Sprendžiant iš šių duomenų, vidutinis būsimojo Seimo narys yra beveik 50-metis vilnietis, aukštąjį išsilavinimą turintis inžinierius arba ekonomistas, kalbantis lietuviškai, rusiškai ir angliškai, su žmona auginantis du vaikus, mėgstantis sportą, keliones ir knygas. Ši statistika dar gali pakisti, jei pasikeis balsavimo vienmandatėse apygardose rezultatai ar vienas kitas politikas atsisakys mandato. Tai jau
padaryti konservatorius Raimundas Alekna.

Beje, ne visi politikai buvo atviri – keli iš jų specialiose anketose nurodė tik šykščią informaciją apie save, nepateikdami duomenų nei apie šeiminę padėtį, nei apie įgytą išsilavinimą ar pomėgius.

Moka ir norvegiškai, ir lotyniškai

Daugiau nei pusė išrinktųjų Seimo nariais – 83 – gyvena Vilniuje ar jo apylinkėse. 16 įsikūrę Kaune ar jo rajone, po 4 – Klaipėdoje ir Šiauliuose, po 3 – Panevėžyje, Kėdainiuose ir Trakuose ar netoli jų, po 2 – Jonavoje, Telšiuose, Raseinių rajone, taip pat Alytuje ir Šilutėje bei jų rajonuose. Dar 15 politikų įsikūrę įvairiose kitose vietose.

Grafoje „gimimo vieta“ būsimieji parlamentarai nurodė kur kas įvairesnius vietovardžius. Lygiai pusė iš jų yra kilę iš miestų. Iš Vilniaus ir jo rajono kilę tik 20, iš Kauno krašto – 16, iš Klaipėdos – 7, iš Kelmės – 6, iš Šiaulių ir Šilutės – po 5, iš Radviliškio, Telšių, Panevėžio, Ukmergės, Molėtų, Alytaus ir Šakių – po 4, iš Raseinių, Anykščių, Prienų, Rokiškio, Marijampolės ir Kėdainių – po 3.

Keliolikoje rajonų gimė po vieną ar du politikus. Keli būsimieji parlamentarai gimė tremtyje: 5 – Rusijoje, 1 – Kazachstane. Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas kilęs iš Rusijos Archangelsko srities.

Absoliuti dauguma – 134 išrinktųjų yra lietuvių tautybės, 3 – lenkų. Seime taip pat dirbs žydų tautybės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Emanuelis Zingeris. Beje, V. Uspaskichas, kaip ir dar keli politikai, savo tautybės nenurodė.

Sprendžiant iš anketų, politikai susikalbėtų ir su kaimynais iš Rytų, ir su vakariečiais. Tiesa, dažniausiai mokama užsienio kalba išlieka rusų (ją nurodė 127 išrinktieji į Seimą), angliškai tvirtina kalbantys 88, vokiškai – 37, prancūziškai – 19. Nors lenkų Seime bus vos trys, net 37 politikai nurodė mokantys lenkiškai. 4 tikina mokantys latviškai, po 2 – italų, ispanų, ukrainiečių ir lotynų kalbas. Dar po vieną Seimo narį paminėjo baltarusių, jidiš, norvegų ir senovės graikų kalbas.

Vos 5 išrinktieji į Seimą nurodė mokantys po vieną užsienio kalbą – rusų. Po dvi kalbas moka 71 būsimasis parlamentaras, po tris – 53, po keturias – 8. Keletą politikų galima pavadinti tikrais poliglotais: E. Zingeris ir socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė moka po penkias kalbas (pirmasis – anglų, vokiečių, rusų, lenkų ir jidiš, antroji – anglų, prancūzų, ispanų, vokiečių ir rusų).

TS-LKD atstovė Rūta Rutkelytė teigia mokanti anglų, vokiečių, rusų, italų, prancūzų, ispanų, tos pačios partijos narys E. Vareikis – rusų, lenkų, vokiečių, prancūzų, anglų, baltarusių ir ukrainiečių kalbas (pastarąsias dvi jis pramoko besibaigiančioje kadencijoje). Lyderis šiuo požiūriu yra dar vienas TS-LKD atstovas M. Adomėnas, anketoje išvardijęs net aštuonias kalbas: anglų, italų, lenkų, rusų, lotynų, vokiečių, prancūzų ir senovės graikų.

Studijų geografija – nuo Leningrado partinės mokyklos iki Kembridžo

Aukštąjį išsilavinimą nurodė turintys 130 išrinktųjų Seimo nariais, nebaigtą aukštąjį – 2, aukštesnįjį – 1. Dešimtys politikų paminėjo bent po porą skirtingų aukštųjų mokyklų, tačiau ne kiekvienas įgijio skirtingas specialybes – dauguma rinkosi panašios pakraipos, tik aukštesnio lygio studijas. Didelė dalis jų yra baigę ne tik bakalauro, bet ir magistro studijas, keletas aukštąjį išsilavinimą įgijo prieš tai baigę aukštesniąsias mokyklas.

Pavyzdžiui, TS-LKD atstovas A. Anušauskas, šalyje žinomas kaip istorikas, į Vilniaus universitetą įstojo Vilniaus 21-ojoje technikos mokykloje įgijęs šaltkalvio specialybę.

Bene įspūdingiausiai atrodo liberalo Gintaro Steponavičiaus akademinė biografija. Teisininko išsilavinimą turintis politikas gali pasigirti studijomis ne tik Vilniaus universitete, bet ir Hagos tarptautinėje teisės akademijoje bei Grioningeno karališkajame universitete (Nyderlandai), Kopenhagos universitete (Danija), Birmingemo universiteto Europos teisės institute (Didžioji Britanija).

Būsimajame Seime turėtų būti 21 daktaras (bent penki iš jų – humanitarinių mokslų, trys – socialinių mokslų, po du – gamtos mokslų ir ekonomikos mokslų), 7 docentai ir 6 profesoriai.

Kaip ir šiame parlamente, taip ir būsimajame daugiausiai bus inžinierių – 25. Įvairias technines specialybes įgijo dar 8 politikai. Seime bus 3 agronomai, tiek pat zootechnikų, miškininkas.

Ekonomistų, vadybininkų, buhalterijos specialistų yra 24. Teisininkų – 15, medikų – 10 (tarp jų yra du chirurgai, narkologas). Du politikai yra baigę psichologiją, tiek pat – filosofiją, 8 – istoriją, 6 – žurnalistiką. Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys Antanas Nedzinskas turi turi bibliotekininkystės ir informacijos bei ryšių su visuomene studijų diplomus.

Parlamente turėtų dirbti 11 filologų – lietuvių, anglų, prancūzų, vokiečių kalbų ir literatūros, klasikinės filologijos specialistų.

4 politikai studijavo viešąjį administravimą, 2 – politikos mokslus, po vieną – valstybės valdymą, socialinius mokslus, tarptautinių santykių sociologą-politologiją.

Taip pat yra 9 mokytojai (pavyzdžiui, matematikos, fizikos, lenkų kalbos, etikos, kūno kultūros), fizinio auklėjimo dėstytojas, tiflopedagogas (aklųjų ir silpnaregių vaikų auklėjimo bei mokymo specialistas), du edukologijos, po vieną – ugdymo organizavimo ir švietimo vadybos specialistą.

Parlamente dirbs 3 televizijos arba teatro režisieriai, 2 aktoriai, po vieną estradinio orkestro ir choro vadovą, kultūros darbo vadybininkė. Vienas politikas įgijo fortepijono dėstytojo, koncertinio atlikėjo, kamerinio ansamblio solisto, koncertmeisterio specialybę.

Tarp išrinktųjų – 4 fizikai, biofizikas, 3 chemikai, 2 biologės, po vieną neorganinių medžiagų ir trąšų cheminės technologijos bei sintetinių pluoštų specialistę. Taip pat – 2 architektai, architektė-restauratorė ir tekstilininkė.

Dauguma politikų – 51 baigė Vilniaus universitetą, 19 – Kauno technologijos universitetą, 13 – Lietuvos žemės ūkio universitetą, 8 – Vilniaus Gedimino technikos universitetą.

Turinčiųjų Kauno medicinos universiteto, Vilniaus pedagoginio universiteto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei M. Romerio universiteto diplomus – po 6, Klaipėdos universiteto – 5, Lietuvos kūno kultūros akademijos – 4. Po 3 politikus baigė Vilniaus dailės akademiją ir Šiaulių universitetą, 2 – Lietuvos veterinarijos akademiją, po 1 – Kauno Vytauto Didžiojo universitetą, Tarptautinio verslo mokyklą ir Vakarų Lietuvos verslo kolegiją.

4 išrinktieji studijavo Vilniaus, 3 – Leningrado aukštosiose partinėse mokyklose.

Aukštąsias mokyklas Rusijoje, tarp jų – Maskvos valstybinį M. Lomonosovo universitetą ir Rusijos meno akademiją (GITI) baigė 8 politikai. M. Adomėnas gali pasigirti Kembridžo universiteto diplomu, savarankiškai rinkimuose dalyvavęs Valdemaras Valkiūnas aukštuosius mokslus baigė Rygoje.

Įstatymus leis ir ambasadorius, ir filmų garsintoja

Vedę ar ištekėję nurodė 114 išrinktųjų į Seimą. 12 teigia esą išsiskyrę, 9 – viengungiai, 3 – našliai.

12 politikų augina po vieną, 82 – po du, 23 – po tris vaikus. Beje, tarp pastarųjų itin daug krikščionių-demokratų. Liberalas Algis Kašėta, socialdemokratas Edmundas Jonyla, liberalcentristas Žilvinas Šilgalis ir V. Uspaskichas turi po keturis vaikus, o TS-LKD narė Aurelija Stancikienė ir socdemas Edvardas Žakaris – po penkis. 16 politikų teigia vaikų neturintys arba informacijos šioje grafoje visai nepateikė.

Be kai kurių dabartinių Seimo ir Vyriausybės narių bei keliolikos buvusių parlamentarų ir ministrų, rinkimuose sėkmingai pasirodė keturi merai, keli vicemerai ir būrys įvairių tarybų narių. Taip pat – ambasadoriaus rangą turintis užsienio reikalų ministro patarėjas, premjero patarėjas, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, 2 advokatai.

Tarp būsimųjų Seimo narių – 6 akademinio pasaulio atstovai, tiek pat UAB vadovų ir savininkų, 3 viešųjų įstaigų vadovai, 3 vadybininkai, po vieną Seimo nario ir mero padėjėją, TV laidų prodiuseris ir režisierius, TV laidos vedėja, filmų garsintoja, aktorė, rašytojas, ūkininkas, girininko pavaduotojas

Parlamente taip pat turėtų dirbti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė ir departamento direktorius, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė, Kultūros paveldo departamento vyresnysis valstybinis inspektorius. TPP nariai Ligitas Kernagis ir A. Nedzinskas teigia užsiimantys individualia veikla pagal verslo liudijimą arba autorines sutartis.

Rašo eilėraščius, straipsnius ir knygas

Sportą kaip mėgstamą laisvalaikio leidimo būdą paminėjo 69 politikai. 5 nurodė tenisą, 4 – šachmatus, po 3 – plaukimą, krepšinį, dviračius ir slidinėjimą, po 2 – futbolą, buriavimą ir golfą. Seime bus ir po vieną vandens sporto, autosporto, biliardo, boulingo, jojimo, tinklinio, akrobatinio skraidymo, kalnų sporto gerbėją. Socdemas Zigmantas Balčytis laisvalaikiu mielai stoja ant vandens slidžių.

Jokiai partijai nepriklausantis ir rinkimuose savarankiškai dalyvavęs Mantas Varaška pats aktyviai reiškiasi įvairiose sporto šakose: žaidžia krepšinį ir badmintoną, bėgioja, užsiima irklavimu, atletine gimnastika. TPP narys Dainius Budrys žaidžia futbolą sostinės klube „Prelegentai“.

37 būsimieji parlamentarai mėgsta keliones ir turizmą (konservatorius Kęstutis Masiulis sako su šeima automobiliu apkeliavęs kone visą Europą), 2 – plaukti baidarėmis, vienam prie širdies kalnų turizmas. Aktyviai poilsiauti gamtoje mėgsta 3 politikai, dar aštuoniems patinka pati gamta, du mielai grybauja, 22 žvejoja (tarp jų – ir TS-LKD narė Vida Marija Čigriejienė), 14 medžioja.

Laisvalaikiu skaityti mėgsta 44 išrinktasis į Seimą (pavyzdžiui, socdemui Justinui Karosui itin patinka detektyvai). Tuo tarpu socdemas Juozas Palionis pats kuria ir net yra išleidęs dvi eilėraščių, miniatiūrų bei aforizmų knygeles. Vieną knygą yra išleidęs ir A. Nedzinskas, kuris taip pat domisi senovinių automobilių restauravimu.

TPP nariui Sauliui Stomai rašymas yra pagrindinė veikla. Tiesa, įvairaus pobūdžio knygų yra išleidę ir straipsnių paskelbę dešimtys išrinktųjų į Seimą. Tuo tarpu A. Anušauskas sukūrė scenarijų ne vienam dokumentiniam filmui.

Muzikos mielai klauso 26 politikai (TS-LKD nariui J. Razmai itin patinka rokas ir džiazrokas, jo kolegai Jonui Šimėnui – sakralinė muzika, A. Kašėta jaunystėje mėgo „Pink Floyd“, o dabar – džiazą), keturi patys groja ar dainuoja. 5 vaikšto į teatrą, 4 domisi įvairiu menu, 3 – kultūra. Po porą būsimųjų parlamentarų laisvalaikį skiria kinui ir fotografijai, po vieną – dailei, architektūrai ir publicistikai.

9 politikai ilsisi triūsdami sode ar darže, užsiimdami žemės ūkiu, 8 – prižiūrėdami gėles (TPP narė Zita Užlytė net yra dirbusi floriste), 7 – dirbdami įvairius ūkio darbus ar meistraudami. Štai partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys R. Ačas augina ir kolekcionuoja kaktusus. Seime bus 3 bitininkai.

Politika ne tik darbas, bet ir pomėgis yra septyniems būsimo Seimo nariams. Po vieną žmogų paminėjo savivaldą, ekonomiką, finansus, labdarą ir filantropiją. Istorija ir filosofija domisi po 6, psichologija – 3, žmogaus teisėmis ir religija – po 2, filatelija, folkloru, etnografija ir mitologija – po vieną politiką. Socdemas Česlovas Juršėnas kolekcionuoja savo karikatūras.

Trims būsimiesiems parlamentarams patinka automobiliai, vienam – motociklai. Dar du domisi technologiniais pasiekimais, o D. Budrys – jų pritaikymu buityje.

Septyniems būsimiems Seimo nariams patinka tiesiog bendrauti ar būti su šeima, du mielai šeimininkauja virtuvėje, o trys domisi sveika gyvensena.

A. Kašėta laisvalaikiu tyrinėja partizaninį karą Lietuvoje 1944-1953 m. Socdemė Irena Šiaulienė, be kitų pomėgių, paminėjo anekdotus ir vairavimą, socialliberalas Valerijus Simulikas – radijo sportą, „darbietis“ Kęstutis Daukšys – dendrologiją (mokslą apie medžius), konservatorius Evaldas Jurkevičius – karvelius, E. Vareikis – ruonius.

Liberalas P. Auštrevičius vertina lietuvišką pirtį ir domisi derybų menu bei retorika, o socdemas Julius Sabatauskas – geografija ir įdomiais gamtos reiškiniais. TS-LKD narys Arimantas Dumčius yra bibliofilas. Jo partijos kolega Donatas Jankauskas dar mokykloje pamėgo tautinius šokius ir priklausė keliems ansambliams, o dabar šoka Kūno kultūros akademijos tautinių šokių kolektyve „Rasa“. Šokius mėgsta dar trys būsimieji parlamentarai.

TPP narė Arūnė Stirblytė sako laisvalaikiu dekoruojanti interjerus, modeliuojanti drabužius, mezgantis ir besidominti kinologija. Liberalcentristų atstovui Gediminui navaičiui patinka meditacija ir strateginiai stalo žaidimai. „Skaityti, mąstyti, rašyti ir veikti“, - taip savo pomėgius apibūdino TS-LKD narys Paulius Saudargas. O S. Stoma tiesiai šviesiai pareiškė, kad jo pomėgiai „netilps į vieną eilutę“.

Negaili pagyrų sau

Kai kurie politikai anketose apibūdino save. Štai TPP atstovas Laimontas Dinius sako esantis komunikabilus ir imlus naujovėms, D. Budrys – sąžiningas, novatoriškas, atsakingas ir gero charakterio.

TPP narys Rokas Žilinskas tvirtina „visą sąmoningą gyvenimą dirbęs kitų ir Tėvynės labui, nes tik jų gerovė užtikrina tavąją“. Su „Tvarka ir teisingumu“ į Seimą ėjęs Julius veselka nemėgsta melo, veidmainystės, nuolankumo, parsidavimo ir pasipūtimo.

S. Stoma prisipažino tebesilaikantis bažnytinės santuokos sakramento, nors juridiškai yra išsiskyręs nuo 1986 m. „Tvarkietis“ Andrius Mazuronis gyvenime vadovaujasi principu, kad „jei labai nori, kartais du plius du gali būti penki“.

TS-LKD nario Vito Matuzo moto: „Mesi į priekį – eidamas rasi. Mesi blogį – rasi blogį. Mesi gėrį – rasi gėrį“. O „darbietės“ Dangutės Mikutienės: „Negali pakeisti situacijos – pakeisk požiūrį į situaciją“.