Teismo sprendimą N. Gylys dar galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

"Sprendimas yra nepagrįstas, jį būtinai skųsime", - sakė kariui teisme atstovavęs teisininkas Kęstutis Petrauskas.

Alytiškio skundą dėl krašto apsaugos ministro įsakymo išnagrinėjusi teisėja Nijolė Šidagienė sprendime pabrėžė, kad byloje surinkta pakankamai įrodymų, jog N. Gylys sąmoningai ir planingai siekė palikti tarnybos vietą, be to, jam buvo žinomos pasekmės.

„Jis (N. Gylys – aut.past) buvo išreiškęs nusistatymą nevykdyti įsakymo", - teigiama teismo sprendime.

Krašto apsaugos ministerija įsitikinusi, jog misiją Afganistane nutraukę profesionalūs kariai negali tarnauti Lietuvos kariuomenėje – esą jie nepakluso teisėtam įsakymui ir bei sulaužė priesaiką.

N. Gylys nesiekė grįžti į kariuomenę, nes dėl priimto sprendimo pasitraukti iš misijos Afganistane esą jam būtų taikomos įvairios kliūtys.

„Kam man tarnauti, jeigu mane ten jau apgavo", – teisme yra sakęs seržantas. Jis siekė, kad teismas pakeistų J. Oleko įsakymą dėl atleidimo iš tarnybos, be to, prašė už priverstinę pravaikštą išmokėti dviejų atlyginimų pašalpą bei tokio paties dydžio kompensaciją.

Goro provincijos atkūrimo grupėje PAG-7 tarnavęs N. Gylys iš tarnybos pasitraukė po gegužės 22 dieną įvykusio Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos užpuolimo ir apšaudymo, kurio metu žuvo seržantas A. Jarmalavičius.

Šio užpuolimo metu N. Gylys sužalojimų nepatyrė, tačiau po incidento nusprendė misijos netęsti – esą kariais niekas nesirūpino, jie net gresiant pavojui Afganistane be leidimo negalėjo į orą paleisti įspėjamąjį šūvį.

„Tada prie bazės atlėkė visa minia žmonių, aš buvau bokštelyje, tačiau manęs niekas nepuolė gelbėti ir neatsiuntė pastiprinimo", - teisme karys aiškino, kad savo pareigą Afganistane atliko tinkamai, tačiau jo netenkino netvarka misijos metu.

Jis aiškino, kad savo vadui įteikė prašymą atleisti iš misijos Afganistane, nes vykstant į ją kariams net nebuvo užsiminta, jog Goro provincijoje teks panaudoti ginklą ir jų gyvybėms grės pavojus.

„Suprantu, kad vykome ne į kurortą, tačiau mums buvo pasakyta, kad Afganistane yra ramu", - teisme yra sakęs N. Gylys.

Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai teisme tvirtino, kad N. Gylys žinojo apie jam gresiančias sankcijas dėl pasitraukimo iš misijos.

„Pasitraukdamas jis pavedė ne tik kariuomenę, bet ir tarnybos draugus, toks karys negali likti profesinėje karo tarnyboje", - teisme aiškino KAM atstovas Saulius Pikturna.

Į Vilniaus apygardos administracinį teismą taip pat yra kreipęsis ir kitas karys, pasitraukęs iš tarnybos Afganistane, - Svajūnas Zaparackas, tačiau jo bylą teismas žada pradėti nagrinėti gruodžio 1-ąją.