalbėjo su A.Kubiliumi dėl galimybės užimti užsienio reikalų ministro postą. Tačiau ar jis tikrai bus teikiamas, dar neaišku.

TS-LKD gretose neva yra nepatenkintų, kad V.Ušackas į Vyriausybę gali patekti ne kaip konservatorių, bet kaip valdančiosios koalicijos partnerių liberalcentristų deleguotas žmogus. Mat šis ambasadorius dar prieš Seimo rinkimus patvirtino sutikęs su liberalcentristų siūlymu įtraukti jį į šios partijos šešėlinę Vyriausybę.

Be to, V.Ušacko kandidatūra gali būti nepriimtina Prezidentui V.Adamkui. Atkreipiamas dėmesys, kad kai kurie šio ambasadoriaus vieši pareiškimai prasilenkia su Lietuvos vykdomos užsienio politikos principais.

Antai rugsėjį V.Ušackas netiesiogiai kritikavo Lietuvos politiką Rusijos atžvilgiu. "Negalime būti šventesni už popiežių ir labiau mylėti demokratijos, negu rusai patys to nori. Sutinku, kad mums reikia būti pozityvesniems. Ir mes turime dėl ko. Pavyzdžiui, mūsų santykiai su Karaliaučiumi. Prieš stojant į ES visi manė, kad tranzitas į Kaliningradą bus didžiausia bomba. Bet taip neįvyko. Liko normalūs, geri santykiai," – aiškino V.Ušackas. Jis taip pat pritarė kai kurių lietuvių verslininkų reiškiamai nuomonei, kad Lietuvos ir Rusijos politinė darbotvarkė turi būti paremta daugiau pragmatiškais interesais, o ne emocijomis.

Prezidentūra leidžia suprasti konservatoriams, kad galima būtų paieškoti kito kandidato į ministrus. Tai galėtų būti dabartinis ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis arba sekretorius Žygimantas Pavilionis.

Neleis A.Burkšo į Vyriausybę?

V.Adamkus, kaip gamtosaugininkas, daug dėmesio skirs kandidatui į aplinkos ministrus. Šį turi deleguoti Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP).

Kalbama, kad aplinkos ministru gali būti paskirtas senas A.Valinsko bičiulis Neringos vicemeras Arūnas Burkšas. Jis ir pats patvirtino, kad tokių minčių neva esama. A.Valinskas yra sakęs, jog A.Burkšas yra tik vienas iš keturių galimų kandidatų į aplinkos ministrus, tačiau likusių neįvardijo.

Prezidentūroje labai skeptiškai atsiliepiama apie A.Burkšo galimybę tapti ministru. Linkstama tikėti į Seimą išrinktos TS-LKD narės, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aurelijos Stancikienės viešai pareikštomis abejonėmis dėl Neringos vicemero. "Jis gerokai susipykęs su aplinkosauga. Jeigu jis vadybininko gebėjimus plėtos kaip dabar, verslo plėtros tikslais, padarys žalos gamtai", – taip apie potencialų kandidatą į aplinkos ministrus atsiliepė A.Stancikienė.

A.Burkšas laikomas vienu pareigūnų, pasisakančių už prieštaringai vertinamo Neringos oro uosto plėtrą. Dabartinė kadenciją baigianti Vyriausybė vakar nepritarė tokios plėtros planui. Beje, A.Burkšas priklauso Liberalų ir centro sąjungai.

Dar yra neapsisprendusių

Nors dalis būsimų ministrų jau paaiškėjo, tebėra neaiškumų dėl kai kurių naujos Vyriausybės narių. Pasigirdo neoficialių žinių, kad į žemės ūkio ministrus nenorima leisti TS-LKD atstovo Kazio Starkevičiaus.

Į reformuojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą konservatoriai jau žada siūlyti ne Irenos Degutienės, bet buvusio krikdemų vadovo, ilgamečio Molėtų mero Valentino Stundžio kandidatūrą. Šis nors ir pripažino, kad yra gavęs siūlymą tapti būsimuoju šeimos ir socialinių reikalų ministru, dar tvirtino nedavęs galutinio atsakymo.