Deklaracijoje teigiama, jog artėjant "naujam europietiškos Lietuvos etapui" dešinieji turi pateikti "Dešiniąją alternatyvą" - europietiškos dešinės programą.

A.Kubiliaus teigimu, atėjo laikas visuomenei pateikti naujomis vertybėmis besiremiančią visuomenės raidos perspektyvą. "Naujame etape tokiomis vertybėmis, mūsų įsitikinimu turi tapti žinios, bendruomeniškumas ir stipri valstybė", - sakė konservatorius.

Deklaracijoje žadama visuomenei pasiūlyti tolimesnes valstybės raidos gaires ir "nuoseklią bei gerai apgalvotą nacionalinio verslo remiamą programą" joms pasiekti. Tokią programą ketinama parengti vėliau. A.Kubilius tikisi, jog ją parems ir nacionalinis verslas.

Konservatorius pripažino, jog "Dešiniosios alternatyvos" deklaracija nukreipta į artėjančius Seimo rinkimus. "Tam, kad tai galėtų būti pasiekta reikia ir sėkmės rinkimuose. Žygį į šią sėkmę mes pradedame šia deklaracija", - pažymėjo A.Kubilius.

A.Kubilius buvo ir vienas Nacionalinio susitarimo dėl šalies ekonominės ir socialinės pažangos iniciatorių. Šį susitarimą, kuriame akcentuojama būtinybė plėtoti žinių ekonomiką, praėjusiais metais pasirašė pagrindinės šalies partijos ir interesų grupės.

Pasak A.Kubiliaus, susitarimas išliks "Dešiniosios alternatyvos" ekonominės programos pagrindu, tačiau ja taip pat norima pateikti vertybėmis paremtą politinę programą.

Reaguodami į dešiniųjų mestą iššūkį dėl "kairiųjų stagnacijos", valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai pareiškė, jog opozicijos kritika nėra paremta ekonomine realybe.

Socialdemokratai pažymi, jog šią savaitę didžiausias šalies komercinis Vilniaus bankas padidino bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę šiems metams nuo 4,8 proc. iki 5,5 proc.

"Dešiniųjų deklaracija", jeigu ji paremta ne realia šalies ūkio būklės analize, o iškreiptu trumparegiškų opozicijos akinių vaizdu, tampa tik propagandine deklaracija", - teigiama LSDP Informacijos centro pareiškime spaudai.

Konservatoriaus teigimu, inicijuoti "Dešiniosios alternatyvos" deklaraciją paskatino ir praėję rinkimai.

"Žvelgiant į įvykusius rinkimus galima konstatuoti, kad visuomenė yra pasimetusi ir kai kurių permainų išsigandusi, o gal ir nusivylusi. Viena to priežasčių, jog visuomenei nėra aiškios raidos perspektyvos, todėl santykinai sėkmingai pasirodo įvairūs populistai", - teigė A.Kubilius.

Sausio pradžioje vykusį antrąjį prezidento rinkimų turą laimėjo liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas, rinkimų programoje žadėjęs, jog "tvarka bus".

Deklaraciją, be konservatorių, taip pat pasirašė modernusis krikščionis demokratas Seimo narys Artūras Vazbys, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Seimo narys Povilas Jakučionis, istorikas Edvardas Gudavičius, literatūrologas Paulius Subačius, mikrochirurgas Kęstutis Vitkus, kardiochirurgai Vytautas Sirvydis ir Giedrius Uždavinys, verslininkas Arvydas Sekmokas.

Prisidėti prie deklaracijos buvo siūloma prisidėti ir Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) atstovams, tačiau pastarieji kol kas nėra dar apsisprendę.